Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Linux-Code - специалист
Смятам да ъпгрейдна вентилатора на отдушника в банята в електрически. Знам че някои ще кажат за какво да правя подобни гимнастики, след като се продават готови електрически вентилатори и не са скъпи - така е, но имам предвид перките, и да видя какъв ще е ефекта. Перките на този който го движи течението са турбинни, а тези готовите които се продават са витлови. Кабели имам бол, разполагам с адаптери 12V, и захранвания за компютри в шкафа, така че има с какво да захраня. Въпроса е приспособлението. Нека ако някой има опит, и е правил подобни гимнастики да сподели.
Andri01 - майстор
Правих нещо подобно преди 3-4 дена !Вентилатор-попаднал от някъде,220в,ПВЦ канал/ монтиран е на мястото на прозорче/. Пред прозорчето обаче има бойлер и...се налага въздуховода да го заобиколи. Стана-правоъгълен ПВЦ канал.Управление-взема сигнал от разликата в температурата на водата на душа и тази във банята! След това има таймер .Абе,народа си го е казал:" нямала си баба беличка и си взела козичка..." !:) :partyman:
Linux-Code - специалист
Andri01 написа:
Правих нещо подобно преди 3-4 дена !Вентилатор-попаднал от някъде,220в,ПВЦ канал/ монтиран е на мястото на прозорче/. Пред прозорчето обаче има бойлер и...се налага въздуховода да го заобиколи. Стана-правоъгълен ПВЦ канал.Управление-взема сигнал от разликата в температурата на водата на душа и тази във банята! След това има таймер .Абе,народа си го е казал:" нямала си баба беличка и си взела козичка..." !:) :partyman:
Аз искам с адаптер на 12V да го задвижа, имам складирани поне 3 броя адаптери, само ще удължа кабелчетата. Точно до вратата на банята има един контакт, ще го включвам там, нищо че ще стърчи малко кабел, тъкмо вратата ще оставам отворена за по добър поток на въздуха, иначе пък затворена ако е, няма поток и се получава като вакуум. След къпане там да върти известно време, че лятно време чистя много плесен от фаянса, въпреки че задължително оставам вратата отворена да има проветрение. В последно време и от течението не върти вентилатора, вече 2 месеца не е въртял, при положение че оставям вратата на терасата на хола отворена, и вратата към коридора, и вратата на банята отворена, и въпреки това няма поток който да го задвижи, а преди имаше. Вероятно течението е слабо.
fox_vt - майстор
И каква ще е разликата с витлови и турбинни перки :?:
maleeeestrax - специалист
. няма поток и се получава като вакуум. С вакуума трябва да си много внимателен че е опасен. :rock:
geordgeo - специалист
Преди година смених розетката в банята със стар вентилатор от инверторен електрожен - стана прекрасно! Закрепването приспособих към една пластмасова гривна с два винта на кръст, която намерих в мазето и която явно е била оттам, защото имаше подобна форма и влизаше в отдушника с точен размер. Захранването на вентилатора пуснах една фасунка близо до него, която не се ползваше, като му направих 2 степени с едно малко ключе - на първа степен го захраних през един кондензатор 680 nF/400V и така му свалих оборотите и шума, а на втора го пусхам директно към 230V - за по-бърз ефект ако не е много късно вечерта. Дебитът му се оказа сериозен, защото цялата минала зима сме го ползвали на първата степен постоянно (около 6W консумация, срещу 18 на пълна мощност), че банята беше сушилнята за на бебето дрешките и грам мухъл и плесен не се появиха, много съм доволен от резултата като за без пари :-D
romanpm - майстор
geordgeo написа:
Преди година ... и грам мухъл и плесен не се появиха, много съм доволен от резултата като за без пари :-D
+ =D> :)

Тема "Вентилатор за баня самоделка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: