Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Draganov - специалист
Искам да направя изравняване на пода на един балкон (панелен),около 3,5 кв.м. с перлито-циментова замазка.
Перлита ми е останал от доброто старо време,но някъде четох,че бил вреден.Има ли нещо подобно,защото с Гуглето не открих такива теми,а и още си се продава по магазините.
lov - майстор
Нищо не му е вредно тъкмо приключих с подравняването на цял един етаж. Та близо 4 кубика заминаха. Лошото е че по нашия край го няма на склад и трябваше да си го поръчвам защото май само в Кърджали се произвежда.
шоп - майстор
+ 1 към мнението на lov
това е перфектен материал за хора, които знаят как да работят с него. Лошото е, че напоследък поскъпна и торба 100 литра под 9 лв трудно се намира, а преди 20 години цял камион се взимаше за 20 лв и каса бира.

Да не би автора на темата да прави някаква погрешна асоциация с етернит или азбест?
Draganov - специалист
Не знам защо е останал у мен такъв спомен,че има нещо вредно у него.Но единственото,което открих с Гуглето е това:

Основным из них является возникновение при работе с перлитом, особенно связанной с механическим воздействием на материал, мелкой алюмосиликатной пыли, которая может оказать существенное негативное влияние не здоровье человека.

Тоест,не трябва да се вдишва прахта от перлита при работа,иначе си е съвсем нормален и добър строителен материал.
Благодаря на отзовалите се!
igt - специалист
Затова, когато правех аз замаската предварително изсипвах по две кофи вода в чувала и ставаше супер без да се вдига прах.
gechev - специалист
Най голямата слабост на перлита е огромното влагопопиване. Може да стигне 1 ; 6 /1 ч перлит, 6 части вода/. Има гадното свойство и да задържа влагата с месеци, което може да доведе до раздуване на паркети. Изпарявайки се от замазката водата оставя множество пукнатини и може да доведе до разрушаване. Препоръчително е ако се работи с перлит сместа да е земновлажна.
Draganov - специалист
Благодаря за съветите.Някой може ли да каже в какви пропорции перлит/цимент се забърква,защото перлита който имам е многократно пресипван в неоригинални чували и нямам представа какво означава "100 литра перлит". Една кофа за вода 10л. пълна с перлит 10 л. ли е?
igt - специалист
Аз имах доскоро останали "оригинални" чували. Логиката ти е правилна, но не знам дали това е вярно.
Аз съм привил пропорция един чувал перлит - 50 кг. цимент /пясък не си спомням/, но както беше писано по-горе на места се поизрони докато боядисвах и монтирам радиаторите.

Тема "Замазка с перлит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: