Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k88 - специалист
LazarGanev написа:
Последно без трипътен сте избрали? Майстора не знае как се монтира ли? И друго - избрали сте комбиниран котел Грейко, а не сте оставили място за клапата за въздух :? ? Защо тогава не взехте чисто пелетен?
Да последно избрах без трипътен смесител.
Точно затова поствам снимките защото майстора не е слагал такъв котел по мойте преценки и искам да съм сигурен.Каде се монтира клапата за въздух.Не са поставили горелката и шнека,притеснявам се и за нея дали ще стигне мястото като сложа и синия бидон за бункер както е на снимката.
Мислех че това е котела за пелети!? Как е комбиниран какво друго може да гори освен пелети?
Поствам ти разговора когато попитах филма за котела на грейко с горелката...

Заглавие: Re: Изпратени
питам дали котела (Грейко +РБ20 ) е на смесено гориво или на пелети защото четох че пелетния котел гори 25 % по малко от котел на смесено гориво с присадена горелка...ами гирелката с автоматично променяне на мощността ли е и самопочистваща ли е или чистенето е ръчно.какво топлиш ти и колко ти изгори за сезон доло горе.имаш ли изолация на къщата си и колко е?

Заглавие: Re: Входящи
:) Котела е само пелетен , и си е комплект само за тази горелка , за присадена се говори ако монтирам горелката на котел на твърдо гориво като -Виадрус или Дакон .Горелката е модулираща , тоест намаля си автоматично мощността , и има функция на изчакване -като седи до 1 час да тлее без да подава пелети , и ако се наложи да стартира наново -просто си подава пилети и заработва без да се налага да пали с нагревател .Да -горелката си самопочиства горивната камера -като новите пелети постъпващи -избутват пепелта в пепелника .Тези 2 функции ги няма в никъде в нито една горелка .
Изпратено на: Вто Окт 14, 2014 5:32 pm
Последна промяна от k88 на вт авг 18, 2015 11:53 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo написа:
:) Има защото с мед ще си пиеш питието и няма да знаеш за проблем по тръбите , с алуминиева вложка -ще бъдеш винаги нащрек :wink: .
Благодаря искрено за отделеното време и информация! Не смятам да спестя пари от тръбите, нека са мед. При евентуална авария не вярвам да ми излезе по евтино да къртя замазки и настилки. .

Идеята е следната:
2 апартамента напълно идентични и огледални с вътрешна квадратура 55 кв.м. всеки един.
Отдолу магазин\закусвалня с квадратура 100кв.м с височина 2.9м.
Смятам всичко да е с един общ котел на Грейко + горелка Грейко.
Магазина с конвектори, горе радиатори и се надявам да се получи сравнително приемлив разход на пелети, спрямо отопляните квадрати\кубици.

Приемам и предложения за майстор изпълнител 0899 746 946 Красимир - Асеновград
LazarGanev - "Велик майстор"
k88 написа:
Точно затова поствам снимките защото майстора не е слагал такъв котел по мойте преценки и искам да съм сигорен.Къде се монтира клапата за въздух.Не са поставили горелката и шнека,притеснявам се и за нея дали ще стигне мястото като сложа и синия бидон за бункер както е на снимката.
Мислех че това е котела за пелети!? Как е комбиниран какво друго може да гори освен пелети?
Не знам откъде си купил котела, не знам защо не го монтира този, от когото си го купил или поне защо не Ви консултира. Сигурен съм съм, че в радиус 100км има оторизиран сервиз, но както и да е. Това е комбиниран котел за пелети и дърва, като оборудването за дърва е опция и се купува отделно. Включва чугунена скара, котелен термостат със синджир и клапа за въздух, която се монтира срещу горелката, т.е. от страната на бойлера и той ще пречи, като гледам. Не, че този котел не е ефективен, но вече има чисто пелетен котел само с долна врата, който е още по-ефективен - на мястото на горната врата е водна риза и е за предпочитане, ако човек ще гори само пелети. На този с двете врати редовно замервам КПД=92%, за новия ще видим тази зима, но би трябвало да е повече. За да ползваш този бидон за бункер ще трябва горелката да се монтира на долната вратичка, иначе ще си пречат с бидоня. За да стане компактно трябва да си направиш бункер по размер и да го разположиш зад горелката, пред помпата, например:

Прикачен файл

Новия котел1.jpg

Прикачен файл

IMAG0304.jpg
IMAG0304.jpg (17.49 KиБ) Видяна 1654 пъти
Последна промяна от LazarGanev на ср авг 19, 2015 12:11 am, променено общо 1 път.
k88 - специалист
LazarGanev написа:
k88 написа:
Точно затова поствам снимките защото майстора не е слагал такъв котел по мойте преценки и искам да съм сигорен.Къде се монтира клапата за въздух.Не са поставили горелката и шнека,притеснявам се и за нея дали ще стигне мястото като сложа и синия бидон за бункер както е на снимката.
Не знам откъде си купил котела, не знам защо не го монтира този, от когото си го купил или поне защо не Ви консултира. Сигурен съм съм, че в радиус 100км има оторизиран сервиз, но както и да е. Това е комбиниран котел за пелети и дърва, като оборудването за дърва е опция и се купува отделно. Включва чугунена скара, котелен термостат със синджир и клапа за въздух, която се монтира срещу горелката, т.е. от страната на бойлера и той ще пречи, като гледам. Иначе има чисто пелетен котел само с долна врата, който е още по-ефективен - на мястото на горната врата е водна риза. За да ползваш този бидон за бункер ще трябва горелката да се монтира на долната вратичка, иначе ще си пречат с бидоня. За да стане компактно трябва да си направиш бункер по размер и да го разположиш зад горелката, пред помпата, например:
От форума научих за този котел с горелката, че горял всякакви пелети и питах специално филма топло дали не е на смесено гориво.Ето какво ми отговори той
: Котела е само пелетен , и си е комплект само за тази горелка , за присадена се говори ако монтирам горелката на котел на твърдо гориво като -Виадрус или Дакон .Горелката е модулираща , тоест намаля си автоматично мощността , и има функция на изчакване -като седи до 1 час да тлее без да подава пелети , и ако се наложи да стартира наново -просто си подава пилети и заработва без да се налага да пали с нагревател .Да -горелката си самопочиства горивната камера -като новите пелети постъпващи -избутват пепелта в пепелника .Тези 2 функции ги няма в никъде в нито една горелка .

Котела го поръчах по телефона от Филма миналата зима явно тогава го е нямало още този само за пелетите ... иначе съм от Добрич.
Каква е цената на новия котел?
В случай,че няма да горя дърва нямам нужда от клапата за въздух нали?
Да, тази пролет излезе новия модел, така че няма за какво да съжаляваш. Но сега като има избор всеки се насочва спрямо интересите си - един поръчва с една врата, друг с две, като тези, които взимат с 2 врати обикновено го вземат с допълнителния кит за преоборудване на дърва, то иначе няма смисъл. Иначе цената е еднаква, разликата е в доплащането 300лв за допълнителното оборудване за дърва
k88 - специалист
LazarGanev написа:
Да, тази пролет излезе новия модел, така че няма за какво да съжаляваш. Но сега като има избор всеки се насочва спрямо интересите си - един поръчва с една врата, друг с две, като тези, които взимат с 2 врати обикновено го вземат с допълнителния кит за преоборудване на дърва, то иначе няма смисъл. Иначе цената е еднаква, разликата е в доплащането 300лв за допълнителното оборудване за дърва
с 2 врати обикновено го вземат с допълнителния кит за преоборудване на дърва, то иначе няма смисъл... Исках да е само на пелети но вече станало...Ще поствам снимки утре като земат да слагат горелката.
Е то слагането е за половин час, ама с пуска и настройките отива половин ден. Само не знам кой кого ще обучава накрая - майстора теб или ти него :lol: .
filmatoplo - майстор
Да тогава само с това се разполагаше , коплектите за дърва бяха в проект опция , нещата се развиваха постоянно .Не невъзможно да се мине на дърва с поставяне на сксра и клапа , но смятам че веднъж човек минал на пелети едва ли ще мине на дърва или въглища .Наблюдавал съм котел Бисолид -който минава от пелети на дърва , напараво се скапва и оплесква , след дървата иска много чистене и стържене , абе не е вече същия котел за разлика от тези които са горели само пелети котлите си седят все едно сега излизат от магазина :) .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Да тогава само с това се разполагаше , коплектите за дърва бяха в проект опция , нещата се развиваха постоянно .Не невъзможно да се мине на дърва с поставяне на сксра и клапа , но смятам че веднъж човек минал на пелети едва ли ще мине на дърва или въглища .Наблюдавал съм котел Бисолид -който минава от пелети на дърва , напараво се скапва и оплесква , след дървата иска много чистене и стържене , абе не е вече същия котел за разлика от тези които са горели само пелети котлите си седят все едно сега излизат от магазина :) .
Винаги е добре, да има възможност и за друго гориво. Може никога да не се наложи, но е добре да я има тази опция. Но многото възможности са за сметка на по-ниска ефективност, която трупа загуби със всеки килограм гориво.
А за дървата да цапат е нормално, защото на практика никой не гори дърва с влажност 10%.
k88 - специалист
LazarGanev написа:
Е то слагането е за половин час, ама с пуска и настройките отива половин ден. Само не знам кой кого ще обучава накрая - майстора теб или ти него :lol: .
Щом ти званя през ден да те питам значи ти учиш мен аз тях :D

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: