• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Предстои основен ремонт на апартамент, та от там и въпросът.
Има нещо като килер горе долу на централно място и до там може да се подготви трасе за доставчика. Дали да се пускат от там UTP-та до всяка стая и да се терминират на розетки или да се мине на безжична... :? С кабел колкото и да се планира, накрая розетката пак не е на подходящо място.
Не съм аз дисижън мейкъра, но малко да съм в час със съременните веяния :)
:partyman:
Chefo77 - майстор
За мен по-добрият вариант е безжичния нет. Днес прекарваш кабели за единия доставчик, утре синковеца решава да го смени с такъв с оптика ...
Хубав рутер и в целия апартамент (и комшиите) има нет. Дори и в "бялата стая".
А и много ме съмнява да иска да стои с лаптопа на точно определено място във всяка стая...
AAsat - специалист
Аз бих прекарал кабели. Те не пречат на евентуалната безжична мрежа. Дали розетките ще са на най-подходящото място едва ли ще е от такова значение.
Svetoslavoff1 - майстор
Той синът ще реши. Дано да са на прилично ниво безжичните рутери, че преди няколко години брахме ядове с един уж за профи мрежи, и то за много отговорни връзки. Нещо израелско беше, черешката на тортата, за НАСА, маса и КГб:)))
и въпреки всичко някакъв доставчик често го забиваше.
jordanvass - майстор
Вече всеки член на семейството носи в джоба си машинка, която иска достъп до нет, а няма нужната дупка за кабел. Тогава какво правим? Щеш-не щеш, пускаш безжичен рутер, за да имаш нет във всички точки на дома. След като вече имаш такъв, защо са ти кабели във всички стаи?
Johny - майстор
jordanvass написа:
Вече всеки член на семейството носи в джоба си машинка, която иска достъп до нет, а няма нужната дупка за кабел. Тогава какво правим? Щеш-не щеш, пускаш безжичен рутер, за да имаш нет във всички точки на дома. След като вече имаш такъв, защо са ти кабели във всички стаи?
При мене телевизия и интернет вървят по един и същи FTP кабел, като сигнала се разделя през суич до рутер и до втори суич за телевизорите. Оптичният кабел е до сградата. Обаче сигнала на рутера е слаб в най-отдалечените точки ~ 12-15м. FTP-то е дублиран само в две помещения и там има втори рутер, а беше добре да е дублиран навсякъде, за да мога да го сложа там, където е слаб сигнала.
Оскъпяването е незначително, а удобството е голямо. Да не говорим, че при всеки нов договор ми подаряват рутер.
Така че машинката си е машинка, но и трябва добър сигнал. Иначе е мъка голяма, докато зареди страница.
toolegittoquit - майстор
Пускаш кабели. Най-малкото, за да може да поставиш рутери, като ги свържеш с кабелна мрежа. Който иска и по-висока скорост, трябва да полза жица. WIFI може да изглежда по-удобно, но е значително по-бавно от Гигабитова мрежа. Освен ако нямаш интерес за AC стандарт, който повечето лаптопи и други устройства не са чували за него. Да имаш жици, свързани към суич, свързан към порт на рутера никога не е проблем.
Една кутия FTP струва под 100лв - 305 метра кабел. Розетките са по-скъпи, така е. Струва си обаче, вместо после да пълзят кабели. Най-малкото новата IPTV минава по FTP-та. Където искаш телевизор, трябва да има пусната жица.
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря на всички, включили се до момента. Както при всяко техническо решение, разумният компромис му е "майката".
Lisko - майстор
Johny написа:
FTP-то е дублиран само в две помещения и там има втори рутер, а беше добре да е дублиран навсякъде, за да мога да го сложа там, където е слаб сигнала.
Оскъпяването е незначително, а удобството е голямо. Да не говорим, че при всеки нов договор ми подаряват рутер.
Не схванах защо рутираш два пъти ?
naB4o - специалист
От близо 10 години съм с рутер и wi/fi. Там където идва кабела от доставчика, се разполага рутера, а от него си взима сигнал десктопа, а посредством антената лаптопи, смартфони, таблети. Скоростта на безжичната мрежа може да достигне по-висока скорост от тази, която ти доставят интернета, така че оправдание за ниска скорост на wirelessa е не на място. С най-стария ми рутер Нетгеар, който още работи, имах връзка супер G, която стигаше до 108 или 128 мбпс, а тогава доставчика ми пускаше едвам едвам 10-15 мбита. Най-важното за безжичната мрежа е да е на централно място, за да стига добър сигнал до всички точки на апартамента/къщата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Жична или безжична мрежа в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: