Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
LazarGanev написа:
Задължително, чрез фирмата (ако сервизният не е собственик на фирмата). Частпромът може да излезе по-скъп и с непредвидими резултати.
И тук се оказа прав! Попитах в друга фирма занимаваща се с подобна дейност (купувал съм от тях доста неща и съм доволен от обслужването) за профилактика на котела и промиване на топлообменниците. Работа на място за 1,5-2 ч. и цена 60 лв. А за часпрома въпросния ми искаше 100 лв.!!! Щяло да е по-евтино отколкото да минава през фирмата...

Развитие на действието:
Почистих топлообменника с флакон сгъстен въздух и механично с твърда четка за рисуване. Оказа се, че това което се е наслоило по питата не е точно прах, а нещо белезникаво на цвят, а по форма - твърди малки топчета. Не знам точно какво е и какво е влизало от комина, или от газта. А гадинките в камерата се оказаха миризливите зелени буболечки. Явно са влизали през комина. Миналата година в Ст. Загора бяха като напаст по едно време. Много се бяха навъдили.

ПП. Още веднъж благодаря за помощта! И дано тази тема помогне и на други колеги с аналогичен проблем.
kalin72 - майстор
Важното е, че си се справил сам :)
strelec - специалист
За съжаление проблема не е разрешен. Пробите ги правих при отворена горивна камера. Днес сглобих котела и пак си прави неговите магарии. Разглобих го отново и с отворена камера работи. Вероятно не му стига въздух, или не изкарва достатъчно количество газове. Вентилатора работи. Поне външната перка се върти. В кутията перката която трябва да е там предполагам не би трябвало да се разхлаби от оста. На клемите му има 228 V.
lov - майстор
Малко насочване де да дириш диф. манометъра ти не отчита правилно от боклуци или е сдал багажа. Ма спирам че ще ме емнат профитата. :lol:
strelec - специалист
lov написа:
Малко насочване де да дириш диф. манометъра ти не отчита правилно от боклуци или е сдал багажа. Ма спирам че ще ме емнат профитата. :lol:
Това манометъра, отчитащ налягането на водата в системата ли е? Защото само такъв има на котела. Той е около 1,3 бара.
LazarGanev - "Велик майстор"
strelec написа:
LazarGanev написа:
Задължително, чрез фирмата (ако сервизният не е собственик на фирмата). Частпромът може да излезе по-скъп и с непредвидими резултати.
И тук се оказа прав! Попитах в друга фирма занимаваща се с подобна дейност (купувал съм от тях доста неща и съм доволен от обслужването) за профилактика на котела и промиване на топлообменниците. Работа на място за 1,5-2 ч. и цена 60 лв. А за часпрома въпросния ми искаше 100 лв.!!! Щяло да е по-евтино отколкото да минава през фирмата...
Това, че ще те забърше с повече пари е едно на ръка, но като се наложи да се поръчват части той няма как да ги поръча без да мине заявката и доставката през фирмата. Тогава нещата ще лъснат и не се знае какво ще е развитието - как ще реагира щефът му, той как ще реагира (дали няма да се опита да потули нещата за да не се издъни), въпросът с гаранцията на вложените материали и т.н.
lov - майстор
strelec написа:
lov написа:
Това манометъра, отчитащ налягането на водата в системата ли е? Защото само такъв има на котела. Той е около 1,3 бара.
Не този следи разликата в налягането преди и след вентилатора и ако вентилатора няма достатъчен дебит ще отчете грешка. Имам същия котел с малки разлики и брах доста ядове още с пускането. Но понеже проблема беше в управлението до там не съм стигал да видя как е изпълнен. Даже не се сещам къде е монтиран че беше отдавна.Ще трябва сам да се ориентираш. А може и вентилатора от време на време да затяга и да пада дебита и от там да се получава това нищо че го чуваш да върти. Лошото е че за го тестваш ДМ без уреди за мерене трябва да си пуснеш парното и да видиш дали ще прави магарии ама в тая жега си е равно на самоубийство и ще те изгонят от къщи. :x Още повече към момента клоня към проблеми и в йонизационния датчик. Той следи дали в котела има пламък и газта гори. Не помня логиката на настройките на управлението и дали правеше опити да продухва и да прави опит за ново палене или изключваше директно.
Те причините могат да бъдат много та виж си намери от някъде техническата документация и гледай по нея. Що годе имаше доста точни данни за всеки един датчик къде се намира и какво трябва да се мери.
И ако не знаеш как по добре си търси човек който разбира. Не е самолет или ракета да е нещо чак толкова сложно но и аз съм на мнение че техник дето ти казва дай да сменим това или онова и да видим дали ще се оправи не става.
strelec - специалист
Братя, де го тоз диференциален манометър, или пресостат? Станахме като хъшовете немили-недраги! Проверих клапана мерещ дебита на вентилатора. Според мен работи. При надуване на долния (белия) щуцер, или при засмукване на горния (черен) контактите му се затварят. Друг е въпроса, че не мога да измеря с точност налягането на сработване. Където е свързан белия щуцер към вентилатора при продухване със сгъстен въздух вентилатора се завърта, а на черния не.

Прикачен файл

1436947786069.jpg

Прикачен файл

1436947742065.jpg

Прикачен файл

1436947463874.jpg

Прикачен файл

1436947392779.jpg
lov - майстор
Ми те това е този белия тукмак с двете кабелчета на последната снимка. :lol:
Той не измерва налягане а дали има разлика в наляганията тоест вентилатора работи няма запушвания по комина и въздуховода. И подава сигнал на платката че с него всичко е наред. Щом сте продухали и почистили щуцерите и отчита правилно дири по на татък проблема.
Огледай йонизиращата сонда за зацапвания тя е по натоварена заради пламъка дето блъска в нея.

По принцип такива переодични прекъсвания в която и да е техника са много трудни за диагностика. Шегуваме се често че докато не им се утаят дефектите няма оправия.
strelec - специалист
Току що направих проба и за отопление. При затворена камера работи без прекъсване около 10 мин. В момента когато температурата на водата достигна 41*С изгасна, помъчи пак да запали, но безуспешно и след секунди даде същата грешка С6. Някой температурен датчик да не прави проблем? Защото за БТВ го ползваме на 40-41*С и тъкмо ги достигне и гасне..., но пък чудното е,че при отворена камера си работи за БТВода.

Това ли е йонизиращата сонда? В дясно над горелката. Почерняла е, но наслагвания мисля че няма. Да я тръкна ли с финна шкурка?

Прикачен файл

20150715_162617.jpg Йонизиращата сонда.

Тема "Спиране и грешка на газовия котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: