Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasiorocknroll - специалист
Passa - специалист
Вчера смених четките на една пералня Горение. 12 години без един ремот. Тръгна веднага.
Та ето къде се ползвали също синхронните двигатели.

Как точно симистора управлява оборотите на този мотор ? Понеже в хибридният програматор има разни процесорчета и един мощен симистор.

На клемореда на мотора освен 2-те кабелчета за четките влизат и 2 за тахогенератора, но има и още 2 предполагам за към статора на мотра ?
hidrazin - майстор
Passa написа:
...Та ето къде се ползвали също синхронните двигатели...
Що реши че е синхронен?
:partyman:
lecki - специалист
Щото има четки ... ама не всичко дето има четки е синхронно, даже има и асинхронни
с четки.
Hygro каза че сегашните синхронни нямат четки ама никой не чАте.
Въобще синхронните са рядкост и се въртят абсолютно синхронно
(няма регулиране на обороти) и ги срещат само избрани ... :-D
hidrazin - майстор
Що само избрани бре? Има ги почти във всеки дом. Миниатюрни, безчеткови синхронни двигатели.
То някъде и при мен се търкалят няколко синхронни хистирезисни двигателя... За къв чеп ми са? :?
А за големите синхронни машини - наистина само избрани. :-D
Avas_co - майстор
Хм, аз си срещам често и често си играя със сравнително големи синхронни двигатели с перманентни магнити.
За какво регулиране на обороти става дума, като няма как да ги командваш без честотен регулатор.
От повече от десет години синхронните двигатели не са някаква екзотика в моята област и си имат сериозни предимства пред асинхронните двигатели(без цената).
Passa - специалист
Хубаво де. Че не стана ясно какъв е мотора на пералнята се видя. Ама и за регулирането нищо.
Симистора как точно работи в схемата ?
hidrazin - майстор
Passa написа:
Мотора е ясен - универсален. Смистора работи както работи например в една прахосмукачка.
jordanvass - майстор
Passa написа:
Хубаво де. Че не стана ясно какъв е мотора на пералнята се видя. Ама и за регулирането нищо.
Нарича се фазово регулиране. Електрониката подава отпушващ импулс на симистора в различни точки от фазата на синусоидата на мрежовото напрежение. Колкото по-рано след нулевата точка се отпуши симисторът, толкова по-голяма част от синусоидата ще се подаде към мотора, съответно толкова по-високи ще са му оборотите.
todortv - майстор
През последните години навлязоха масово синхронни мотор-редуктори за транспортни ленти.
Някои и с вграден инвертор.
Изображение

Тема "Асинхронни двигатели и синхронни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: