Нека намерим най-тънките цени.
kalpev - специалист
EDI написа:
Вярно, него го забравих, бях си вземал няколко пъти. :partyman: Не пия кой знае колко, ама в къщи винаги имам запас от 10-ина бутилки от пробвани вече вина, дето си стоят на поставката в нишата и чат пат си дърпам по някоя.Скоро жената беше взела АУРЕУС /нашенско/ червено, не се сещам сорта, май купаж от два сорта, добро беше и то.Едно време беше лесто - 5 сорта вино и всичко е ясно.Сега та ти се замае главата от марки и сортове и шанса да попаднеш на не много добро е много по-голям.Ама аз имам навик да пробвам различни, покрай вече познатите ми вина, няма да живеем 200 години, я. :lol:
Ние имаме много хубави вина и спокойно може да се гордеем, че произвеждаме качествено вино, не по-лошо от италианските и френските. Не го казвам от чист патриотизъм, напълно основателно е.
Традиционно много добри вина са на Старосел, Todoroff, Евксиноград и др. В последно време много популярна стана винарната Едoардо Миролио в село Еленово. Вината на тази изба са фантастични.
Най-хубавите и избрани вина рядко са от един сорт. В повечето случаи са букет от сортов състав - мерло, два вида каберне, сира (среща се и като шира), плюс аромати на плодове, шоколад, ванилия, подправки.
За съжаление, такива вина са лимитирани серии и цените им са...ох, майко, чак да ти приседне...
Но от друга страна, една чаша от тях е напълно достатъчна да задоволи и най-изтънчения вкус, и човек няма нуждата да излочи цялата бутилка :drinkers:
Аз като по-непретенциозен си имам едно простичко правило - не купувам вино с пластмасова тапа. То, не че наличието на коркова гарантира качество, но...
В интерес на истината, в Индия съм пил много хубави и качествени вина местно производство, въпреки, че не са страна известна с това. Имаше едно Сира с оранжев етикет, страхотно, още го помня...Там ползваха и черпеха опит най-вече от калифорнийските традиции.
От вносните вина, основно съм почитател на италианските, не че френските са по-лоши. Избирам си ги да са от точно определени региони на Италия, дори и да има от други, по-скъпи и хвалени.
А новозеландците пък имат едно великолепно розе, но и да ме убият сега, не мога да се сетя за името.
stan73 - майстор
По мое мнение (а и не само) напоследък Австралия и Нова Зеландия правят едни от най-добрите вина в света. Условията там са много подходящи... Вината от Чили също не са за подценяване. От Лидл примерно също съм купувал много читаво Руби Каберне от Калифорния.
Относно бирите: от Лидл съм купувал много читава Аргус нефилтрирана/мътна в бутилки и Перленбахер черна (шварцбиаа) в кен. А от Кауфланд най-ми харесва на Щефансбрау нефилтрирана/мътна в кен.
dadko - майстор
Взех си от Lidl от тая, непастьоризираната. Едва изпих една- другите стоят в хладилника. Явно имах големи очаквания.
Виж, непастьоризираната "загорка-ретро"- е друга бира.
resistbody - майстор
Един път се излъгах да купя бира от Лидъл, повече няма да се излъжа... нищо общо с хубавата германска бира... е една идея по добре от гадната която се излъгахме да вземем от Aлди в пластмасови бутилчици...(амбалажа беше по-скъп от бирата :D) в последствие се научихме коя е добрата немска бира ;) и не е от Алди :D
sashot - специалист
От лидълските бири най-много ми харесва Аргус Маджестик. Хубава, плътна чешка бира, доста сходна със Старопрамен. Взех един път и Аргус Стронг но не ми допадна. Евтинията с марка Дийп не става за друго, освен да я изсипеш в канала. Въпрос на вкус, естествено. Руснаците казват: "един попа харесва, друг попадията, а трети дъщерята на попа".

За вината. Определено има добри попадения, включително маркови френски вина, като тези на "Сейнт Емилйон" например. Само дето цените им са неадекватни. Бутилка вино, която във Франция се продава на "стрийт прайс" за около 5-6 Е, тук се предлага за 25 - 30 лева. Още повече, че от гръцки Лидъл преди година - две купих същия "Сейнт Емилйон" за 6 Е.
Определено има разкошни испански вина на страхотни цени. Например "Батурика гранд резерва", която предлагаха до миналата година за смешната цена от 5 лева, а намалена и за 4. В момента като много добри, за смешната си цена, вина с марка "Чимароса" - чилийско каберне и мерло и едно бяло - Педро Хименес. Единствен недостатък - бутилките са с винтова капачка, а не с класическа коркова тапа.

Понеже стана дума и за българските изби, пропуснали сте да споменете една знакова - карнобатската "Братя Минкови". Имат невероятни неща в малко по-високия ценови клас, и редовно печелят много награди на международни изложения. Имам в колекцията си бутилки от изключителната им резерва каберне 2008-а, със златния етикет, както и от купажа "Оук Трее" в дебелата бутилка, която изпоспечели страшно много награди из Европа.
Не съм рекламен агент на Минко Минев, просто харесвам вината, които избата му прави. :)
Наздраве.
chandler_vt - специалист
Argus Radler е много добра биричка. Пó ми харесва от нашенските, не е толкова газирана и вкусът на лимона се усеща добре. Сега в жегите е идеална вместо безалкохолно.

Другото пиво в Лидъл е абсолютна боза според моя вкус. Това, че някои от Аргус-ите ги варели в Чехия, нищо не означава. Имаше преди месеци промо точно на такава в стъклени бутилки. Изобщо не струваше.
mitko64 - майстор
Доколкото чета по форумите има и Аргус произведен в Полша. Аз съм фен на този в кенчета, Премиум по 89 ст.
bigdragon - майстор
Задължителното качество на бирата е да е студена... :drinkers:
Останалото е въпрос на вкус, а вкусовете се възпитават.

и малко опит:
1.
Една позната се ожени в германия, Щудгарт и всяко лято идва на море с мъжа си.
Седейки и пиейки си бирата край морето, веднъж му зададох въпрос, свързан с българска не лоша бира, която пиехме в момента.
-Шуберт, след като тази бира ти харесва, ако я има в кръчмата у вас, ще си купуваш ли от нея?
- Не, защото ние сме свикнали да пием от нашата местна бира и ако някой пие друга, го гледаме особено.

2.
Ако сте ходили по света и сте любители на бирата, не може да не сте забелязали, че бирата със бранд, известен в цял свят, на различните точки на земята има различен вкус.
Това е свързано с местните вкусови предпочитания.

3.
Снощи минах през Лидъл и си купих четири вида от въпросната чешска бира.
Пробвах две, Стронг в кенче и непастьоризираната в бутилка. И двете ми харесаха, но предпочитанията ми за сега са към стронга... :partyman:

Стара американска поговорка:
На вкус и на цвэт, товарищи нэт... :)
zmiori - специалист
От Лидъл само стъкло и само перленбахер и само на примоция. Иначе Бритос, като тръгна на някъде 3-4 стека тикения в багажника и гаааз.
chandler_vt - специалист
Дам, всеки има различен вкус.
И оня германец също си е прав - само местната. Аз затова си вземам само Бритос, никаква вносна. Хем ми е много вкусна, хем местна (стимулиране на локалната икономика), хем евтина. Само ми липсва стъклената бутилка.

Тема "Пиво от Лидъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: