Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nv952 - майстор
Що да е майтап :?
Иска да е по евтино.
Показах му в първият ми пост,какво ми харесва като вид и съответно това бих сложил аз.
Той се решава. :)
Johny - майстор
Ало, Направи сам - малко се увлякохте. За 12м2 проекти , разрешителни, норми и т.н. Никой не се интересува от това. Регистрацията на търговските обекти не изисква това. Там изискванията са от друго естество по спомени "само" 23 точки, ако не са променили нещо. Пък ако е построен като магазин, няма какво да регистрираш.
Към питащият - добре осветеният магазин, вдъхва доверие, привлича погледи, улеснява клиентите. Погледни в моловете, колко добре са осветени повечето магазини.
За това помещение 5 енергоспестяващи лампи по 18-20Вт/в тяло с рефлектор/, са напълно достатъчни.

Успех и не се паникьосвай!
hidrazin - майстор
nv952 написа:
Що да е майтап :?
Е какво да е? Погледни си линка - говоря за втория дето си дал такова тяло:
Изображение
Човека ще прави магазин. Не обществен кен...еф или обор. И какво ще освети с две пурички от 18W ???
Ще ти кажа - нищо. Защото две такива тела ще светят колкото две аварийни осветителни тела като тези:
http://spektar-m.com/item.php?id=2715&p ... 00.137.143
Освен това са грозни тела и са IP21. На него за какво му е защита от средно големи обекти и капки вода падащи отгоре му?
А твоята спалня си твоя работа и няма нищо общо с магазин, макар и за спални да има минимални изисквания. :-D
А това за ефтиното няма значение. Който не може да играе, да не се хваща на хорото.
:partyman:
P.S.
Johny написа:
... Пък ако е построен като магазин, ....
Пък, мък, дрък ... ми да го е уточнил това дали е регистриран магазин или нов.
И не е чак такъв проблема със законите и нормите а как ще изглежда.
Осветлението е един много важен фактор. Никой не ще да влиза и разглежда стоки в пещерата на добрата ламя Спаска. :-D
nv952 - майстор
Исках да му покажа модела на тия с IP 21 и понеже гледах и цената да е прилична затова се получи така. :shock:
Чак като показа снимката видях какъв бръмбазък съм му дал. :rolleyes:
Иначе и аз съм на мнение че са грозни :-D

Нека да изчакаме и да видим какво ще си избере.
Утре като си купя водоструйката ще цъкна да видя как върви темата 8-[
emosms - специалист
Ами техническия ръководител и другите от строителната фирма така ще им се занимава с разни запитвания по този мижав магазин, като ги знам....
Нямам даже план на приземното ниво, чертежчето си го правих на скечъп лейаут, пък камо ли проект на част електрическа и осветление да искам.

Горе на тавана има три точки, от които излизат кабели и те това е. Така, както съм ги начертал.
Има два кръга и два ключа за осветление (предполагам, не съм ги проверил още), плюс някакъв стърчащ кабел над входната врата, който не знам с кой ключ е вързан, ако е за лампа изобщо.

Иначе да, струва си да се направи като хората.
Май ще трябва да са 3 тела с 4x18W, aко тези опростени сметки дават приблизителната картина.
Не съм проектирал осветление, и ми е малко объркано.

Но, оптимизирам разходи, тъй като потенциалната цена за даване под наем за този магазин май е ...150 лв.
Има кандидати, които биха се навили за 100 лв :D.
valentino76bs - майстор
Ако продаваш боклуци слагай едвам да се вижда да не се виждат дефектите :) ,ако продаваш хубава стока иска ден!
ArturDent - Почти Безобиден
nv952 написа:
пп Не зам защо си решил да имаш 3 лампи.
На мен спалнята ми е по голяма от тоя магазин с няколко квадрата и един плафон с 2 крушки по 60 вата е идеален. :)
Пак записа мнение ... ей, тъй да щтракаме по клавиатурата....

Дали си чувал за lux, или само си чувал.
Човека ще прави магазин. Като обикновено искат осветеност 300 lux, и разбира се я мерят ... под рафта.
А за твоята спалня сигурно е смятано 50 lux (ако изобщо е смятано), като в сметките на са сложени пердета, гардероби и под...

А зависи и какъв е магазина... може да се налага и повече от 300 lux
emosms - специалист
Колега от форума направи симулация в Dialux, за което съм много благодарен, и изкара осветеност от 427 lux/m2 при 3 тела 4x18, със светлоотразителна повърхност.

Две от точките (успоредно на вратата) са на отстояние 110см една от друга.
Така че, предполагам, най-тънкия вариант е 2 тела 4x18W (по оста срещу врата) и едно тяло 2x18W
- в нишата вляво от входната врата.
Общо 10 пури x 18W.

В баумакс съответно намерих 4x18W тяло за 40лв и 2x18W тяло за 22лв, но имат от второто само за скрит монтаж......

Изображение

Поздрави!
hidrazin - майстор
Слагай 4 тела 4х18W. Така или иначе скоро време поне една двойка пури (2х18W) ще откаже. :-D
А на тая двойка 2х18 като замине едната пура и губиш цялото тяло.
emosms - специалист
hidrazin написа:
Слагай 4 тела 4х18W. Така или иначе скоро време поне една двойка пури (2х18W) ще откаже. :-D
А на тая двойка 2х18 като замине едната пура и губиш цялото тяло.
2 по 2 ли са свързани, като независими вериги?
Не е ли всяка пура сама за себе си, паралелно?

Тема "осветление на помещение 12 квадрата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: