Идеята не е нова. В България има доста дървесина, която се сече, изнася, използва за производство и не на последно място за огрев. В последно време по-малко се изнася, предприятията за дървопреработване явно работят с намален капацитет и реализацията на дървесината не е така безпроблемна като преди няколко години.
В нашия край Търговищка област има доста дървесина, голяма част от която се транспортира до тези краища на България, където има по-голямо търсене.
Мисля си дали мога да организирам производство на пелети.
Мога да осигурявам средно ежедневно 2 камиона с дървесина от сечища, т.е. около 50 тона средно дневно и спокойно мога да заложа за преработка 1000 тона месечно.
Разполагам с 4 дка УПИ с с построена голяма полу срутена сграда бивше предприятие. Има само тухлени стени и плочи. Има директен достъп до голям път, може да се обслужва от всякакви камиони.
Следват и доста лаически въпроси:
От 1 тон мокра прясно отсечена дървесина средно колко кг пелети се произвеждат?
Колко ел. енергия средно се потребява за производството на 1 тон пелети?
Колко процента е допустимо да има кора в пелетите, за да покриват клас А?
Сигурно не съм изяснил всичко, което ми е в главата, но питайте, ще отговарям до колкото мога.
В нашия край Търговищка област има доста дървесина, голяма част от която се транспортира до тези краища на България, където има по-голямо търсене.
Мисля си дали мога да организирам производство на пелети.
Мога да осигурявам средно ежедневно 2 камиона с дървесина от сечища, т.е. около 50 тона средно дневно и спокойно мога да заложа за преработка 1000 тона месечно.
Разполагам с 4 дка УПИ с с построена голяма полу срутена сграда бивше предприятие. Има само тухлени стени и плочи. Има директен достъп до голям път, може да се обслужва от всякакви камиони.
Следват и доста лаически въпроси:
От 1 тон мокра прясно отсечена дървесина средно колко кг пелети се произвеждат?
Колко ел. енергия средно се потребява за производството на 1 тон пелети?
Колко процента е допустимо да има кора в пелетите, за да покриват клас А?
Сигурно не съм изяснил всичко, което ми е в главата, но питайте, ще отговарям до колкото мога.