• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
toolegittoquit написа:
2 стаи за около 2500лв са реална цена, понеже аз съм ги правил.
Това нищо не е - аз построих къща в центъра на София, 220 кв. и данъчна оценка малко над половин милион, за около 90 лева. Леля ми почина и ми завеща въпросната къща. Която се оказа недостроена - липсваха двадесетина керемиди на покрива, няколко дъски бяха изгнили покрай това. Купих керемидите от близкия склад, за дъските стотинка не съм дал / намерих няколко да се търкалят непотребни на тавана и ги използвах/. Всичко това ми излезе около 90 лв.
Разходите щяха да са наполовина, ако не бях си разпрал панталона на един пирон при качването ми с керемидите на покрива. Малко се оскъпи строежа от тази работа, но и така се ядва!
Я да видим сега кой ще ме бие с тази цена :lol:
andrewh17 - помощник
П.П. Да строиш къща сега е толкова трудно колкото и в недалечното минало. Изисква търпение и кански усилия за да се измине пътят от държавната корумпирана бюрокрация, през изкривения пазарен бизнес на строителни материали и услуги до обзавеждане и реализиране на крайния резултат.[/quot

Добре казано!
BLUEPUPIL - майстор
Има грешка при изписването: Лист-1; Забележка; т.7- Основите са оразмерени за почва с R0=0.02кг/см2; трябва да е 2кг/см2
velinsl - специалист
Доста интересна тема. Изключая на един, който се опитваше да си предлага услугите инкогнито. И се оттегли като разбра, че няма келепир в тая тема
В защита на автора ще кажа вие пишете кое колко ще струва, а той(и всеки друг, който чете теази тема в бъдеще) ще си направи сметка кое може да си направи сам и кое не.
И дали го устройва цената като цяло.
Dare_Devil
Чета темата с интерес, тъй като точно в момента съм на етап чудене дали бих могъл да си позволя къщата, която искам, или ще трябва да се свирам цял живот по апартаменти. Ще се радвам ако някой е правил къща с плосък (използваем за тераса) покрив да обясни предимства и недостатъци на този тип, както и евентуална цена (сравнена с тази за аналогична площ "нормален" покрив).
chandler_vt - специалист
Dare_Devil написа:
Чета темата с интерес, тъй като точно в момента съм на етап чудене дали бих могъл да си позволя къщата, която искам, или ще трябва да се свирам цял живот по апартаменти. Ще се радвам ако някой е правил къща с плосък (използваем за тераса) покрив да обясни предимства и недостатъци на този тип, както и евентуална цена (сравнена с тази за аналогична площ "нормален" покрив).
Ако имаш приятели и роднини, които да ти помогнат с това-онова, не се чуди. Тук имам предвид познат архитект (или връзка чрез някого с такъв познат), сигурен строител (фирма), познати майстори за нещо друго. Ако има и материали тънката от къде да намериш, още по-добре. Напр. тухли, цигли на старо и т.н. А вече и сам ако си правиш някои неща по къщата, естетсвено по-евтино може да ти излезе. Така повече време ще я строиш.
Ако обаче разчиташ само да даваш едни пари и да чакаш някой да ти свърши работата на обекта, си приготви солиден бюджет. Тогава апартаментът ще е много по-изгоден.
Тук каквито и абсолютни стойности да ти дават, всичко е относително. Само не се оставяй цифрите да те разубедят. Е, и трезва преценка трябва. Да не остане един бетонен туч и дотам.
toolegittoquit - майстор
Dare_Devil написа:
Ще се радвам ако някой е правил къща с плосък (използваем за тераса)
Плосък покрив - не. Има трудности с оттичането на водата. Посещавал съм сгради, където има апартаменти на последен етаж, а отгоре тераса. Всичко течеше и хората се оплакваха.
egomen66 - майстор
:arrow: 15000 лв.

Прикачен файл

20150713_153323.jpg
vsterev - специалист
Имаш предвид до тука си на 15 к нали ?
egomen66 - майстор
vsterev написа:
Имаш предвид до тука си на 15 к нали ?
:supz: viewtopic.php?f=47&t=49841

Прикачен файл

index.jpg