• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kuuuuuul - майстор
И двата варианта си имат предимства и недостатъци,но според мен новото строителство дори и да излезе по скъпо, е по добре.Ще си го направиш както ти си искаш(при този голям двор),ще можеш да използваш и по съвременни технологии и ще си спокоен в следващите 100 години.Аз на времето изобщо не се замислих и избрах новото строителство.
viewtopic.php?f=15&t=14712
шоп - майстор
crez, съвета, който даваш е меко казано опасен. Ти две плочи по 100м2 ли заля така?
За една стая, за баня-може, но за две плочи по 100м2 направени по този начин е абсурд!!!
Трябва всичко да се сметне конструктивно, но без колони няма как да стане.
bmwww - специалист
Единия вариант е да се лее плоча само там дето искам да имам плочки ,а останалото да остане гредоред . Не виждам и аз смисъл да лея 2 плочи по 100 квадрата с колони - нямам идея като пари колко ще е ,но сигурно поне 20к ще отидат . Другия вариант е да купувам и да строя на ново . Аз лично като че ли клоня към вторият вариант,но ме е страх от непредвидени разходи . Както някой беше казал тук във форума - да не стане така ,че новата къща да остане на груб строеж . Защото 120 кв.м по грубо 200 лв. за кв.м. цена за груб строеж - изобщо не е плашеща цена , но сметките изобщо никога не излизат такива поне по темите които гледах .Така сметнато излиза 30к лв. грубо , а реалността е ,че винаги е около 50к .
Christo - майстор
Живея в такава къща, набор 1957.....Бетонни пояси, гредореди, без колони. Какво като са здрави гредите? По плана има по четири железа в поясите, някаква овална форма, неясна стомана, смешна конструктивна документация, жалка работа.... Дано ни обича Господ и да не клати силно земята! Тая къща, ако въобще е възможно да я вкараш в актуалните строителни норми, ще глътне толкова пари, колкото да вдигнеш нова. И пак ще е кърпена работа. То не са само плочите. Ще трябват и колони, под тях стъпки, топло и хидро изолация на основите и т.н. Съветвай се с конструктор все пак.
mimilisa - специалист
За какво ти е да строиш чисто нова къща и да те накарат да наливаш тонове бетон за мавзолей?
Купи си старата къща. Има теми как да смениш гредореда между етажите с нов или другият вариант, който на мен са ми предлагали е отливане на плочи с полистеролбетон.
http://www.psb-bg.com/PSB.html

Отделно има нови технологии на Кнауф за плочи, които имитират бетон и стават за бани над гредоред , балкони и т.н.

http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/vPag ... enDocument
Дай ми на мен твоята къща на два етажа , да видиш какъв бонбон ще я направя без да се занимавам с архитекти и грешни пари за проекти. :weedman:
mindless - специалист
Всеки сам си решава, но някои мнения тук ме принуждават да напомня няколко факта.

Първо, България се намира в най-сеизмичо активната територия на Европа. Тук са се случвали едни от най-силните земетресения на континента. Много изследвания има вече, в които се показва цикличност при земетресенията, защото напреженията, които се натрупват в разломите, се натрупват с относително еднаква скорост. Японците са много напред в това отношение и си следят абсолютно всички разломи. Или с други думи където е друсало, пак ще друса. Въпросът "кога" е значително по-сложен, но със сигурност въпросът не е "дали".

В България не е имало силно земетресение от почти 75 години като за последното силно имам предвид земетресението в Разград от 7-ма степен по Рихтер през 1942-ра.

Отварям една скоба, за тези, които ще напомнят за това във Вранча. Да, това е силно земетресение и има жертви в България, но епицентъра не е тук. Помислете си, ако беше. Софийското земетресение то 2012та от 5.6-5.8ма степен (зависи от източника) е средно силно в най-добрия случай. За да добавя някакъв контекст ще кажа, че енергията, която се отделя при земетресение от 6та степен по Рихтер е 4 ПЪТИ повече, отколкото при земетресение 5.6, а разликата между 6та и 7ма степен е 32 пъти.
egomen66 - майстор
mimilisa написа:
За какво ти е да строиш чисто нова къща и да те накарат да наливаш тонове бетон за мавзолей?
Купи си старата къща. Има теми как да смениш гредореда между етажите с нов или другият вариант, който на мен са ми предлагали е отливане на плочи с полистеролбетон.
http://www.psb-bg.com/PSB.html

Отделно има нови технологии на Кнауф за плочи, които имитират бетон и стават за бани над гредоред , балкони и т.н.

http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/vPag ... enDocument
Дай ми на мен твоята къща на два етажа , да видиш какъв бонбон ще я направя без да се занимавам с архитекти и грешни пари за проекти. :weedman:
Вие вашия ( твоя ) бонбон още не сте му сложили целофана , на хората бонбони взе да правиш .... :rock: viewtopic.php?f=47&t=42802
crez - майстор
шоп написа:
crez, съвета, който даваш е меко казано опасен. Ти две плочи по 100м2 ли заля така?
За една стая, за баня-може, но за две плочи по 100м2 направени по този начин е абсурд!!!
Трябва всичко да се сметне конструктивно, но без колони няма как да стане.
Колега, всичко предварително е огледано от стр.инжинер и той даде тази идея. Къщата е с приземен етаж от камък и тухла отвътре 80см(50см.камък и 30 см. тухла) дебелина, следващият етаж е само тухла (нестандартна 30 см) зидана е на две тухли(60см) и остава 20см от каменния зид. След изкопаването на 10см. вътре в тухлите се получи стъпало от 30см. в/у което легна плочата. Гредите са стара акация и не са вадени и те допълнително подпряха плочата,има и по една дебела греда във всяка стая напреко която съм оставил видима отдолу. Плочата е монолит (излята по цялата площ общо 60м2) легнала на 8 стени по горе описания начин. Така че 12тона тежат разпределено.
kolcho - специалист
Не мога да коментирам конкретно, защото няма почти никаква информация, но принципно мога да кажа едно нещо: ако разполагаемата сума е 80 000лв, а къщата може да бъде закупена за 60 000, то има някаква вероятност с оставащите 20 000 сградата да може да се доведе до състояние, годно за обитаване. Докато при цена на парцел от 20 000 и опит за построяване на описаната сграда / проектиране+разрешителни+присъединявания+120 кв до ключ+гараж+мазе+ вертикална планировка/ шансовете всичко това да струва 80 000 са точно нулеви.
Това е положението!
bmwww - специалист
Идеята е 120кв.м груб строеж като мазата може да се премахне ако чак толко оскъпява . И без това искам къшата да е задигната на 0.60см до 1м максимум от земята та си мислех,че ще има място за една стаичка под гаража . Пък до ключ т.е. измазване ,обзавеждане и т.н. на по късен етап малко по малко за 2-3 години примерно ! Ама общо взето такъв отговор ме интересуваше - ще стигнат ли парите или не .

Нещо такова си представям http://prikachi.com/images.php?images/357/8292357S.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Избор между закупуване на къща и ново строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: