Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dadko - майстор
OK, ThinkPad, не бях го прочел.
filmatoplo - майстор
:wink: На мен доктор Радева ми е забранила да пия вода .Това на снимката е комбиниран термоманометър с две отделни тръбички -едната с патрона е за температурата и тази тръбичка е пълна с етилов алкохол , а другата тръбичка с гайката е за налягането и там тече течност от инсталацията .
Andri01 - майстор
" :wink: На мен доктор Радева ми е забранила да пия вода .4
" Вода не утоляет жажды, попробывал я ето однажды" Пушкин! А той е бил умен човек!!
toolegittoquit - майстор
filmatoplo написа:
едната с патрона е за температурата и тази тръбичка е пълна с етилов алкохол
Значи не е биметален термометър? :? Ами добре. :)
lov - майстор
toolegittoquit написа:
alx359 написа:
Ахаа, ясно. Благодаря отново!
Само се надявам, че не си пиеш водата от парното или не си поливаш доматите с нея. :partyman: Именно защото оловото е отровно и да се ограничи изхвърлянето му в природата беше въведена директивата RoHS. Обаче се оказва, че доста трудно се намери заместител в електрониката на оловният припой. Другите сплави често са по-крехки или доста по-скъпи.
Да и точно по тази причина пък за авиационни и медицински цели е забранена употребата на безоловни припои.
А сега се сети сам защо е тази аномалия. Имаш само един опит аз съм скрънза.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
А сега се сети сам защо е тази аномалия.
И военни цели, освен медицински и авиационни. Заради нуждата от повишена надеждност. Дай обаче да не спамим в темата, приятелю :)
lov - майстор
Е ти започна първи ама от тука пишещите едва ли има някой който е хванал поялника още като дете и да не псува безоловните припои като каруцар с 30 годишен стаж. Па ако беше толкова отровно нямаше и сега да спамя в темата.
alx359 - специалист
toolegittoquit написа:
Само се надявам, че не си пиеш водата от парното или не си поливаш доматите с нея. :partyman: Именно защото оловото е отровно и да се ограничи изхвърлянето му в природата беше въведена директивата RoHS.
A как стои въпроса с медните калайдисани съдове дето продават по магазини? Имам такава чаша за чешмата. Каква гаранция калая няма олово?
lz2skt - специалист
Няма гаранция.Чисти калаени припои ме съмнява някой да ползва.Между другото една пръчка припой за да разбереш дали има калай вътре я прегъваш....ако се чуе особен звук има....Между заваряване и запояване на мед има малка разлика....
toolegittoquit - майстор
alx359 написа:
A как стои въпроса с медните калайдисани съдове дето продават по магазини? Имам такава чаша за чешмата. Каква гаранция калая няма олово?
Не просто няма гаранция, ами и повечето калайджии, които обикалят слагат доста олово. За това аз не давам съдове за калайдисване. Ако се ползват сплави на калая с други метали като сребро например, калайдисаните съдове не биха били опасни. Обаче цинганорите слагат възможно най-евтиното.
За фабрично калайдисаните съдове не съм уверен. Ако не ги е хванала инспекцията, която се занимава с оценка и изтегляне на опасни продукти от българският пазар, може да си хапнеш олово. Ще си спестиш доста размисли и страсти, ако си купиш алуминиеви съдове.
lz2skt написа:
Няма гаранция.Чисти калаени припои ме съмнява някой да ползва.
Чистото калаено припойче не е припойче. То си е просто калай. Припоят е сплав между калай и други метали, за да се подобрят свойствата на сплавта спрямо чистият калай. Калаят сам по себе си има не особено добри свойства и ниска устойчивост. Не се използва самостоятелно в техниката поради "Калаената чума" при ниски температури

Тема "Заварка на мед с обикновен калай?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: