Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valkodav23 - помощник
Здравейте колеги,
моля за съвет за отоплението на нова едноетажна къща около 90 кв.м на един етаж в района на Благоевград.
Таваните са високи 2.75 м. изолацията е 10см EPS на външните стени,тухлите са поротерм 25см на всякъде,а дограмата е 6 камерна с троен стъклопакет от най дебелите.По мои груби сметки са ми необходими 15kw топлинна мощност и съм се спрял на пелетна камина ECO SPAR ALBA 15 KW.
Питането ми е какви радиатори са по подходящи конвектори или панелни и дали е удачно да се направи подова серпентина след лирата в банята.

Прикачен файл

ПРОЕКТ ОТОПЛЕНИЕ.png
ПРОЕКТ ОТОПЛЕНИЕ.png (53.32 KиБ) Видяна 2521 пъти
шоп - майстор
Не си написал нещо много важно: каква е изолацията на тези 90м2 тавани. Топлото бяга най-вече от там.

Дали ще сложиш конвектори или панелни радиатори, ти си рещаваш. Аз не харесвам шума и праха и енергозависимостта на конвекторите. Единствено ги приемам при нискотемпературно отопление със солати и термопомпа.

На твое място бих сложил навсякъде подово.
valkodav23 - помощник
На пода и на тавана има по 3см фибран,а и под покривната конструкция има 10 см EPS защото тавана ще се ползва евентуално за нещо,може би стая или нещо подобно на него има и два VELUXA.
За подово си мислех но в последствие се отказах и аз не знам защо,даже имам и една термопомпа в склада 15 kw чисто нова така си стои немонтирана,нещо не ме кефи нискотемпературното отопление,мисля че още не се е развило достатъчно за сега
valkodav23 - помощник
Как мислите мощноста дали ще ми е достатъчна или да вземам по голяма камина
kalin72 - майстор
Мощността при всички случаи ще ти е достатъчна, ама кой те е съветвал да слагаш запалима изолация на покрива??
valkodav23 - помощник
Ако покрива се запали изолацията ще му е най малкия проблем,а и не мисля,че EPS-а може да гори
LazarGanev - "Велик майстор"
valkodav23 написа:
По мои груби сметки са ми необходими 15kw топлинна мощност и съм се спрял на пелетна камина ECO SPAR ALBA 15 KW.
Не знам как си го сметнал, но според мен ще ти е достатъчна по-малко от половината от това, което си сметнал и оттам нататък всички разговори губят смисъл. Гледам, че имат модел 10кВт?
valkodav23 - помощник
Смятал съм по 40w на кубик като съм прибавил и 3kw за 120л бойлер,пък и искам да ми върши работа и при -15 макар, че при нас това е рядкост,а за радиаторите какво мислите дали ще по добре с конвектори.
Имам възможност да закупя евтини италиански такива,но незнам дали ще е комфортно в спалните за дневната почти съм се навил защото ще мога да се охлаждам от сондажа почти без пари
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти при каква външна температура си ги смятал? Колко ще ти трябват при -15*С?
valkodav23 - помощник
Сметна ми ги човекът от когото ще я купувам и той каза ,че ще върши работа продал е и монтирал над 10 000 такива камини и мисля,че може да му се вярва

Тема "СЪВЕТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА НОВА КЪЩА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: