• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
egomen66 - майстор
В момента изграждам собствената си къща. Ще ви опиша набързо , докъде съм стигнал.Кота 0 е заложена , иззидана е , и са излети колоните. В момента съм ги оставил технологично да стегнат , за да продължим нататък. Следващия етап е изливане на пояс и щруцове , който ще обхване всички колони и зидове , като ще се съобразим с котите на които ще легне покрива. Мислим да заложим планки или арматурни фиби , по протежение на целия пояс. Конструктора ми го дава с дървен материал , но като гледам как се измята , направо се плаша.ИСКАМ ИЗЦЯЛО ДА ГО ИЗГРАДЯ ОТ МЕТАЛ.Това е продължение на темата ми :arrow: viewtopic.php?f=47&t=49841 От нея можете да придобиете визуална представа , за ситуацията.Какво е мнението ви ?
Благодаря на всички отзовали се. :prayer:
Последна промяна от egomen66 на ср авг 19, 2015 10:50 pm, променено общо 2 пъти.
sts - специалист
Вие трябва да искате от конструктора да промени решението на покрива.
Освен това тази къща ще се узаконява а там трябва да е подписа на конструктора.
ЗУТ и ДНСК говори ли Ви нещо.
Помислете правите къща а не колиба.
Фитилчо - майстор
Съобрази го с конструктора и действай.
С метал е по добре, според мен, при сегашните материали.
Акйо говорим за едновремешните греди от Дъб, вее е друго.
egomen66 - майстор
Ще се съобразя с конструктора.Даже съм го обсъждал с него.В момента е възпрепятстван , но ми обеща , да ми изготви нова конструкция за покрива. Интересно ми е какво е мнението ви за цялостна подмяна на конструкцията от дърво , с такава от метал. Какви метални греди бих могъл да използвам . От финансова гледна точка кой вариант е по изгоден. Качествен дървен материал при условие че е с сечение 8/10 , 10/12, 14/16 , много трудно се намира . #-o
Последна промяна от egomen66 на пон авг 24, 2015 12:16 am, променено общо 1 път.
egomen66 - майстор
#-o
Последна промяна от egomen66 на пон авг 24, 2015 12:17 am, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
Мислил ли си по-дългите и носещите елементи да са метални, а останалото от дърво - обшивка, летви и контра летви, а защо не и евентуално ребрата, ако са подпрени през по-малки разстояния с метална носеща конструкция.
egomen66 - майстор
Идеята ми да се замисля за този вариант , е именно мнението което копирах от друга тема :arrow: BLUEPUPIL написа:
Сглобяемата къща(сухо строителсво),комбинирана с монолитни стоманобетонни елементи(мокро строителсво) е едно от най-хубавите(най-убавите) неща,които могат да се случат по българските земи в строителното поле на спретнатата еднофамилна къща(не се отнася за живелища тип читалище).Следва аргументащия(доказателствен материал), подкрепящ горното твърдение: 1..ОСНОВИ-Няма по-смислен строитилен материал за фундаменти от римската измишльотина-бетон.А ако му прибавите и малко желязо(армировъчна стомана) става убийствено яко и ще ви зарадва с изключителната дълготрайност от над 100 години.И за разлика от другите основни строителни материали- стомана, дърво и техните деривати не се плаши от влагата в почвата.Дори и най-заклетите привърженици на сглобяемото строителство не могат да си представят основите на сглобяемата къща без присъствието на този древен строителен материал.Бегъл поглед върху българските строителни норми, обезоръжава нашата дръзка идея да си направим зидани основи от камък. или да прибегнем до симбиозата между камък и бетон носеща дръзкото име бутобетон. 2..КОЛОНИ-(тук влизат всички онези знайни и незнайни вертикални строитилни елементи, които носят товара от покрива или горните етажи).Създателите на сглобяеми къщи се придържат традиционно към два материала за колони-дърво и стомана.Позволете ми да проявя дързост,която от някой може да се интерпретира като лошо възпитание и да "оплюя" тяхното приложение за колони ,които фактически носят тонове и то стоящи над главата ни. ПЪРВО-дървото и стоманата не издържат на високите температури от пожар.Като резултат(не дай боже)покрива или вторият етаж могат да се окажат във всекидневната.Опитите да импрегнирате дървото с химически субстанции за да го направите негоримо са обречени на полвинчат успех и не заслужават вашите пари и доверие.Облицоването на стоманените (а защо не и на дървените) колони с каменна вата е едно елегатно решение,но трябва да е изпълнено почти перфектно.За любителите на красивата зидария е възможно около колоните да се иззида с камък или клинкери(фасадни/състарени тухли).Недостатък е отнемането на не малко площ ,което е вярно и за облицоването с каменна вата.ВТОРО-Прътовите кострукции(каквито са тези от стомана и/или дърво) имат неприятното изискване да работят в рамка,образувана от квадрати и триъгълници.За разлика обаче от стоманобетонната греда коята виси от тавана по средата на стаята, диагоналите на въпросната рамка направо преграждат помещението. Желанието да разпределите вътрешното пространство на вашата къща в унисон с вашите мечти ще срещне непреодолима съпротива от страна на конструктора(вината не е негова,а на строителните норми).ТРЕТО-За да заобиколите недостатъците на ПЪРВО и ВТОРО Ви предлагам едно почти перфектно решение касаещо колоните:правите ги от стоманобетон.Сечението им е малко по-голямо от традиционното защото в горния си край не са запънати от стаманобетонни греди, а стоят свободно и се изчисляват като конзоли.Предимсвото е,че не правите никакви други конструктивни елементи които да поемат хоризонталния товар(вятър,земетръс).Както стана ясно по-горе те могат значително да намалят вашата свобода при вътрешното разпределение на памещенията в бъдещия ви дом. 3..МЕЖДУЕТАЖНА КОСТРУКЦИЯ-разбирай тавана на първия етаж и пода на втория.Малко отклонение-направата на втори етаж е нецелесъобразно по коструктивни а оттук и по материални причини.Единствено изключение маже да се допусне за мансарден етаж, който да влиза в обема на покрива без да се надзижда допълнително ограждащата стена.Приложимо е при къщи с по-стръмен покрив и по-голяма застроена площ. И така правим тавана (междуетажната конструкция) от горещо валцовани в краен случаи от студено огъвати стоманени греди, които стъпват върху стоманобетонните колони. Няма да се спирам на връзката колона-греда за да не раздувам темата.Резултата е потресаващ-хол или всикидневна с размери 6x6м. без колони в помещението. 4..ПОКРИВ-Дървена покривна конструкция със следните предимства:1..Можете да сложите керемиди-стоманените греди имат голяма носимоспособност. 2..Подпирате по на гъсто дървената конструкция върху стоманените греди и се избавяте от бремето да дирите качесвен дървен материал ,който и без това няма да намерите(на разумна цена). 5..СТЕНИ-За тях са приложими всички възможни методи на сглобяемото строителство.

:respekt:

Тани благодаря. Точно за такъв хибриден модел се замислям.ДАНО И ДРУГИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ. :partyman:
Чираче - майстор
Защо ти трябва да обсъждаш лични неща по форуми?
egomen66 - майстор
Чираче написа:
Защо ти трябва да обсъждаш лични неща по форуми?
Темата е отворена , и не е свързана само с моя казус. Затова и заглавието , е поставено по този начин. Всеки който е пред ситуацията , да изгражда нова , или да от ремонтира съществуваща под покривна конструкция , може да се възползва от темата , и постави своите въпроси и виждания. Нямам какво да крия или показвам . :partyman:
Чираче - майстор
Ти си знаеш най-добре. Моята къща е такава, минал съм всички етапи. Аз съм доволен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изграждане на метална конструкция за покрив." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: