От мобилни телефони до цифрови камери
bulhomes2 - майстор
Преди няколко часа пуснах едно от тия зарядни, на които можеш да си избираш напрежението. Бая по-голямо от изискването - 1000 милиампера срещу исканите максимум 470 мА. Сега минах през темата и от поста на fox_vt и аз се сетих да го проверя. Беше позагряло и зарядното и акумулаторчето, но пък помпата си заработи и наду дюшека до твърдо. Явно зарядното, с което бях пробвал преди не е работило нещо и е изтощило докрай останалия в акумулатора ток.

ПП. Дали има значение, че неуспешното зареждане беше с изваден от клемите към помпата акумулатор, а успешното - с монтиран в работно положение акумулатор?
ESPACE - майстор
fox_vt написа:
1,5 волта на клетка таратанци :lol: 1.25-1,35 са границите на напълно заредена клетка :idea:
Недей заблуждава хората, не си наясно с материята!
jordanvass - майстор
DundyTheCroc написа:
Резистора го смятам по закона на Ом, при максимален ток 0,5А и напрежение 6 волта.
Нещо не ти е ясен този закон. :wink:
Andri01 - майстор
физика 7клас ! Пак си избягал от час да пушиш!! Съпротивлението е равно на напрежението разделено на тока! 6:0,5=12 Ома !
lov - майстор
Веско и друг път като ползваш такива зарядни дето ги вадиш от чувала поглеждай първо дали работят. Мери на право на буксата щото най честия дефект е прекъснал кабел и трафчето си грее ама токове няма.И като каза с регулиране се сещам и за друго . И най важното е провери полярноста. Има и с обратна полярност на извода фабрично произведени.Тоест в центъра е минуса а не както по принцип е общото наложило се правило там да е "+". Та тия с регулирането често си омат и екстрата за обръщане на полярноста. Та дори на самото него да е написано кое какво е не се доверявай много особенно като е от някъде и нещо си.
jordanvass - майстор
Andri01 написа:
физика 7клас ! Пак си избягал от час да пушиш!! Съпротивлението е равно на напрежението разделено на тока! 6:0,5=12 Ома !
Баш! Айде още един умник! И защо реши, че след като напрежението на адаптора е 6 волта, цялото то пада върху резистора? Що не вземеш да се позамислиш малко и тогава да пишеш, м? :wink:
DundyTheCroc - майстор
Очаквам Джордан да направи правилните сметки за резистора, понеже ние невежите просто се опитваме да кажем как колегата безопасно и лесно да си зареди батерията. За жокер при сметките може да се вземе факта, че Ni-Ca имат много ниско вътрешно съпротивление както и това, че напрежението и тока на адаптера са дадени като е отчетено неговото вътрешно съпротивление.
jordanvass - майстор
Сърдечни благодарности за жокера, какво щях да правя без него? :wink:
Чисто теоретично: Шестте волта на адаптора се разпределят върху последователно свързаните резистор и акумулатор. Ако приемем, че напрежението на зареждания акумулатор е около 5,5 волта, то за резистора ще остане 0,5 волта. При ток 0,5 ампера това прави резистор от 1 ом. Мощност 0,25 вата, с резерв - половин ват. Пак подчертавам, че това е чисто теоретично. На практика мисля, че този резистор няма да окаже особено влияние, защото вътрешното съпротивление на адаптора е доста високо. Освен, разбира се, ако не е стабилизиран, но не вярвам да е такъв. Въобще не съм убеден, че при ток 0.5А напрежението ще е 6 волта. Ние дори не знаем за какъв адаптор, с какво напрежение и с колко твърда изходна характеристика говорим. Затова няма никакъв смисъл и от по-прецизни сметки. Резисторът, ако въобще е нужен, ще трябва да се подбере опитно около тази стойност - 1 ом чрез измерване на тока в процеса на заряда.
bulhomes2 - майстор
jordanvass написа:
...Ние дори не знаем за какъв адаптор, с какво напрежение и с колко твърда изходна характеристика говорим...
Ами нали затова пуснах темата. Да кажете с какъв адаптор (траф) трябва да зареждам.

lov и на мен ми беше мъка коя полярност е правилна и заложих на минуса на външното (по ми е познато). И се оказа правилна. Обикновено неработещи трафове ги изхвърлям, но бащицата има плюшкинови заложби и прибира обратно. Лошото е, че ги прибира при работещите и в случая явно съм бил попаднал на такова.
fox_vt - майстор
ESPACE написа:
fox_vt написа:
1,5 волта на клетка таратанци :lol: 1.25-1,35 са границите на напълно заредена клетка :idea:
Недей заблуждава хората, не си наясно с материята!
Я разясни като си такъв спец :-D Тия 1,5 волта навярно са когато зарядното е включено нали :lol: То тогава може и 2 волта да ти покаже.При разкачане на зарядното и изчакване напрежението си спада до нормалните стойности които съм писал.Ти като сложиш китайско зарядно което ще поддържа по 1,5 волта на клетка и което няма никакъв контрол нито на температура нито на заряд,знаеш ли колко ще издържат клетките преди да отидат на боклука :roll:

Тема "Какво зарядно да шибна на тая помпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: