• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:wink: Подово без помпа няма .Между котел и буфер циркулацията може да бъде без помпа с нужния цолаж 2 и повече цола , и разстоянието да е не повече от 1-1,5 м с наклони .
шоп - майстор
filmatoplo написа:
:wink: Подово без помпа няма .Между котел и буфер циркулацията може да бъде без помпа с нужния цолаж 2 и повече цола , и разстоянието да е не повече от 1-1,5 м с наклони .

[-X Напротив...разтоянието може да бъде много повече от 1-1.5 метра разбира се при спазване на наклони и вертикали. На практика ограничение няма.
tupalka - специалист
Ще направя опит с метален варел 200-240 литра вързан гравитационно с котела. Той няма да има проблем с температурата, само не знам кога ще корозира и протече, да се надяваме издържи 10-тина годинки. Изолация от вата и ако е малък ще сложа още един (толкова ми е мястото).

За серпентината в него ще сложа гофрирана неръждавейка вързана с кръга на подовото. Ще стигнат ли 10 метра на 1 цол или са малко.
filmatoplo - майстор
Серпентината на 500 литров бойлер е някъде там 10 метра .
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбрах защо е серпентината?
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Не разбрах защо е серпентината?
tupalka е написал защо. Подовото е затворена система под налягане.
k88 - специалист
Моята система е с водно подово+радиатори и котел на пелети + бойлер с 2 серпентини с соларни панели.В момента я инсталират на зима ще дам мнение :)
Прикачен файл:
^657547B4DA05D1FBCAA60846332250E73B37A78B119EE97114^pimgpsh_thumbnail_win_distr.jpg
^657547B4DA05D1FBCAA60846332250E73B37A78B119EE97114^pimgpsh_thumbnail_win_distr.jpg (17.59 KиБ) Видяна 2435 пъти
dako_5 - напреднал
Ако го интересува някой, имам един бойлер 1000 литра с две серпентини и ел. нагревател 12кВ на "Елдом Инвест" който го ползвах 1 година за буфер, но ми е излишен вече. Разкачил съм го от системата и му търся нов собственик срещу 500 лв. ПРОДАДЕН Е!!!!!
Последна промяна от dako_5 на ср авг 26, 2015 9:14 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:) Без пари -на някой ще му свърши чудесна работа , пак за буфер или за бойлер бгв .Цъкни го в ОЛХ .
velik_kazakov - напреднал
привет,
понеже ми предстои монтажа на подовото (до 1-2 седмици) и реших да споделя какво мисля да направя, та ако някой види някакви грешки да сподели за да ги избегна ( за което ви благодаря предварително).
Къщата е около 130 м2 със стените, половината е на маза (около 68м2). Таван - каменна вата 10см + гипскартон. Стени - поротерм 38+ мазилка 2см средно отвън + мазилка 2см отвътре+ шпакловка отвътре. Прозорци - PVC 80mm + 3-ен стъклопъкет КА+бяло+4С с топъл кант и аргон. Под - фибран 5см + подово.
От това което съм описал по-горе съм си играл да смятам топлинното натоварване на системата и се надявам , че не съм го объркал много.

За подовото мисля да сложа тръба 16x2 PE-RT Copert на Oventrop (че е много добра цената - 1,25лв/м) + 5-6 см замазка върху фибрана и отгоре теракот.

Дано не съм забравил нещо и да кажа, че ще се радвам ако някой намери грешки преди да съм ги сложил под замазката и плочките :).

Предварително благодаря на всички!

p.s. сега като качих снимката и се сетих да добавя, празните места без тръба са - кухня, гардероби .......

Прикачен файл

Untitled-1.jpg
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: