• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
Моята къща е такава, минал съм всички етапи.
Я аз да помоля за пояснение, че ме зачовърка любопитството- Има ли ст. греди твоята къща и как/къде са разположени.
bigdragon - майстор
Ето една снимка правена по друг повод:
Изображение

Без конструктор не прави нищо
egomen66 - майстор
Благодаря за включванията.BLUEPUPIL на тебе също.НЕА е е горещо валцована двойно Т греда.С какви размери като сечение трябва да бъде тя , и как трябва да се осъществи връзката греда - пояс? #-o
BLUEPUPIL - майстор
egomen66 написа:
НЕА е е горещо валцована двойно Т греда.С какви размери като сечение трябва да бъде тя?
Изчисленията могат да станат след като се уточни всяка греда колко товар носи , как и къде е приложен той върху нея (равномерно разпределен или точков).
egomen66 написа:
и как трябва да се осъществи връзката греда - пояс?
Чрез вбетониране на самите греди или чрез вбетониране на закладни части(планки).
egomen66 - майстор
BLUEPUPIL написа:
egomen66 написа:
НЕА е е горещо валцована двойно Т греда.С какви размери като сечение трябва да бъде тя?
Изчисленията могат да станат след като се уточни всяка греда колко товар носи , как и къде е приложен той върху нея (равномерно разпределен или точков).
egomen66 написа:
и как трябва да се осъществи връзката греда - пояс?
Чрез вбетониране на самите греди или чрез вбетониране на закладни части(планки).
По чертежа който си ми дал гредите лягат на три точки. Примерно , за първата греда от горе на доло. Тя ляга върху стоманобетоните греди от пояса. Точките са , върху стоманобетони греди с номер - 11 , 12, 13. Това означава ли , че товара е точково разпределен. Освен собствения си товар , при наклон на покрива от 15 градуса и финишно покритие от метални керемиди с тегло 7 кг. на кв. м. , плюс натоварване от сняг и вятър , сумарно към 280кг. Също трябва да се предвиди и товар на конструкцията между гредите и финишното покритие.Става въпрос , за студен вентилиран покрив. #- Да допълня - тези просвети от 6,5 и 4,5 метра , могат ли да издържат на провисване.За линейните разширения , как седи въпроса? #-o
Последна промяна от egomen66 на пон авг 24, 2015 12:18 am, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:
Чираче написа:
Моята къща е такава, минал съм всички етапи.
Я аз да помоля за пояснение, че ме зачовърка любопитството- Има ли ст. греди твоята къща и как/къде са разположени.
Разбира се, че има всичко. И са разположени според проекта.
BLUEPUPIL - майстор
egomen66 написа:
По чертежа който си ми дал гредите лягат на три точки. Примерно , за първата греда от горе на доло. Тя ляга върху стоманобетоните греди от пояса. Точките са , върху стоманобетони греди с номер - 11 , 12, 13. Това означава ли , че товара е точково разпределен.
Не, иде реч за товара върху ст. греда. Ако върху нея напр. стъпват попове да речем през около 2м. имаме точков товар (point load), ако отгоре има нагъсто разположени греди , да речем през 1м с известно приближение можем да приемем , че имаме равномерен товар (uniform load)
egomen66 написа:
Освен собствения си товар , при наклон на покрива от 15 градуса и финишно
покритие от метални керемиди с тегло 7 кг. на кв. м. , плюс натоварване от сняг и вятър , сумарно към 280кг. Също трябва да се предвиди и товар на конструкцията между гредите и финишното покритие.Става въпрос , за студен вентилиран покрив.
Сумираш като почваш отгоре надолу: 1.хора, 2.сняг, 3.метални керемиди, 4.цялата дървена констр. при тегло на дървото 550кг за кубик, 5.Всичко останало дето ще се подвизава на покрива постоянно и не е включено в горните точки... Като се спреш на определено число, казваш как тези килограми на м2 стъпват върху въпросната ст. греда и изчисляваме с какво сечение ще бъде тя.
egomen66 написа:
тези просвети от 6,5 и 4,5 метра , могат ли да издържат на провисване.
За стоманата за разлика от дървото и ст. бетона, при огъване провисването не е проблем (при тези малки отвори). Или иначе казано при 6.5 метра ст. почти няма конкуренция.
egomen66 написа:
За линейните разширения , как седи въпроса?
Много по-добре отколкото при дървото.
egomen66 - майстор
420 кг. товар на кв. м разнесен по поповете от долния чертеж..

Прикачен файл

6.jpg
BLUEPUPIL - майстор
По чертежа междинните и билната столици са 14x16 и са подпрени между поясите с три попа. Обаче при едно и също сечение на столицата имаш различни отвори единия е над 3м., другия е около 2.5м., което го броя за недостатък. Според мен трябва да се прибави още един поп под столиците за да станат 4бр. и съотвитно да се получат отвори малко над 2м.и евентуално да се намали сеч. на столицата (това с намаляването може да стане след изчисления) Та въпроса е поповете 3бр. ли остават или стават 4бр.? Чертежа който съм ти дал е с 4бр. ст. греди и съответно е предвиден за 4бр. попове. Ст. греди могат да се разположат и в др. направление под столиците. Там отворите са по-малки, и ст. греда ще бъде с по-малко сечение,ще бъде по-икономично, но ще остане парче, освен ако не излезе навън (ако има тази възможност) и сачака се подпре на нея.
Последна промяна от BLUEPUPIL на съб авг 22, 2015 12:46 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изграждане на метална конструкция за покрив." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: