• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Първо само две думи за мен - на 23 съм и досега не ми се беше налагало да се сблъсквам с такъв тип проблем.
Проблемът се се състои в това, че в един хубав ден когато светнах лампита в банята, които са 3 лунички, нито една не се включи. Вчера прочетох доста по въпроса и стигнах до извода, че луничките би трябвало да са 12V и някъде около тях да има трансформатор от 220 към 12 волта, който да е "изгорял", за да спрат да светят едновременно. Свалих и 3те лампички (крушка + стойка) и наистина на тях пишеше, че са 12В. След известно оглеждане открих и трансформатора скрит в окачения таван до едната луничка. Сега имам няколко въпроса:
1. Как да го сменя (предполагам ще трябва да развия четирите винтчета и след това да завия кабелите на нов такъв трансформатор), което води до въпрос номер 2.
2. Във Варна къде може да се намери такъв (дали в Конрад ще имат, за да не се разхождам напразно)?
3. Дали ще се справя сам със смяната му, все пак досега не съм го правил. По принцип се оправям доста с подобни неща, но досега не съм се сблъсквал с толкова сериозен проблем от "сектор" електротехника и много бих искал да го реша сам (т.е. не сам разбира се, с ваша помощ, но без да се обръщам към специалисти, не че ако е необходимо няма да го направя, не става въпрос за парите, просто предпочитам да се уча сам да се оправям с подобни проблеми, защото смятам, че е важно за един мъж).
Прилагам и снимки, за да видите ситуацията по-добре. Всеки отговор, съвет или идея ще ми бъде от огромна полза. Много ви благодаря предварително за отделенето време. Поздрави

Снимки:
Трансформатор 1: https://goo.gl/photos/TWjgkh6EKD9wgYnA6
Трансформатор 2: https://goo.gl/photos/4c5RprpK5aXhwJGu9
Луничка: https://goo.gl/photos/mwxbvBcBXejXfgNSA
toolegittoquit - майстор
Трафче сигурно ще има в Конрад. Те за лунички ги продават практически навсякъде по 20-тина лева някъде. Преди да правиш каквото и да е било, спираш тока. Изводите на трафчето са с винтове. Вадиш трафа, развиваш винтовете 1 по 1 и си прехвърляш кабелите на правилните места от новото на старото. Търсиш трафче същите или повече ватове. :razz: Ама аз тебе да те питам защо единият от кабелите ти изглежда като горял?
Иначе можеш да провериш дали трафчето работи и не е проблема другаде. С мултиметър мериш на 220V входа с двете сонди сложени на винтовете, като НЕ ги пипаш и си включил черната сонда в COM на буксата на мултимера, а червената на буксата, където пише V и си включил предварително мултимера на 700V AC. Евтините са със селекторен ключ и си избираш какво ти трябва на ръка. После мериш 12V на 20V DC като слагаш сондите на другите 2 извода и мериш.
Измерванията се правят при ВКЛЮЧЕН ток, но смяната на трафчето се прави при ИЗКЛЮЧЕН ток от предпазителя и проверка с ФАЗОУКАЗАТЕЛ(фазомер) преди да пипаш каквото и да е било. Ако смяташ, че не можеш да се справиш с елементарни измервания с уредче за 10лв, по-добре извикай приятел да помогне.
Последна промяна от toolegittoquit на пон авг 10, 2015 1:32 pm, променено общо 2 пъти.
jordanvass - майстор
В почти всеки дюкян за електроматериали ще намериш такъв трансформатор, много са разпространени. Важното е да кажеш в магазина 3 неща:
Трансформатор за лунички с нажежаема жичка, халогенки, а не за ЛЕД лунички, щото и такива има в същия корпус, но захранването е по-различно.
Да е за 12 волта
Да е за мощност поне 105 вата (3 лунички по 35)
За останалото с болтчетата си се ориентирал правилно. Стягай здраво. Само внимавай да не размениш двойките жици, че ще е фатално за трансформатора.
Успех!
Благодаря много и на двама ви за отговорите. Сега ще взема на заем мултиметър от един приятел, мисля, че е по-разумно да се убедя, че проблемът е в трансформатора, преди да го развия, да купя нов и да го сложа. А и мен ме притеснява обгорелият кабел. Ще споделя резултатите от теста.
Тестът потвърди първоначалните ми съмнения - изгорял е трансформаторът (напрежението което излиза от него и би трябвало да е ~12V е 0.00). Утре ще го сменя и се надявам всичко вече да работи.
toolegittoquit - майстор
sreten написа:
Тестът потвърди първоначалните ми съмнения - изгорял е трансформаторът
Ама на входа нали има напрежение? :-D Между другото трафчето има вътре и изправител, Мисля. Трябва да мериш на DC.
jordanvass - майстор
Не, няма изправител в изхода. За какво му е? Той захранва халогенки. На тях им е все едно дали има изправител. Само дето честотата е висока. Но пък не става за лед луни, които нормално светят на 12V 50Hz, щото обикновено в лампите има токов драйвер, който на входа си има изправител, а диодите хич няма да се зарадват на напрежение с няколко десетки килохерца честота.
toolegittoquit - майстор
jordanvass написа:
Не, няма изправител в изхода. За какво му е?
Прав си. Бъркам го с LED захранванията. Които ползвам често за други цели. Не за лунички, такива нямам. Предното да се игнорира. Действително трафчетата са си обикновени трафчета, заблудих се с нещо друго.
hackera457 - помощник
Не е трудно да се смени трансформатора, но като за начало преди да сложиш новия си оправи проводника, защото на снимка 1 си личи, че изолацията е нарушена. Във всеки магазин ги има и на тях си е обозначено как трябва да се свърже. След този трансформатор не ти трябват никакви изправители само той ти трябва. Луничките работят при променлив ток, има някои модели, които работят директно на 220V както е при мен в апартамента ми, но предимно на 12V слагат.
Нека бъде светлина Изображение
Благодаря още веднъж на всички отзовали се
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с лампи тип "лунички"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: