• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
От есента ми останаха два бидона не можаха да ферментират. Боднах им два нагревателя за аквариуми и по 1 пакетче мая и преди две седмици изкарах 30 килца огнена водичка.
Сега си лежат в бурето за зимъска с малко сакъз, за разкош. :roll:
teon - специалист
...мдаа...един дерт по-малко :) ...
kula65 - специалист
Здравейте, преди около 40 дни заложих афъски сливи за ракия. Захарността им премерена със захаромер е нулева, записах ден за казан, но когато започнах да ги приготвям установих, че костилките не се отделят от "месото" на сливата и все още не са паднали на дъното. Нямат "капак" и се държат на повърхността. Досега не ми се е случвало това явление и винаги на казана съм носил за варене само "чарбата", а и не искам да ги варя с костилките. Сливите бяха почти узрели и всички бяха накапали от дърветата, не съм ги брулил. Някой може ли да обясни на какво се дължи това и ще има ли проблем с качеството на ракията когато е сварена с костилката. Благодаря, предварително!
crez - майстор
Слагай бъркалката за терекол на бормашината и бъркай по-голямата част от костилките ще паднат.
kula65 - специалист
Здравей, благодаря зя отговора. Чистя ги през сито, като с ръка ги втривам в него и така ги отделям, но тази година не става. "Месото" си остава залепено за костилката. довечера ще пробвам и твоя вариант, дано да се получи. Поздрави!
Hoвoceлckи - майстор
+1 за бъркалката. Аз съм си направил една специално за тази цел като нож на кафемелачка - парченце шиничка със скосени режещи краища, заварено на парче арматура. Пази обаче стенине на съда ... За втриването на материала в ситото, предполагам, ползваш ръкавици :-D Не се притеснявай за останалото "месо" по костилките. В него няма много алкохол. Аз след като прецеда материала, връщам гъстото в ситото (барабан от автоматична пералня) и го оставям да се отцежда няколко часа. После го промивам с малко вода и пак оставям да се отцеди. После хвърлям "с чиста съвет" :wink:
Andri01 - майстор
Бъркалка за теракол-няма опастност да нарани стените на съда!
Hoвoceлckи - майстор
Тази процудура я правя предварително, преди озахаряването. Фактически за ферментиране залагам само нектар, без костилки и ципи. Решил съм, че така е по-добре. Ако някой има аргументи за обратното, ще ми е интересно да ги науча. Та първоначално с бъркалката ефекта не е много задоволителен ...
kula65 - специалист
Благодаря на колегите, дали отговор на въпроса ми. С бъркалка за теракот разбих джибрите и успях да отделя голяма част от костилките. По мое мнение тази процедура трябва да се прави още когато се слага "материала" и самата бъркалка да е с по-дълга дръжка. При готови джибри чорбата много плиска и опръска бормашината. Все още не мога да разбера защо не се отделиха костилките. От пет, шест години си приготвям ракия и това се случва за първи път. Вчера я сварих и си даде доволно. Поздрави!
Andri01 - майстор
Бормашината я "обуваш" в найлонова торбичка и караш на ниски обороти.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18

Тема "Ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: