Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MrMurdjo - майстор
Според мен има шанс да може да се използва мотор от малко по-съвременна пералня. Те са четкови, т.н. "универсален мотор".
И обикновено имат и тахогенератор. 550 вата не е голяма мощност, но не знам колко са на пералните, там редукцията е много голяма.
За поддържане на обороти и въртящ момент обаче прост регулатор няма да свърши работа. Трябва регулатор с обратна връзка или както му викат PID регулатор. В пералните сиурно има и такива.
Подобни има вградени в по-професионалните ел. инструменти - дрелки и прочие, включително и новата серия на "Спарки". Продават се като резервни части.
egomen66 - майстор
:partyman:
MrMurdjo написа:
Според мен има шанс да може да се използва мотор от малко по-съвременна пералня. Те са четкови, т.н. "универсален мотор".
И обикновено имат и тахогенератор. 550 вата не е голяма мощност, но не знам колко са на пералните, там редукцията е много голяма.
За поддържане на обороти и въртящ момент обаче прост регулатор няма да свърши работа. Трябва регулатор с обратна връзка или както му викат PID регулатор. В пералните сиурно има и такива.
Подобни има вградени в по-професионалните ел. инструменти - дрелки и прочие, включително и новата серия на "Спарки". Продават се като резервни части.
http://shenrok.blogspot.com/p/blog-page_8.html
tehribo - специалист
moimoimoi написа:
най-вероятно твоя струг е с нормален двигател и не може да му се регулират оборотите,все пак 87 година технологията с честотно регулиране не е била много разпространена
за инвертор мотора трябва да е трифазен
друг вариант е ако мотора ти е с колектор/като на пералня,дрелка,флекс/,т.е. да има четки

най лесния вариант- сменяш мотора с трифазен и взимаш един честотен инвертор с монофазно 220 захранване и трифазен изход

Още някой лев ще спестиш, ако пренавием твоя двигател от монофазен - трифазен.

така ще спестиш и евентуални главоболия с присъединителните размери

П.С. Сигурен ли си, че е монофазен? На снимката не виждам кондензатори :roll:
MrMurdjo - майстор
egomen66 написа:
:partyman: http://shenrok.blogspot.com/p/blog-page_8.html
Точно интегралка TDA съм виждал на платка от пералня, не мога да твърдя от движение дали е същия номер. Но по спомен от справочен лист за нея, разработена е точно с цел да управлява мотор на пералня в частност. В общия случай е четков електромотор.
Монофазно е моторчето, под него е скрит кондензатора.
Добри идеи давате обезателно!!! Проблемът е, че не съм толкова сръчен за да направя тази платка сам за контрол над скоростта чрез поддържане на тока. Имам едно голямо упасение, че когато сменя мотора ще наруша негова структура. По точно дали няма да се наруши стабилноста, дали ще се получат вибрации, ролките трябва да се прехвърлят, трябва да се пригоди място според размера и т.н. (все пак аз работя над струга с много остри длета). Точно причината, че моторат е монофазен ме накара да го купя. Идеята, че мога да го включа навсякъде ме улеснява много. Взимам прахоуловителя с мене и мога в нас да го кача. Затова не ми се пренамотава за да стане трифазен.
Очакваният ми бяха за бърз и лесен варянт, като например купуваш това, връзваш пет ици и палиш. Но точно моята неграмотнос по отношение на ел.моторите ме е подвела.
Не ми се иска да си правя експиременти за сега. Продължавам по старомо и какво стане.
Такаче, благодаря за отзивчивостата ви да ми помогнете :supz:

Предлагам, да се изчакат 5 дни за някой друг отговор и в краят на седмица модераторите да затворят темата.
tehribo - специалист
Инверторът е малък, можеш спокойно да си го сложиш в едно компактно табло и да си го местиш, когато искаш.
moimoimoi - майстор
е той трифазния мотор го захранваш през инвертор-а пак с монофазно 220 волта
hrpankov - специалист
....докато минат тия пет дни все пак опитай с прахосмукачката....
амъ сложи некву дърво на стругчиту преди тува....
hidrazin - майстор
Ай стига вече с тия прахосмукачки! Слагай си прахосмучката на гърба и отлитай като Карлсон дето живее на покрива. :lol:

Изображение

:partyman:
Junak - майстор
Ако не можеш да я сложиш на гърба... :-D

Тема "Регулиране на оборотите на дърводелски струг Luna Avant 320" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: