Напишете въпрос свързан със санирането.
Стара селска къща строена 1957г.
Таван от греди и камъш. Покрив от керемиди. Има достъп до горната повърхност на тавана.
Въпросът ми е как може да се направи топло и хидроизолация на тавана без да се разрушава ( да се излива плоча ) и да бъде качествен и надежден и не много скъп ?
Сигурно има съвременни материали с които може да се постигне желания ефект.
Благодаря предварително.
velsi - Почетен майстор
Сложна работа. Но може. Аз имам същия покрив. Имаш два варианта. Или изолираш отгоре или отдолу т.е откъм обитаемата част. Аз подходих по втория начин, тъй като горе е голяма мизерия и не ми се искаше да разбутвам. Та значи при мене заварих наковани летви 3х3 см директно в гредите и отгоре закован фазер. Махнах фазера и в кунината образувана от летвите сложих 3 см стиропор. Разните фуги, които останаха между стиропора и летвите запълних внимателно с полиуретанова пяна. Отгоре завинтих 9,5 мм гипскартон директно в летвите. Шпакловах. Зимата се усещаше голяма разлика. Сега в другата стая правя ремонт и мисля да направя същото, но гипскартона няма да бъде там, а на окачена конструкция от профили на около 30 см надолу. Помещенията ми са високи 3 м и ми се иска да намаля височината, защото трудно се топли. Може би ще дублирам и с вата върху гипскартона.
Можеш да изолираш и отгоре между гредите с вата, със стиропор, с перлит дори. Може да покриеш с найлон примерно, а може да наковеш в гредите примерно ОСБ плоскости. Варианти има, въпроса е да си решиш. Успех!
zap - помощник
Аз имах същия проблем..
Отгоре, в подпокривното пространство, се образува нещо, като решетка от гредите. Първоначално мислех да насипя перлит и да накова дъски - хем тогава, ще може да се ходи нормално. После (при мен всичко е предпоследно :razz: ) се спрях на вариант с минерална вата - постлах найлон в "клетките" и застлах с ватата, като внимавах да покрива плътно краищата. После купих дъски и.. не - не ги наковах - не ми остана време. Част от тях инвестирах в един навес и една кучешка колибка, но това е друга тема.. :wink:
Определено се почуства разлика. Сега се замислям за варианта на колегата с окачения таван. При мен има и чисто "декоративна" нужда, но без бой, тази година повече ремонти не започвам.. :cool:
Тани - модератор
Според мен най - лесния и икономичен вариант е таван от гипсокартон и повече вата . На практика ватата ти топлоизолира помещението и колкото повече вата сложиш , толкова ефекта ще е по-голям. Ако няма да ползваш горната повърхност на тавана , няма смисъл да правиш каквито и да било ремонти там. Хидроизолацията не се прави на тавана, а на покрива! Достатъчно е да направиш така , че да не тече върху тавана - керемиди , капаци(ъгловите керемиди по билото на покрива) и около комоните или капандурите. Това са възможните виновници! Успех!

И да пишеш за решението ти и за резултатите после!
Благодаря на всички .
Много сте готини.
Ще опитвам от всичко по малко и ще пиша .

Тема "топлоизолация на стар покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: