• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Идеята не е нова. В България има доста дървесина, която се сече, изнася, използва за производство и не на последно място за огрев. В последно време по-малко се изнася, предприятията за дървопреработване явно работят с намален капацитет и реализацията на дървесината не е така безпроблемна като преди няколко години.

В нашия край Търговищка област има доста дървесина, голяма част от която се транспортира до тези краища на България, където има по-голямо търсене.

Мисля си дали мога да организирам производство на пелети.

Мога да осигурявам средно ежедневно 2 камиона с дървесина от сечища, т.е. около 50 тона средно дневно и спокойно мога да заложа за преработка 1000 тона месечно.
Разполагам с 4 дка УПИ с с построена голяма полу срутена сграда бивше предприятие. Има само тухлени стени и плочи. Има директен достъп до голям път, може да се обслужва от всякакви камиони.

Следват и доста лаически въпроси:

От 1 тон мокра прясно отсечена дървесина средно колко кг пелети се произвеждат?

Колко ел. енергия средно се потребява за производството на 1 тон пелети?

Колко процента е допустимо да има кора в пелетите, за да покриват клас А?

Сигурно не съм изяснил всичко, което ми е в главата, но питайте, ще отговарям до колкото мога.
MamaMy - майстор
Aко не си мутра с политически протекции, не се набърквай в този бизнес колега! Щях да работя точно това за един приятел, но известен политик му мина път и му взе бизнеса безплатно [-X
dadko - майстор
Колко ел. енергия ще ти е необходима- зависи много от материала, който ще трябва да преработваш- колко и какви мелнници ще са ти необходими до постигане на желаната едрина на талаша. (за грубо и за фино смилане). В зависимост от влажността на материала- със сигурност ще ти е необходима сушилня, тъй като за да се получат пелети- материала трябва да има точно определена влажност, която е в доста тесни граници. И накрая- пелетиращите машини- техните киловати са ясни за съответната производителност, която дават.
Успех в начинанието.
s_s1 - специалист
Благодаря, не съм мутра, не се занимавам с политика и за в бъдеще нямам такива мераци.

А технологичния процес ми е ясен, но в най-груби детайли, ясна ми е инсталираната мощност на всяка машина и ако се съберат мощностите на всички заедно се получава някаква цифра, но тя не е вярна, защото като имаш струг с 10 киловата двигател, той никога не работи на пълна мощност и не потребява 10 кв/ч.

По нашия край има най-вече широколистна дървесина и горите не са от най-големите, т.е. дърветата не са много дебели. Габър, бук, цер са най-често срещаните.
filmatoplo - майстор
Има нещо , ама какво :? 2 цеха знам които са пълна бойна готовност (машини за милиони ) пък не работят както трябва .Но в края на краищата -произведеш ли пелети които приличат на истинските , тоест пакетирани и да горят все пак -продал си ги :wink: .Всеки ден пелето ползвателите се множат поне с 10 човека -това са средно 40-50 тона пелети за сезона , тоест получава се огромна цифра като потребление вече , с потребността се множът сигурно и мощностите произвеждащи пелети дори и в по малък %.
n.ganev - майстор
s_s1 написа:
Мисля си дали мога да организирам производство на пелети.
Ако си решил - нагласи поне 250 000 Юро за производителна инсталация.
s_s1 написа:
Колко процента е допустимо да има кора в пелетите, за да покриват клас А?
За този клас - КРЪГЛА НУЛА изразена в %, а от това което си написал
s_s1 написа:
Мога да осигурявам средно ежедневно 2 камиона с дървесина от сечища, т.е. около 50 тона средно дневно и спокойно мога да заложа за преработка 1000 тона месечно.
не си помисляй че ще произведеш и 1тон пелети клас А. Не си хвърляй парите на вятъра - това от мен а ти си решавай. Пиша защото въпроса беше конкретизиран за определен клас.
s_s1 - специалист
Интересно, защо да не може да се произведе от 1 000 тона дървесина за огрев дори 1 тон пелети клас А?
Ако не вземем под внимание всички пелети клас А, които се произвеждат и продават в Бг, и ги причислим за неотговарящи на класа, какво е положението с тези пелети, които ги изнасят в европейски съюз, от какво ги правят, за да покриват клас А?
n.ganev - майстор
s_s1 написа:
какво е положението с тези пелети, които ги изнасят в европейски съюз, от какво ги правят, за да покриват клас А?
От чиста дървесина без кора.
Christo - майстор
Ако този проект се реализира, ще трябват много пари....200К Евра, може и да не стигнат. Това не е тема за форуми. Свържи се с инженерингова фирма, да ти направят технико-икономически анализ. Сложи им фира на приказките, щото те ще искат да ти продадат машините в крайна сметка. Дървесината ще трябва да се добива(горски, еколози-изнудвачи, шофьори), транспортира, обелва, смила, изсушава и чак тогава се стига до същинското производство. После идва пакетирането и продажбите. Познавам човек, имащ доста голяма мебелна фирма. За около 150хил. Евра купи пелетиращата машина, която чисто нова се оказа с доста кусури и трябваше месеци наред да се дооправя...Суровината му е без пари, защото е от изрезките от основното му производство. Нищо не добива и не транспортира, нищо не суши, щото изрезките и талашът са предварително сухи. Тоест на него му се губят най-енергоемките процеси. Как ще го "изиграеш" в цената? Изобщо всички големи мебелни производители си направиха пелетаджийници, за да оползотворяват отпадъците. Ще трябват квалифицирани(скъпи) работници, няма да стане с цигани и неграмотници. Ще се работи на смени, щото машината не може да се спира и пуска често. Сметките да се продават хубавите пелети в чужбина, а пък боклуците в България, според мен са криви. През интернет и форумите много бързо се прочуват мошетата и после и да вдигнеш качеството, трудно ще си върнеш доброто име.
  • 1
  • 2

Тема "Промишлено производство на пелети от дървесина. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: