• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gaviota - помощник
Здравейте форумци,първо искам да ви поздравя за чудесния форум.Често се ровя из него и ми е много полезен.Сега ще почвам да си правя парно и ви моля за мнения и забелешки,според схемичката,която съм качил.Видях подобно испълнение и много ми допадна,но незнам как е направена точно,затова си направих тази принципна схема и се надявам да ми помогнете да я доиспипам :) Става въпрос за етаж от кооперация 97кв.м ,с изолация и ПВС дограма.До колкото разбрах от форума тръбите от камината до колектора трябва да са- ф25.Препоръчайте моля и колектор,виждам,че има различни видове :?Имам и още няколко въпроса,но кажете първо дали съм на прав път :headbash: :headbash: :headbash:

Прикачен файл

proekt4.JPG
proekt4.JPG (49.28 KиБ) Видяна 5952 пъти
gaviota - помощник
Толкова ли е лоша бе хора,ако е така кажете.Ако е далеч от истината да викам майстори? Мислех,че и сам ще се справя,обаче :? Драснете едно не става :wallbash:
dalgia - специалист
Така както си я нарисувал и на газовия котел трябва помпа и тръбите 25мм.Задължително трябва да затваряш или котела или камината зависи кое работи за да не върти през другото на късо.
gaviota - помощник
На упътването на котела пише да е свързан с тръби ф20,а котела си има собствена помпа-JUNCERS-двуконтурен,20кв
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре си е схемата, браво ако сам си я правил - това означава, че разбираш какво ти предстои. Да, газовият котел си има помпа и разширителен съд, но ф20 е прекалено малко за тази схема - имаш много консуматори, а и ако тръбата е PEX-Al допълнително се стеснява от фитингите. Колко е мощността на системата? Мисля, че по-добре ще и прилича 24кВт котел.
gaviota - помощник
Благодаря LazarGanev,да сам я правя,обаче ми се струва....абе плаша се.Етажа е 97кв.м. по 2.35височина.От това,което четох във форума 97.2,35-228кб.м 228кб.м.по65вт.--14820 или 15кв.плюс 10проц./както казва ironlady/-16.5кв та затова смятам да купя котел 20 кв..Още нишо не съм купил,за това,ако бъркам моля поправете ме :) Смятам да сложа около 95 ал.глидера Н-500-та да са достатъчни и при по ниска темп. на водата-на прав път ли съм?Няма проблем да сложа тръби ф25 и до котела-просто не ми се вързва някакси с колектора,какъв е смисъла,ако той е за ф20или има и комбинирани :? Какъв колектор да взема,че да комбинирам различни тръби и да няма проблем поради стесненията?
Предполагам, че основният източник на топлина ще е газта, а камината - за кеф от време на време, нали? Радиаторите ги оразмерявай спрямо размера на стаите, а не спрямо кубатурата на цялата къща. Няма смисъл да се презапасяваш. При отопление с газ се ползват по-ниски норми при оразмеряване - например в твоя случай с добра изолация и хубава дограма са достатъчни 45 Вт на куб.м., което ще рече, че ти преоразмеряваш с 50% радиаторите, което ще затрудни вероятно и камината да влезе в температурен режим. Имай в предвид, че газовият котел е най-икономичен при работа на максимална мощност и висока температура, а като му сложиш повече ребра, той ще работи на ниска температура. А и ребрата не са без пари! Колектора се захранва отстрани, където диаметъра е 1".
gaviota - помощник
Благодаря ви за отделеното време.Вчера говорих по телефона с представител на Вайлант и ми каза,че 20кв.котел няма да ми дава достатъчно вода за банята :? Тя е на не повече от 3-4метра от котела-ако някой има опит-моля да сподели!
Не, че няма да е достатъчна, но ако в същото време се пусне и кран в кухнята се отразява не приятно на къпещия се. 20кВт мощност за производство на БГВ на проточен принцип е на ръба на комфорта. След време, ако се получат варовикови наслоявания по топлообменника дебита на топлата вода намалява още. Тези най-малките котли са изключително подходящи за малки апартаментчета, защото модулират до 6-7кВт н в режим на отопление, но 24кВт котел дава по-голям комфорт при къпане. Иначе за отопление и двата ще ти вършат работа. Препоръчвам ти зимата да ползваш топла вода от обемния бойлер, а от котела само през лятото, когато не ползваш отопление. Ако питаш мене, най-добрият вариант в твоя случай е да си вземеш едноконтурен котел+обемен бойлер от същата фирма вместо двуконтурен. Наистина този бойлер ще ти се види скъп - около 1000лв, но пък едноконтурния котел е по-евтин и донякъде се компенсира. Тези бойлери, за разлика от обикновените( на Теси, Елдом и др.) имат мощна серпентина и котела си работи лятото нормално само за серпентината без да прегрява. По този начин и през лятото избягваш проточния принцип на производство на БГВ и разполагаш с топла вода с голям и постоянен дебит. Имаш резерви откъдето да отрежеш, за да не товариш цената - спокойно можеш да замениш алуминиевите радиатори с панелни, с което ще спестиш точно за един такъв бойлер! Помисли, не бързай!
piteriv - специалист
Благодаря ти много LazarGanev наистина ми хареса много тази идея.Мисля да го почвам в началото на юли,затова започнах да питам от рано :)
  • 1
  • 2

Тема "Вижте тази схема-ще проработи ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: