Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Въпрос: Колега шоп, какъв топлообменник мислиш да ползваш? Нещо "направи сам", или купешко? Дай някакви насоки. Аз изкопах едни германци. http://www.carbonizer.de/content.php?id=85 Ще им пиша да питам колко пари ще искат, но не съм оптимист. Предварително благодаря!
шоп - майстор
Christo написа:
Въпрос: Колега шоп, какъв топлообменник мислиш да ползваш? Нещо "направи сам", или купешко? Дай някакви насоки. Аз изкопах едни германци. http://www.carbonizer.de/content.php?id=85 Ще им пиша да питам колко пари ще искат, но не съм оптимист. Предварително благодаря!
Определено ще е направи си сам. Имам неръждаеми водосъдържатели от 80-120 литрови бойлери, както и неръждаеми тръби. Засега ми се върти в главата идеята с топлообменника да подгрявам входящият въздух на универсалната горелка. Притеснява ме единствено, че производителят на горелката дава максимална температура на въздуха за вентилатора 40 градуса :? Имам и вентилатор до 150 градуса, но някак си не ми се пипа чисто нова горелка да и сменям вентилатора.

Ако разбереш цените можеш да ни информираш. То и направи си сам неръждаем топлообменик ще удари 200-300 лева.
Christo - майстор
Ще ги питам. Даже съм написал писмото, но немският не ми е майчин :axe: и ще моля една колежка да го преведе. Тяхното чудо е от карбон, до колкото разбрах. Хвалят го, че дава икономия ДО :? 30%. На половина да е вярно, пак ще е добре. Искат да знаят какво гориво се ползва.
lz2skt - специалист
Подобни топлообменници се правят от специална неръждавейка-жароустойчива и кисилиннно устойчива.Масово неръждавейката дето се ползва и намира тук не е много подходяща.Тези 30% икономия ми се виждат множко.В големи промишлени инсталации по - има сметка от подобни устройства а и заводските изпълнения са скъпи за домашни нужди.
lz2skt - специалист
А и друго...Според учебника по топлотехника от 1967г на 20-25гр понижение на темп. на дим.газове се получава 1% подобрение на кпд на котела
lz2skt - специалист
И още нещо относно кпд и коефициент на ефективност над 100% малко инфо....http://www.инженер.bg/ovk/analyses/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8(Истини и заблуди за газовите котли)
Christo - майстор
Здравей колега lz2skt,
Казвам колега, защото съдейки по името, си радиолюбител, пък аз съм завършил Софийското МЕИ, специалност "Радиотехника". Уверявам те, че въпросът с КПД-то ми е кристално ясен в теоретичен аспект. Книжките по топлотехника съм си ги купил и съм ги прочел, въпреки че не ми е това работата, щото едно време не намерих кой да ми сметне парното. Производителите на котли прилагат рекламен трик, съобщавайки за КПД над 100%. Те просто правят някакви сметки, като сравняват добитата топлина с допълнителния топлообменник и фазовия преход на пушека и без него. Не вярвам германски производител да лъже нагло, както често се случва по нашите ширини, щото ще ги ударят през пръстите. Явно в Германия котлите са регистрирани и се следи тяхната ефективност и екологичност. В момента там явно тече кампания на подмяна на стари котли с нови. На сайта, който съм дал по-горе те се хвалят, че подобряват параметрите на старите котли до ниво да бъдат допуснати до експлоатация и даже твърдят, че държавата субсидира слагането на техните допълнителни топлообменници. Ако не бъркам, май даваха 500 евра или нещо такова. Правят топлообменници за нафта, дърва и пелети. До колкото знам, там въпросът с въглищата за домашно отопление е приключен. Техният топлообменник твърдо е от карбон, не от неръждавейка. Даже пишат и защо. Не съм им дистрибутор, нито рекламен агент! Сигурно не са само те на пазара, просто случайно попаднах на тях.

Поздрави и успех
lz2skt - специалист
Далеч съм от мисълта ,че ще уча интелигентни и начетени хора от форума....аз също не съм завършил топлотехника......неволята ме кара да се интересувам и занимавам с подобни неща.Дразня се от рекламните трикове на търговците .Реномираните фирми лъжат малко,а другите още по-малко :yawinkle: .А на германците основната им идея е да се отърват от енер.зависимост от руснаците.Сън не ги хваща последните 60г.Тези топлообменници от карбон със сигурност са скъпички ,но съм виждал и такива от неръждавейка.А и не винаги е оправдано да си правиш или купуваш подобен ....може цената да е като на нов с по-добри показатели котел.Друго се дразня ...тук също постоянно се тръби за разни програми за енер.ефективност,но всичкото е прах в очите ....санираш си имота ....уж трябва да ти паднат данъците,но се оказва,че имота става с по-висока д.оценка и трябва да плащаш по-високи данъци и т.н.за разлика от др.държави където тези програми са наистина в полза на хората и природата.Избора на котле си е компромис между много фактори.Пълно щастие няма.Аз съм с котел Бош и вече и горелка на пелети си сложих от града на суджуците....сега мисля една чугунена скара да си отлея да може ако ми се наложи да го ползвам комбинирано на дърва и пелети ,защото демонтирах ор.скара и новата скара ще я махам и слагам ...само се чудя за разстоянието между пръчките колко см да бъде .Ще се слага под 45гр над горелката при нужда или при първоначално загряване на инсталацията.Пробвах вече и е удачно само че при по- нисък монтаж на горелката.
ktch_1964 - специалист
Колега,Шоп с нетърпение ще чакам снимки от всеядната горелка и инсталирането и,мисля,че по назад в форума Вие показахте
къде в България се произвеждат пелети от въглища. Ще е много интересно за мен , а надявам се и за много съфорумци как се
държи горелката с такива пелети. Вие пишете,че от същото място си купувате въглищата, моля вземете и 1-2чувала въглищни
пелети и направете опита.
Christo - майстор
И аз като си подменях котела и нещата около него ходих да видя нашата програма за подпомагане. Ами отказах се, защото за някакви си 3-400 лева трябваше да тичам да вадя бележки и документи и да губя дни наред. Големи приказки само. И за цената на топлообменника най-вероятно ще се окажеш прав(за съжаление). Кое за нас да е евтино? 300 евра заплата не са 3000, като при тях....В идеята обаче има хляб, защото ако се смъкне температурата на пушека от 200 на 60-80 градуса, това си е доста топлина, която иначе отива на вятъра.

Тема "Избор на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: