Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
W123 - специалист
VenY написа:
Изолацията ни е от фибран ...
На всичкото отгоре и почти не се ползва през студените месеци.
На всичкото отгоре чакаме бебе. Как ще го отглеждам в тази плесенясала стая?
На който те е подучил да сложиш фибран вътре можеш да му покажеш комбинация от пръсти с преобладаващ среден.
Спокойно всичко ще се оправи.
Мухъла ти се получава точно защото не я ползваш стаята през студените месеци и предполагам дори не проветряваш.Сега,дръж прозорците отворени.Вече времето е топло и влагата ще избяга полека.Вземи една бутилка белина и сипи в празно пръскало за прозорци и напръскай и ще изчезне.Ако е много след 10 минути пак и пак.Хубавото е че в момента е горещо времето и това много ще ти помогне.ЛЯтото няма да имаш проблеми а щом ще гледате там бебето значи вече ще я ползвате стаята и ще се отоплява.Щом я топлиш и проветряваш в студените месеци няма да имаш грижи...
prascho - майстор
Споделям горниното мнение. Стаята трябва да се отоплява и проветрява. С каква дограма сте и имате ли изолация на тавана?
VenY - помощник
С PVC дограма сме.
Нямаме изолация на тавана.
Блокчето ни е тухлено.
Много се надявам и аз, че като отопляваме стаята постоянно мухъла няма да се появи отново.
8180 - майстор
W123 написа:
На който те е подучил да сложиш фибран вътре можеш да му покажеш комбинация от пръсти с преобладаващ среден.
Аз пък ете тази част от мнението не споделям - по технически съображения. "Категоричният" стил не ме бърка, ако са верни твърденията.
Каквото и друго да сложите отвътре (вместо Фибран), Прасчо веднага ще ви "атакува" за пароизолацията.
Petyr - специалист
VenY написа:
С PVC дограма сме.
Нямаме изолация на тавана.
Блокчето ни е тухлено.
Много се надявам и аз, че като отопляваме стаята постоянно мухъла няма да се появи отново.
Относно вътрешната изолация с фибран - така се прави, единствено вата с пароизолационно фолио е по-добро поради звукоизолацията, но там се губи от дебелината.... Така че не е от изолацията, без нея положението би било още по-лошо.

Проблема е, че сте оставили температурата в стаята да е под 16 градуса. При това положение топлия въздух (който носи водни пари, от дишане, къпане, цветя, готвене и т.н.) от останалите стаи, като се допре до външните стени (които дори и изолирани са едно от най-студените места) се получава конденз, а от там и мухъл.

Съвета на колегата за белина или САВО е много добър, защото мухълът отравя въздуха и може да причини трайни увреждания на бъбреците и черния дроб. Така че напръскайте няколко пъти, като след това проветрявате. След като приключите с белината може да измиете стените с вода, защото и двете съдържат натриева основа и изпаренията не са полезни. През летните месеци оставяйте непрекъснато открехнат прозорец, например ако имате такъв с падащ механизъм.

Най-ниската температура е във външните ъгли на стаята и при частите на вътрешни стени, които в контакт с външни (тук се включват и плочите), но мухъл може да се появи и зад мебели, поради по-малкото проветрение там.

Стаята е добре да се проветря минимум 3-4 пъти на ден. Новите дограми са много по-уплътнени от старите дървени и при преминаване към тях, много хора не променят навиците си за проветряне, а е крайно необходимо. Зимата широко отваряне на прозорците за 3-5 мин. Сменя въздъха в помещението няколко пъти, а се губи много малко енергия, защото топлината се акумулира в стените и мебелите, а въздуха, който е лош топлоносител изкарва незначително количество топлина.

Идеята за влагомер също е много добра, когато се появи мъничето е добре въздуха да не е нито влажен нито сух. Под 30% и над 65% влажност не е полезна. Много алергии се пораждат именно от лоша влажност и наличието на мухъл.

Извинявам се за дългия пост. Малко се отплеснах.

VenY, нали блокчето има и външна изолация?

ПП. 8081, имаш ЛС.

ППП. Само да добавя, че ако искате да повишите още повърхностната температура на стените, то може да боядисате със специална боя с вакумни керамични капсули. Има немско и американско производство - продукта е ТермоШилд или нещо подобно. Но според мен, при положение че това ще е детската стая, не си струва да се инвестира в такава боя, а просто зимата стаята да не остава студена и непроветрена.
prascho - майстор
Аз изолирах таванския етаж с депрон отвътре, има 20 см вата на тавана и дървена дограма. Помещението не се отоплява и освен лек конденз по външното стъкло в най-студените зимни дни мухъл по стените няма.

Лично аз бих сложил вата с гипсокартона на тавана поне 5 см и бих проветрявал по често. Изолацията на тавана ще по затопли помещението. Провери дали от някъде няма теч. На първия етаж нямам никаква изолация и единия ъгъл леко ми е мухлясъл точно заради влагата!!!

Имате ли външна изолация и каква е тя?

Това, че избива мухъл върху варта на тавана също е обезпокойтелно. От някъде се получава термомост и това ще да е причината за повишената влажност. Опитайте с препарати да елиминирате мухъла на тавана и да направите топлоизолация с гипсокартон и 5-10 см вата.

Снимай стената с мъхъла и опиши точно къде се получава. Освен на тавана по-скоро в горната или в долната част на стената? Кондензацията на водните пари от гормия ъгъл на тавана ли почва?
На въпросната стената минават ли някакви тръби за парно, водопровод или нещо подобно?

Евентуалните причини могат да са теч от вън, от резбови съединения на тръби, от термомост или от липсата на изолация на тавана. Количества от доста по топъл въздух преминават през отопляемото помещение в неотопляемото издигат се нагоре и се получава прекомерна кондензация на ледения таван /отгоре не се отоплява/. Тъй като на стените има фибран т.е повърхността е по-топла и паронепропусклива агресията нагоре е прекомерна. Допълнително ако се отоплява помещението отдолу би допринасяло за преминаване на топли пари директно нагоре през твоето помещение. Представи си един комин, през който преминава топла пара нагоре и изведнъж среща ледена повърхност. Допускам, че конденза започва от горния ъгъл на стената защото там има силно изразен термо мост.

Да добавя, че тази теория ще е неадекватна ако имате външна изолация!!! Ако имате външна изолация сподели на колко години е блока. Също така трябва да се помисли и възможността в необитаваното помещение над вас да има/имало "слаб" теч от някъде. Опиши от колко години наблюдавате мухъла, кога се е появил, при какви условия/съседите отгоре били ли са там/. Човек трябва да разполага със всички факти за да направи компетентно мнение. Да не говорим, че от човек до човек има голяма разлика и затова има различни специалисти. Това, което вижда програмиста не може да бъде видяно от друг човек същото е и със строителя.
montti - напреднал
Термошилд е вашето решение
prascho - майстор
montti написа:
Термошилд е вашето решение
Изказаното решение се поставя само на гола стена и е еквивалентно на поставения фибран!!! С две думи ще помогне до известна степен за отстраняване на мухъла на тавана и няма да има никакъв ефект на стената.

За мен не е решение. Най-добре да потърсиш компетентна помощ от специалист запознат с физико-химични процеси налични в една сграда, но също така и с известен опит. Изказах позиция за изолация на тавана, често проветрение и по-често отопление. Ако има нови факти ще се изкажа допълнително.
spec - специалист
Изчетох внимателно темата и съм малко объркан, защото не можах да си отговоря на въпроса.
Моя проблем е от тази зима - появи се мухал в спалнята, където никога не е имало.
Фактите: стаята е с една външна стена, от която 3/4 е вратопрозорец - от две години вече PVC; стените са около 25-30 см плътна единична тухла; няма изолация; няма възможност за теч, нито проникване на влага от вън - балкон; зимата се отоплява нонстоп - парно; не сушим пране; основен ремонт от преди 2 години - гипсова шпакловна и латекс; помещенията отгоре и отдолу също се отопляват.
И така, мухал се появи в ъгъла между външната стена (зад скрина и тръгна нагоре) и двойна стена - 60 см.
Преди около месец и половина напръсках със САВО, измих с влажна гъба и петното изчезна, но сега шпакловkата на третираното място се "подкожуши". Страх ме е, че пак ще се появи след като го "закърпя".
Ако сложа изолация отвън ще има ли ефект, т.е. да не се появява мухал?
velsi - Почетен майстор
Премести скрина малко в страни, ако е възможно. Явно там въздуха не циркулира достатъчно, стената не е в досег с топлия въздух в стаята и се получават условия за конденз и мухъл.

Тема "Може ли да сложим стиропор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: