DundyTheCroc написа:Жената, по професия резбар, се запали нещо по пирографията. Взех и едно пирографче тип поялник от Лидл, ама идва слабо. Пренавих резбите на накрайниците за поялник 50 вата с реглаж, ама дръжката и била дълга и неудобна. Днес се захванах да и направя истински пирограф. Намерих старо захранване за българска електро-механична отверка, извадих електрониката, а вторичната на трафа пренавих с 4мм2 проводник за 2х1 волт. На този етап реглажа е само чрез смяна на волтажа, ако на някой му се намира излишен потенциометър 2-3 килоома 15 вата да свиркаКолега може в първичната да вържеш евтин регулатор за обороти на ел.двигател мисля че китчетата бяха по няколко лева сглобени.Снимки утре.
Всичко за дърводелството
griffin
- майстор
1793 мнения в "Кой какви дърводелски хубавини смята да си закупува/направи?"
DundyTheCroc
- майстор
Въпросните регулатори май са фазови, на трафа хич няма да му хареса да работи така. Най-чисто е с автотрансформатор на входа, но е към 50 пари. Намерих из нета мощни жични съветски променливи резистори на нормална цена, ще поръчам и да видим какво ще стане.
griffin
- майстор
Ако намеря отвертки като се прибера ще разгледам руския пирограф който имам ама ако съдя по теглото едва ли има специален регулатор, може на вторичната да направиш регулатор на напрежение с по мощен транзистор. В жичните резистори ще имаш голяма загуба мисля но ти си знаеш де. По спомен на моя фабричния пишеше 20вата.
DundyTheCroc
- майстор
На руския регулатора е 5 вата жичен потенциометър на първичната, не го разглобявай. При мен се очаква тока от вторичната да е по-сериозен, трафа е 100VA, вторичната 4мм2, особено ако работя с по-дебели телчета, освен това там се бачка почти на късо, не ми се рискува с полупроводници. Намерих руски жичен 15 вата за 7.50 пари, той ще е. Сега остана въпроса от къде да търся нихром 
Ето така изглежда кутията на пирографа, ще кача снимки и вътре като набутам реглажа на първичната.

Ето така изглежда кутията на пирографа, ще кача снимки и вътре като набутам реглажа на първичната.

mumar
- специалист
Дънди, може да ти бъде полезно
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 5&start=40
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 5&start=20
Ще се радвам да се запозная и с теб и с жена ти
А какво е мнението ви за този
http://www.hit-electronics.com/za-vas-t ... d-8905.htm

http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 5&start=40
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 5&start=20
Ще се радвам да се запозная и с теб и с жена ти
А какво е мнението ви за този
http://www.hit-electronics.com/za-vas-t ... d-8905.htm
cvetankirilov
- специалист
Получих циркуляра
. Вече е пробван и останах приятно изненадан от някои неща, от други не толкова. Хареса ми това, че с лекота разбичих 7см греда , линеала за разбичване е перфектно успореден на диска. Диска ме изненада с качеството на ряза- перфектно гладко, въобще не очаквах да е така, мислех, че е нащърбено когато режа по дължина на жилите. Скалата за наклон на диска е точна и скалата на линеала също. И дотук с добрите за мен новини. Пластмасовата пръчка на транспортира, която влиза в канала на плота е с уникално голям луфт спрямо канала (моя 6 годишен син сигурно би се справил по-добре от китайците), няма как да го задържиш за да можеш да срежеш нещо точно под прав ъгъл или под 45. Подпорите, които са за уширенията на плота са изработени къси и в далечния край на плота уширенията провисват с 1см, просто няма как да ги нагласиш в една равнина с плота, но нищо, ще си направя нови- по-дълги и по стабилни от тези. все пак за тези пари очаквах да е по-зле, така че съм доволен от покупката. :- 

cvetomir_77
- специалист
cvetankirilov написа:Получих циркуляраЗа съжаление в един момент ще разбереш, че предимствата на машината са по-малко от недостатъците. Вече е пробван и останах приятно изненадан от някои неща, от други не толкова. Хареса ми това, че с лекота разбичих 7см греда , линеала за разбичване е перфектно успореден на диска. Диска ме изненада с качеството на ряза- перфектно гладко, въобще не очаквах да е така, мислех, че е нащърбено когато режа по дължина на жилите. Скалата за наклон на диска е точна и скалата на линеала също. И дотук с добрите за мен новини. Пластмасовата пръчка на транспортира, която влиза в канала на плота е с уникално голям луфт спрямо канала (моя 6 годишен син сигурно би се справил по-добре от китайците), няма как да го задържиш за да можеш да срежеш нещо точно под прав ъгъл или под 45. Подпорите, които са за уширенията на плота са изработени къси и в далечния край на плота уширенията провисват с 1см, просто няма как да ги нагласиш в една равнина с плота, но нищо, ще си направя нови- по-дълги и по стабилни от тези. все пак за тези пари очаквах да е по-зле, така че съм доволен от покупката. :-

DundyTheCroc
- майстор
Мерси за линковете, като почнем да рисуваме ще слагам какво се е получило. Китайчето за 50 кинта доколкото чета по руските форуми не е лошо, ако накрая моя не се получи ще отнеса едно, хаха.
Иначе днес завърших дръжката, дано излезе удобна:

Ето и самия пирограф вътре, остава да се сложи регулирането на първичната намотка, тогава ще подредя и кабелите. Белия на вторичната не стои много добре, но имах нужда от още един волт за диодната индикация, предпочитам да е от страната на ниското напрежение.

Иначе днес завърших дръжката, дано излезе удобна:

Ето и самия пирограф вътре, остава да се сложи регулирането на първичната намотка, тогава ще подредя и кабелите. Белия на вторичната не стои много добре, но имах нужда от още един волт за диодната индикация, предпочитам да е от страната на ниското напрежение.

ZEDYCUS
- майстор
Пролетта взех един комплект дърводелски стеги ( от Рутландс-Nиколсон ги беше показвал) Kато дойдоха се оказаха върли китайци, даваха ги за дъска 25мм, а вътрешния размер играеше на 28-29mm. Отделно заради отливането имаха и леарски ъгли за лесно вадене от калъпа. Преди две седмици ги занесах на приятел фрезист и станаха всички на 30,2 мм вътрешен размер. От Зико взех кутия 6м -40х30х3мм - резнах ги на размер 1,5м, идеално права и калибрована е. Пробих отвори за всяка глава и пета- надписах ги, защото се оказа, че отворите са с различни центри.
Мислех да ги боядисам, но реших да пробвам Завода за горещо поцинковане до Пловдив.(лесно и бързо, работят и дребни поръчки
) Това се получи като краен резултат. На вилата ги пробвах на плота на масата, тръгнала беше да се отцепва едната дъска от времето и влагата. 7 години е на открито под беседката.

Мислех да ги боядисам, но реших да пробвам Завода за горещо поцинковане до Пловдив.(лесно и бързо, работят и дребни поръчки

Тема "Кой какви дърводелски хубавини смята да си закупува/направи?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература