• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
Ще свързвам нов бойлер 3kW, но 4 кв. мм кабела е къс. Мисля да го удължа пак с 4 квадрата, но вместо да ги свързвам с клема или да ги усуча, мисля да ги запоя. Нужно ли е да правя нещо повече, освен да ги изолирам добре?
KingLin - майстор
Сега ще почнат разни хора "ама що ще ги запояваш така не се прави" :lol:
Друго освен да се изкъпеш после няма какво да правиш.
iliya_i - майстор
И преди да го запоиш, първо го усучи добре. После калая върху усуканото.

П.С. Много ми е интересно, как ще ги запоиш, без да ги усукваш. Ако обичаш, пусни клип, как го правиш (само с две ръце - едва ли си октопод). Благодаря предварително.
KingLin - майстор
Илия напиши в чичо Гоошо самозадържащи клещи или трета ръка. После пак ако ти е интересно кажи :)
gogo7777 - майстор
Много ми е интересно, как ще ги запоиш, без да ги усукваш.
:-D
lov - майстор
Направи си снадка като усучеш краищата на всеки проводник около другия а не на класическа спайка. После споявай с припой. То на добре със запресоване с гилза ама като нямаш клищи за тая работа си е приключение от деда намериш. Отгоре няколко пласта термосвиваем а най добре е последната да е с лепилен слой.
nikolovvd - майстор
gogo7777 написа:
Много ми е интересно, как ще ги запоиш, без да ги усукваш.
:-D
С поялник работя от близо 40 години. запояването на две жици по 4 квадрата е по-лесно от две тънки жички.
Тънките жички се запояват като едната я хващаш между показалеца и средния пръст, а другата с палеца и безименния пръст. После ги наместваш една до друга и докосваш с поялника. Ако са предварително калайдисани става по-лесно, защото температурата бързо достига до пръстите, а не е приятно да си изгориш 4 пръста едновременно. :lol:
По-дебелите жици - над 2.5 квадрата се усукват трудно, а става и дебело и затова преди да ги запоя ги калайдисвам, доближавам ги една до друга (да са успоредни) и ги омотавам с многожилен кабел, който да ги държи. След това е лесно. Нагрявам многожилния кабел и допирам тинола, като по този начин "окъпвам" в калай цялата конструкция. Става по-добре от всичко друго. Получава се прибрано и стегнато съединение, почти като цял кабел. Термосвиваемия шлаух е труно приложим, защото по-голямата маса на 4 квадрата кабел изисква по-висока температура, която много бързо се разпространява по медния проводник. Дори да я сложиш на 10 см от спойката пак ще се свие, което ще я направи негодна. Може да сложа мокри парцали върху нея, за да не се загрее, но не вярвам да се получи. Най-добре да я омотая с изолираща лента - просто класическо решение.
В Събота ще го правя това упражнение, но поради височината, на която ще работя и липсата на свободна ръка, няма да мога да направя клипче. Снимки на отделните етапи обаче ще ви предоставя в Понеделник.
krasi92 - майстор
И най отгоре бишоп да е по сигурно.
nikolovvd - майстор
Ето нещата в картинки, когато човек работи сам! :)
Прикачен файл:
P1.jpg
Захващане на двата кабела
P1.jpg (81.98 KиБ) Видяна 1200 пъти
Прикачен файл:
P2.jpg
След запояването излишния многожилен кабел се изрязва
P2.jpg (68.66 KиБ) Видяна 1200 пъти
Прикачен файл:
P3.jpg
Естествено изолацията е в цвета на кабела
P3.jpg (41.04 KиБ) Видяна 1200 пъти