• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 137
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Ейй,патока не може ли да се превари :? Бива ли такова разхищение :lol:
П.П. Писали сме едновременно.
saraneron - специалист
Че какво му е да се изпие
и без да се преварява?
lz2skt - специалист
Няма да е с необходимите качества и вкус....
Andri01 - майстор
Идея / ще я патентовам/: пълним СК с патоки, през разширителния съд над него ,долу слагаме охлаждаща серпентина- тази на бойлера,пускаме да тече водата в него/ да охлажда/ и ето ви чиста ракия на изхода от серпентината! :drinkers:
radius - майстор
Хахаха, пияници.
Я да ви питам, понеже разговора тръгна в тази посока.
Добавянето на пропилен гликол влошава или подобрява акумулиращата способност на водата? Понеже от форума съм останал с впечатление, че я влошава, а пък си писах с един англичанин ( инсталатор на ТП системи), та той твърди, че подобрявал акумулиращите свойства на водата.
шоп - майстор
10 ина поста по-нагоре писах, че пропилен гликола намалява акумулиращата споробност на водата. Но с много малко и това не се усеща в една соларна система. Виж вече ако имаме буфер там този факт трябва да се отчете, но кой ли би пък напълнил няколко м3 пропилен гликол в буфера. Тогава се минава с допълнителен контур и серпентина.
saraneron - специалист
ПРОПИЛЕН ГЛИКОЛ: Т. плав. −60 °C Т. кип. 187,4 °C Т. разл. число Т. всп. 107 °C Тройная точка ? K (? °C), ? Па Кр. точка 351 °C, 0,0061 Па Уд. теплоёмк. 2483 Дж/(кг·К) Теплопроводность 0,218 Вт/(м·K) Энтальпия образования −486,1 ± 2,5 кДж/моль Удельная теплота испарения 64500 ± 2100 Дж/кг Удельная теплота плавления число Давление пара 10,7 Па
radius - майстор
Водата е гледам 4186 J/(kg.K) , което е двойно повече. Не че ми говори нещо това де... Отделно пропилен гликол на -30 смесен колко ли е топлоемък?
mgbagera - специалист
Мисля че е време да споделя впечатленията от ДБ системата ми след 1 месец ползване.
Като цяло съм изключително доволен от системата и не съжалявам и за 1лв. вложен в нея.

Колекторите са 2бр. алуминиеви. Наклона им е около 50-55* (легнали са на покрива и се ръководят от неговия наклон). До последно го обмислях да се регулира наклона дори им направих панти но накрая го оставих на това положение. Явно трябваше да помисля малко повече но ще е следващия път а със сигурност ще има такъв понеже ме запалихте много по това :-D
Бойлера е Теси 200л с 1 серпентина. Сега пригаждам един 80л. за зимата а 200 литровия ще е само за сезоните с повече слънце.

Както казах по на зад в темата инсталацията е с обикновени ПП тръби с изключение на връзките м/у колекторите и по 1м. преди и след тях. Ако бях намерил по рано евтината неръждавейка щях да го направя само с нея.

Помпата както някои знаят е втора ръка Грундфос понеже в магазина ми казаха че няма да ми признаят гаранцията на новата ако я сложа на колектори :x
Управлението е на Натурела.

Първия ден загря до 40* следващия до 60*. Максималната температура която съм достигал е 76*.
Обикновено загрява м/у 60-70*С. като в него винаги има около 40*.

Имаше период на около 1 седмица през която нямаше почти никакво слънце. Беше облачно и валеше всеки ден. През този период достигна до около 40*.

Допълнителния съд е от канта. Цялата система събира около 15-16л.

Ето и списък на кое колко струва:
Колектори 440лв.
Бойлер 669лв.
Управление 65лв.
Помпа 60лв.
Канта 25лв
--------------------------
1260лв.

Винкела за стойката не съм го смятал понеже не му знам цената но за рамката използвах 12м винкел 4мм. А за краката на стойката си е мой материала.
Тръбите също не съм ги смятал защото при всеки си е различно разстоянието.
Изолация на тръбите, пяна, силикон за затискане на дупките в покрива, алуминиево фолио, вата, стириопор и другите дреболии също не са смятани.

Реално на мен ми излезе над 1500лв. но бойлера е на таван и ще се нуждае от добра изолация.
Andri01 - майстор
Браво! Много добре си го сделал!! :prayer: :partyman:
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 137

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: