Всичко за дърводелството
Илчо Илиев - майстор
mavryt4o написа:
Да точно имам предвид за ер но не конкретно за прозорец а като цяло как да заобля примерно голям кръгъл детаил когато линеала не върши работа
Абе човек. напиши точно какъв е детайла...
Ако е плот на маса с идеално кръгла форма , може да се направи на линеал, на два пъти, като след това ще има малко шкурка...
Може да се направи калъп,но само за 1 детайл малко не си струва..
Ако е детайл с някаква криволинейна форма, тогава само на калъп...
Калъпа е плоча от технически шперплат с точната форма на детайла,но 5-10мм по-малък диаметър, детайла се закрепва с 3-4 види, на оста на фрезата се слага лагер/свободна шайба по която се движи калъпа, тази шайба е с диаметър колкото е фрезера...
маречков - специалист
Съвет от приятел - при наличната ти техника не се хващай на хорото. Има момент, в който ще си стигнал до някъде и като сметнеш + и - ще излезе, че най - скъпото ПВЦ ще е по - евтино от твоята. От личен опит ти го казвам. Офертата за моята къща беше към 5 бонки в цвят и секюрити и т.н. простотии и монтирана. Направеното от мен без да слагам ток, нови машини, бензин, нерви и 9 месеца (съботи и недели) ми стъпи на 5750 и със сигурност съм изтървал нещо в списъка. Сега сложи и хиляда за машини и ...
Моята си я правих сам. Инструмент имам доволно и всякакъв, въпреки това се наложи да похарча още хиляда и кусур лева, защото примерно петдулата ми не хващаше 11 см. под 45 градуса и ....... няма сглобка :finga: . После механизми, пакети, лак, долни лайсни ..... винтове, които не се късат и все от тези привидно незначителни нещица.

По въпроса. Проект едва ли някой ще ти даде. Общо взето наумяваш си нещо, съобразяваш го с наличните материали и машини и почваш. Хубаво е обкова да е при теб, когато правиш профила.
Caxo - специалист
До колкото разбирам ти си правил някакъв аналог на скъпата дървена дограма... При мен става въпрос за имот в който се ще се прибивава относително рядко. Просто колкото да не духа и да не падат стъклата... Дори като начало смятам да е с единично стъкло(стъкла имам), но да заложа дебелина като за стъклопакет. Без обков, като на ПВЦ, в най-добрия случай да сложа от онези механизми за долно и горно заключване.
Подскажете откъде мога да купя готови профили за дървена дограма???
Гугъл никак не помогна в случая. Търсене и на вносител не дава резултат.
Идеята ми е да си купя качествена дограма и да си я сглобя сам.
EDI - майстор
Готов профил надали ще намериш.Продава се многослоен правоъгълен и вече само фрезовам и режеш.
sreky - специалист
phd7 написа:
Подскажете откъде мога да купя готови профили за дървена дограма???
Гугъл никак не помогна в случая. Търсене и на вносител не дава резултат.
Идеята ми е да си купя качествена дограма и да си я сглобя сам.
От къде си колега.Ако си някъде в района на Пловдив мога да те насоча.Фирмата се казва Чам1,от там съм купувал тройно слепен материял.В старата ми фирма няколко пъти шефа им поръчва да изработят -Разкроят и залепят дограмата,а окачването и боядисването го правихме ние.Може да попиташ дали ще ти изработят заготовки,но да знаеш машините са им страхотни и не съм убеден че ще можеш да направиш качествени сглобки
mavryt4o - майстор
не виждам каква е философията да си залепиш 3 изгладени дъски режеш с надмярка мацаш после калиброваш и са готови заготовките и аз се канех но като сметнах играчката по-добре да си перкам градинските комплекти и да си купувам пвц
EDI - майстор
Не са скъпи трислойните ламели за дограма.6 метра правоъгълен профил 72Х86 струва 48 лева, а 72Х115 идва 66 лева.Може и в къщи да се правят, ама трябва да се работи с малки дължини, да може да стане геометрията и да се притиснат добре.Друго си е на големите преси да се смачка пакета.
mavryt4o написа:
не виждам каква е философията да си залепиш 3 изгладени дъски режеш с надмярка мацаш после калиброваш и са готови заготовките и аз се канех но като сметнах играчката по-добре да си перкам градинските комплекти и да си купувам пвц

Няма философия в залепянето. Даже не ме затруднява. Но, философията започва когато трябва да ги фрезовам. А нямам стационарен. Не знам дали си заслужава да купя стационар само за няколко прозореца...

А май и самите фрезери са също много скъпи. А без тях сглобката не знам как ще стане.

Тема "Направа на дървена дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: