Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
Значи не е била GREYKO. На горелката пише GP 20, като тази http://bisolid.org/shop/index.php?route ... uct_id=420.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аааа, ти говориш за ератовска горелка. Тази, която си показал е 2-ро поколение, отпреди 7-8 години и се води GP20+, a GP20 е най-старата, е ТАЗИ
Значи тази комбинация на котел и горелка (няма значение първо или второ поколение), които си описал наистина е с ниско КПД - нито котелът, нито горелката са като хората. Каква площ се отоплява?
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
нито котелът, нито горелката са като хората. Каква площ се отоплява?
Човекът не се оплаква от горелката и електрониката, но 10 и повече тона е много.
Отопляват се целодневно 200 кв. Не знам дали има изолация, на височина 830 м. Инсталацията е с една помпа без смесителен вентил.
Ами какво да и харесва на електрониката? Това, че работи безотказно не означава, че работи оптимално. Във форума има вече няколко човека, които споделиха подробно и със снимки как са присадили натурелско упоравление на горелката от твоя линк и са много доволни от резултата. Със старото управление не модулира мито подаването на гориво, нито вентилатора. За котела пък да не говорим. Аз съм споделял в различни теми моят експеримент от миналата зима, който ми струваше поне 1 тон пелети изгорени в повече само до Нова година за 150м2 отоплявани. Старият котел беше с КПД=65%, а новият с КПД=92%, при една и съща горелка. Ето ги двата котела, а на третата снимка (първа по ред) е стария, който подарих и човека му възложи и нови задачи - при над 300*С не само баница, ами и заек можеш да ипечеш в тази фурна. Трябва да кажа, че и по двата котела не съм правил никакви тунинги, защото и в двата случая го смятам за излишно - с новия котел - накъде повече, със стария котел - безнадежден случай, кауза пердута!

Прикачен файл

Стария с нов собственик1.jpg

Прикачен файл

Новия котел1.jpg

Прикачен файл

Стария котел.jpg
n.ganev - майстор
Мислех че само на моята горелка капака е " плаващ " :wink:
Как пък го видя :)

Та 6osi6, аз си мисля, че поне 2-3 тона пелети на сезон би спестил твоя човек от смяната на целия комплект котел-горелка с по-ефективни, като по-голям процент е влиянието на котела
6osi6 - майстор
LazarGanev написа:
аз си мисля, че поне 2-3 тона пелети на сезон би спестил твоя човек от смяната на целия комплект котел-горелка с по-ефективни
Човека е доволен от горелката, защото този котел е бил на въглища преди да я сложи.
Присаждането на управление на Натурела към ератовската горелка е вариант, най-евтиният, ако има кой да го изпълни в София, да му даде някаква гаранция и да поддържа електрониката при нужда. Не знам кой тук се занимава с това :?
Уговарям го да си смени само котела, защото трудно ще се съгласи да смени и горелката. Не, че няма пари.
Котелът и горелката са около 3800 лева. Като накичи инсталацията с трипътен вентил или клапан, още една помпа и монтаж към цената ще се прибавят още 600 лева. Правилни ли са сметките, или ще е по-скъпо.
n.ganev - майстор
С трипътен вентил може и само с една помпа и без ел. магнитен вентил за БГВ - въпрос на настройки.
n.ganev - майстор
Ето нещо от преди два часа. За сега се затопля 1000л. БГВ а на есен и хотела. Котела е Террмолукс 116кВ.
Прикачен файл:
IMG_20150716_184920.jpg
Прикачен файл:
IMG_20150716_184937.jpg
Прикачен файл:
IMG_20150716_184842.jpg
Прикачен файл:
IMG_20150716_184946.jpg
Прикачен файл:
IMG_20150716_184900.jpg
n.ganev - майстор
Изпълнение 4 помпи - една за БГВ, една за отоплителен кръг, две за подови отопления различни сектори. Този път без трипътен вентил. Честито на собственика!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: