Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sirko - специалист
Предстой ми монтаж на кухня и се чудяждали да пусна нови кабели от таблото за захр. на плота и фурната или да ползвам тези които е предвидил строителя. Пуснат 3х2.5 плюс нула и земно за тези уреди, дали да разделя товара що-горе по фазите така слабото място идва работната нула ако са пуснати и 2-та уреда едновременно... или да си пусна нови от таблото което е малко кофти предвид помещенията през които трябва да премина...
Плота е GORENJE ECT 331 CSC 2.9kW
фурна GORENJE BOP 637E20XG 2.7kW
DundyTheCroc - майстор
Ще имаш към 25А максимален ток, което е и максимума за твоя кабел според таблиците. Ако не включваш всички котлони на плота заедно с фурната няма да има проблем, аз лично бих опънал един 4мм2 ако не е свързано с много къртене.
iliya_i - майстор
Не ми се правят сложни сметки, но мисля, че дори като включиш плота и фурната, ако са на различни фази, тока през нулата ще намалее, т.к. част от фазовият се затваря между двете фази. Тока от двете фази не се сумира върху нулевият проводник. В идеалният случай при 3 фази равномерно натоварени, тока през нулевия проводник е 0.
sirko - специалист
iliya_i написа:
...В идеалният случай при 3 фази равномерно натоварени, тока през нулевия проводник е 0.
Май няма как да се получи както го мислиш, това не е мотор на звезда или триъгълник... Нулата при всички положения ще е най-натоварена от фазите...
Въпроса е дали да пусна нов кабел само за плота а този 3фазния да го ръгна за фурната само
KingLin - майстор
Sirko не се филмирай излишно. Замисли се през съзнателния ти живот виждал ли си в някое домакинство всичките уреди включени на макс? Реално това си е захранване за една печка цяла (котлони + фурна) и на такива не съм чул някой да е имал проблем с нулата.
kozl - майстор
Предлагам 2 варианта, според зависи разпределението на товара в уредите към фазите. И при 2-та варианта ползваш наличните проводници, само начина на захранване различен.
1. Ако схемата на нагревателите е пропорционално разпределена по фазите, ползвай 3 фазно захранване. Това означава, че фурната трябва да е има възможност да се захрани с трифазен ток. Т.е. да има три групи нагреватели с възможност всеки от тях да се свърже към нула и към фаза. Котлоните най-вероятно са с възможност всеки към отделна фаза, като най-малкия е паралелно с някой от другите, така товара е разпределен по фазите. Значе за вариант 1 осно,вното е уредите да са конструирани за работа с трифазен ток и посредством мостовете към нагревателите да се нагласи за такова захранване. И аз нали съм любопитен, бих направил пробно свързване и с амперклещите ще проверя как се разпределя тока по фазите при различни комбинации на включени, котлони, фурна. Предполагам, че това е твоят вариант, защото повечето уреди са конструирани и за мотофазно и трефазно захранване, но:
2. Ако уредите са направени за монофазно захранване и не може да се рапредели товара по фазите имаш 5 проводника. С 2 от тях фаза+нула занранваш фурната към една фаза в таблото, с другите два фаза+нула захранваш котлоните, а земното го разклоняваш до двата уреда.
И така с наличните проводници, е комбинация на свързване към фази, прекъсвачи и ДТЗ :roll:
iliya_i - майстор
sirko написа:
iliya_i написа:
...В идеалният случай при 3 фази равномерно натоварени, тока през нулевия проводник е 0.
Май няма как да се получи както го мислиш, това не е мотор на звезда или триъгълник... Нулата при всички положения ще е най-натоварена от фазите...
Въпроса е дали да пусна нов кабел само за плота а този 3фазния да го ръгна за фурната само
Би ли аргументирал някак това си твърдение? Какво като не е мотор а печка? Представи си три нагревателя свързани в звезда. Колко ще бъде тока на нулата? В случая твърдя,че при включени на макс фурна и плот, които са с почти една и съща мощност, тока през нулевият проводник ще вуде рсвен сама на тока в липсващата трета фаза на звездата - т.е.колкото и във фазовите проводници. Чакам аргументи за противното. А ако включи нещо и в третата фаза, тока през нулата ще спадне още. Нека първо се замислим, и после да отговаряме.
Последна промяна от iliya_i на съб авг 08, 2015 12:58 pm, променено общо 1 път.
FM STEREO - специалист
Плота е GORENJE ECT 331 CSC 2.9kW+
фурна GORENJE BOP 637E20XG 2.7kW.това е 5,6kW,слагай 3х4mm2 и няма никакъв проблем да работят и двата уреда на макс,което едва ли ще се случи както са казали колегите преди мен. Проточен бойлер 6kW го захранвам с четворка и не съм имал никакъв проблем.
sirko - специалист
То хубаво ама 3те нагревателя са оделни 3 монофазни и идеята за трифазното свързване е да се разпредели товара по-равно м/у фазите, демек по киловат на фаза и в случая че нулата е обща от там идва и натоварването и. Или по киловат на фаза и 3 на нулата.
Клеморедите на уредите (не са ми доставени още уредите) а и повечето да не кажа всички ако се връзват монофазно клемите се замостяват, има и задължитена нула (няма как да работят без нея) както и земя разбира се.
Ако съм някъде в грешка ще се радвам да чуя
П.С. FM STEREO Той кабелът ми е пуснат, ако не беше щях да си пусна 2 кабела 3х4мм за 2та уреда и да вървят да се състезават...
iliya_i - майстор
sirko написа:
То хубаво ама 3те нагревателя са оделни 3 монофазни и идеята за трифазното свързване е да се разпредели товара по-равно м/у фазите, демек по киловат на фаза и в случая че нулата е обща от там идва и натоварването и. Или по киловат на фаза и 3 на нулата.
Клеморедите на уредите (не са ми доставени още уредите) а и повечето да не кажа всички ако се връзват монофазно клемите се замостяват, има и задължитена нула (няма как да работят без нея) както и земя разбира се.
Ако съм някъде в грешка ще се радвам да чуя
Ами това не е постоянен ток, за да го сумираш така, а променлив синусоидален, като трите фази са дефазирани помежду си на по 120 градуса. Не винаги 1+1+1=3. В случая тока през нулата се определя като Ia * cos(0) + Ib * cos(120) + Ic * cos(240) = Io, и ако Ia = Ib = Ic, то Io = 0

Тема "Питане за захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: