Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
rumeniak - специалист
Здравейте, ние сме младо семейство с две деца. Искаме да си построим дървена къща, която да е за целогодишно живеене. накратко ще кажа каква ми е идеята.
1. Фундамент на около 100 кв. м. а основите да стъпят на около 60 кв.
2. Издигане на двуетажна скелетно гредова конструкция + поккрива.
3. Импрегниране на всяко едно кътче по дервесината.
4. Поставяне на дограма.
5. Опаковане от външна страна с гипсофазер.
6. Прокарване на ВиК Електро и вентилация.
7. Опаковане от вътрешна страна с вата и гипсофазер.
8. Направа на подове.
9. Вътрешно измазване на гипсофазера и боядисване.

Така написано изглежда лесно но ми е ясно че на практика е доста трудно и ще има безброй спънки, но почна ли няма връщане назад. и искам да съм подготвен за това какво ме очаква.
Ако някой вече е направил такава къща бих искал да го помоля да я видя отблизо. Скайп rumeniak
Прилагам и снимки от идейния ни проект.

Прикачен файл

1 etaj 3d.jpg
идеен проект
1 etaj 3d.jpg (96.97 KиБ) Видяна 16050 пъти

Прикачен файл

1 etaj.jpg
идеен проект
1 etaj.jpg (107.9 KиБ) Видяна 16050 пъти

Прикачен файл

2 etaj 3d.jpg
идеен проект
2 etaj 3d.jpg (111.05 KиБ) Видяна 16050 пъти

Прикачен файл

2 etaj.jpg
идеен проект
2 etaj.jpg (153.02 KиБ) Видяна 16051 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Добра идея!
Това ли е окончателното мечтано разположение на помещенията?
Разгледа ли американски сайтове с дървени къщи? Там всичко е проверено и подробно.
Въпросите ти конкретно за какво са? Конструкция, технология?
Тук, в България, да видиш само няколко такива къщи. Като тип конструкция.
prascho - майстор
В американските сайтове спокойно може да се ориентираш в начина на изпълнение и подходящата конструкция но искам да вмъкна, че живеем в България и от изключително голямо значение е подходящия подбор на фирмата изпълнител и задължително с доверен човек /ако отбираш ти най-добре/ да извършва постоянен строителен контрол на обекта. Във форума на изовър собственика си е правил 2005 година пасивна къща и едиствената забележка, която отправи е точно към изпълнителната фирма. Икономисват конструктивно заложени материали!!! Като пример спомена ударната шумоизолация между първия и втория етаж.

http://www.isover.bg/forum/viewtopic.ph ... 8ed48161f6

Може да контактуваш директно с него. Нямам идея що за човек е, но щом е отделил време за писане във форума то ще ти даде някой и друг съвет.
rendo - специалист
Американското строителство има много преимущества и много недостатъци

Първо си измисли точното разположение след кото ще моеш да мислиш за самото строене тъй като в момента се получава така че цената на американските къщи (поне тези които се предлагат тук) е доста по солидна
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Човекът изрично казва, че сам ще си я строи. Цените на готовите хамерикански къщи тук са безумско надути ...
Пращам го да гледа технологии. Впрочем, оттам може да си купи евтин план и само да го "легализира" тук (поне така мисля). Това да преплетеш няколко пръчки стабилно и да не ти се килнат при 3,2 по Рихтер не е баш лека работа, а у нас специализират в бетон и тухла, забравили са на дядо селската къща.
rumeniak - специалист
Та значи наистина искам да си я строя до колкото мога сам. Не че не ми се дават пари, но след като прочетох какви ги вършат фирмите и колко са неуки в тази област...... мерси. Предпочитам сам да я напрвя за да се ядосвам поне на себе си ако нещо не направя както трябва. Смятам да събирам информация поне 1 година и чак тогава да се заема със сериозната работа.
prascho - майстор
Абе все пак стоманожелезния пояс за основите и дървената конструкция сам шет се озориш. Виж гипсфазер, изолации, подове, гипскартон, полагане на покривно покритие е лесно...
8180 - майстор
rendo написа:
Американското строителство има много преимущества и много недостатъци
Сигурно е така, ама я да видим, според теб, кои са основните недостатъци.
Прасчо,
Фундамент някакъв има всяка къща, при американските само дето може да е "по-лек". А конструкцията, доколкото съм ги гледал спокойно може да се изпълни от 2-3 човека. Всички елементи се вдигат от 1-2 човека.
Въпросът е да има читав и подробен конструктивен проект, включващ вида дървесина, всички връзки като брой и качество и особено анкерирането.
Пътем да спомена, че листовите материали също участват в конструкцията при тях (не е просто обшивка) - това дето се спореше наоколо с колко рапидки може да се зъдържи листа гипскартон, там не играе - казано е през колко сантиметра, на колко от края, с какви винтове и инспекторът го контролира.
Просто е вложен дългогодишен опит, унификация на елементите и много интелект - затова изглежда, и е просто на днешен ден, обаче при тях. Отиваш в "Бриколаж" и си купуваш 2-3 конструктивни ребра и си ги ковеш на твоята, на съседската - няма значение на чия къща - те просто са за там от 50 год. примерно. Листовите материали, вати, фолия и пр. също са премислени да пасват, като правило без обработка.
Не съм сигурен, а и досега никой не ми е отговорил, може ли по нашите нормативи да се възпроизведе подобен конструктив.
Доколкото съм гледал някакви подобни проекти, тук проекитират "пълнежа" с толкова кубици дърв. материал, с колкото там правят конструктива.
Ако в др. форум визираш Рад. Велчев, неговата къща (не е пасивна) е подобен тип като конструкция и той, в общи линии, нямаше съществени забелжки към нея.
rendo - специалист
8180 Описал си много добре някой детайли за които не може да се спори !!

Въпросът ми към теб е живял ли си поне 1 ден в таква къща ???
8180 - майстор
rendo написа:
8180 Описал си много добре някой детайли за които не може да се спори !!

Въпросът ми към теб е живял ли си поне 1 ден в таква къща ???
Не, за съжаление, но имам мерак. :)
Сведенитя ми са "литературни". Малко съм живял в английска.
Не мисли, че се заяждам - казвай каквото знаеш за недостатъците.
Аз освен за шумоизолациите и спорната пожароустойчивост, друго не се сещам. Разбира се, при читаво изпълнена "американска" конструкция, което, засега, не съм много оптимист, че в БГ е достижимо.

П.П. Най-тъпото е, че имаме всичките условия за споменатото по-горе, но типично по български, разбрали - недоразбрали сме склонни да оплюваме и то не по същество. Даже не си и помисляме да видим как и докъде са стигнали хората.
Мисля не е далеч денят, когато китаецът ще ни достави читави конструктивни елементи за такова строителство, докато се правим на "умници".
Сечем масово гори, горим ги или изнасяме на "сурово", после внасяме прескъпо. В същото време методично "осираме" с бетон все още хубавата си територия - май всичките циментови заводи работят на мах.

Тема "Предстои ми строеж на къща, моля за съвети и мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: