Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pesho - специалист
Кво им е на американските къщи :? Дървото е НАЙ-ДОБРИЯ строителен материал...
rendo - специалист
8180

Къщичките са страхотни проблема при тях е слдния че много тдурно тези дървени греди могат да носят маса нагоре а именно за какво говоря:

1-во фундамент - ОК
след това греди тези греди нагоре носят напречни на които стои втория етаж - най често на него има само дюшеме и като излееш дори и половин чаша вода отдолу ства чудо като ходят двама души едновременно имаш чуството че къщата ще падне от слягането и от ветровете след време започва да поскърцва от тук от там ..... - веднага ще се попитате ами не може ли да се сложи ОСб или друго - даааааа може ама не забравяйте че освен всички тези неща имате и покрив отгоре и като се насга всичко тва става чудо най долните почват да пътдават и да се изтумбват .....

След това после някой каза -дървото е най хубавото .... да има нещо вярно обаче преди това трябва да е хубаво изсъхнало и трябва да е хубаво дърво а не чам с изтеглена смола ....

И нека обощим ако се сложи хубаво изсъхнало и качествено дърво (ела; бор; смърч; кедър; лиственица,орех,черешна,дъб бук) и бъде обработено добре цената ще отиде почти като на монолит....

А ако ще е с неизсъхналия чам с изтеглена смола то тогава ще се съобразяваш с неволите на тази къща тъй като просто матеряла+типът на къщата не ти позволява повече .....

Така че да имаш таква къща за вила - Ок съгласен - страхотно е ама за ежедневие .....

По моя представя нещата са малко по добри по следния метод
1-во фундаментал
2-ро безгредова плоча
и от там на сетне можеш всяка година да си местиш стени стаи и да имаш всички други преизмущества на американското строителство

А и дори в една преспектива .... едно е след 30 години да сии срутиш всичките стени и да ги направиш наново защото вече са остарели ... друго е да си бутнеш цялата къща защото вече е остаряла
Последна промяна от rendo на нед май 18, 2008 1:26 am, променено общо 1 път.
rendo - специалист
Искам да ви дам 1 любопитен линк да видите кво направиха хората ама загледахте дървото колко е плътно как е обрабтено и каква система имат за захват

http://www.youtube.com/watch?v=TuEIzBhbuNw

http://www.youtube.com/watch?v=0sT_RJ8H ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=2eYs3eG4 ... re=related
pesho - специалист
Ей за тва говорим..
Антония - специалист
Живях два месеца в американска къща и нещо не съм очарована. Всичко и навсякъде се чува. Ако някой се обърне в леглото си на горния етаж -- и в съседните стаи, и на долния етаж се разбира. Да не споменавам лекото поскърцване, съпровождащо всяка стъпка. И ужасната (липсваща на практика) изолация. Спираш парното и след 15 минути вече са нахлули пингвините.

Разбира се, може точно тази къща да е била нефелна, ама се съмнявам. Беше част от луксозен квартал, който се дава под наем. Перфектно поддържано място.
8180 - майстор
Рендо,
От общуването до тук разбирам, че си живял в подобна къща?
Не разбрах точно коя конструкция визираш. На клипчетата успях да различа 3 разновидности - кофти съм с терминологията за да ги назова.
А финалното ти предложение разбирам - бетонна междуетажна плоча май. Какъв е тънкият момент с "безгредова" ми се губи, но ж.б. колони явно ще трябват - изобщо целия "скелет" да е ж.б. - нали така?
Нещо съм го "намразил" този бетон - все ми се струва, че основната му идея е да носи основно себе си със всичките съпътстващи "шайби" и чудесии, и на втори план пълнежа и изолациите. Откъм шум не виждам особени предимства, топлоизолация - нула, сеизмично май също. Вярно, по-дълговечен и не гори, топлоакумулира.

Там за "пингвините" на Антония също не ми е ясно. Аз поне тези, които ги мисля (2х4 или 2х6, 16/24 о.с. frame) са с дебелина на стената (кухината) 4 или 6 инча, което веднага предполага 12-15см. вата и си е съвсем прилично. Не им знам районите като климат. разновидности и дали в разните случаи и те не "пестят" - не би трябвало да има проблем с тополоизолациите.
Шумът си е проблем, но едва ли от просто "обръщане" в леглото - там ватата работи. Виж, ако танцува американката от последното клипче или реши да "сбори" мъжа си, там и "монолит" не те спасява. :)
rendo - специалист
8180
Да живях извесно време и съм описал недостатъците които съм забелязал а линковете бяха до толкова до колкото да се види че има хиляди чесни начини за такова строителство все пак човека това бе пожелал в темата някой впечатления и тънкости ..

Все още не съм строил такава къща не мога да кажа нищо имам само това което съм гледал както на клипчета така и на работрна площадка и чертежи ...

А идеята на бетона е монолита - нещо по стабилно -
Безгредова плочата за да няма трегери които да ти пречат да си изплълниш желанията напълно - а именно нали това е преимужеството на американското строителство

и все пак да се знае че има бетонче да се знае че няма да стане като "Магьосникът от Ос" да изхвърчиш с къщата на някъде пък другото ако ще и от кал да е - това е моето мнение макар и старомодничко - но не задължавам никой с него :cool:
Антония - специалист
Не дупчих гипсокартона на стената да видя дали има вата или не, но те уверявам, че наистина се чува ама адски отчетливо и навсякъде. И да, зима беше, в Бостън (който май е горе-долу като София спрямо екватора, ама е на океана и е бая студен), но все пак... според мен не е нормално като духне вятър и сградата да се клати.

Предполагам, че ако е едноетажна къщата част от проблемите й биха изчезнали, нали?
prascho - майстор
В америка устойчивото на заметресения и урагани строителство се предпочита. Отнема по-малко време и средства. Теченията по крайбрежието на океана не могат да се сравняват с тези в България :). Мисля, че обсега на темата се измества. Технологията сухото строителсво реализирана в дървени къщи е световно призната и вие няма как да я компрометирате. Въпросът според мен опира до начина на изпълнение и самите изпълнители :) Трябва да се вземе под внимание и правилното оразмеряване на материалите т.е до компетността и на експертните лица.

Ще ми бъде интересно да отворите раздел строителство в Дубай и Япония. Щото българина е силно повлиан от червената комунистическа медия в България, която натрапва колко зле живеят американците /в това число и домовете им/. Нека тогава се сравняваме и да черпим примери от посочените световноизвестни територии.
rendo - специалист
Прасчо - за много голяма часто от написаното от теб съм съгласен ..

Но тук сравняваме - впечатления и диеи дошли след опита който имаме и малко или много повлиани от българските условия.
Именно за това така реагираме и такива са ни отзивите с Антония , може би ако дойде някой американец ще ти каже че тези къщи са най добри ама всеки с разбиранията си ...

От нас в темата се изисква впечатления и съвети

Тема "Предстои ми строеж на къща, моля за съвети и мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: