Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skrijo - специалист
Здравейте колеги. Имам фар на колело с динамо което е 6V 3W.Свети ,но не ми харесва .Преди бях взел светиоди от едно фенерче , но изгоряха .Кажете какви светиоди да ползвам ? :?:
geordgeo - специалист
И аз бях така,но реших проблема като си купих едно фенерче за 10 лева,в което има един по-мощен светодиод,използвах стойката на стария фар,за да го направя подвижно и го закрепих на кормилото :) Сега съм много доволен,свети с леко синкава светлина и се ползват 3 батерии ААА :wink:
ludiagsm - специалист
skrijo написа:
Здравейте колеги. Имам фар на колело с динамо което е 6V 3W.Свети ,но не ми харесва .Преди бях взел светиоди от едно фенерче , но изгоряха .Кажете какви светиоди да ползвам ? :?:

Ти как го връзваш светотиода директно на динамото ли ?

За да стане читаво трябва една малка схемичка с която да се ограничи и стабилизира тока през диода. Трябват ти грец схема кондензатор примерно 1000 микрофарада и след това стабилизатор за ток LM317 подбира се подходящ резистор така че LM317-ката да ограничава тока на 20 милиампера примерно независимо от входното напрежение демек при различна скорост на колелото диода винаги да си свети с максимална и безопасна яркост. Ако нямаш възможност да си сглобиш подобна схемичка аз тези дни ще си правя подобна за мен и може да направя и за теб :)
skrijo - специалист
Като го направиш ,ако имаш възможност снимай го :) .Колко светиоди мислиш да слагаш :? ?
vencil - специалист
Много стара тема :-D , ама ще свърши работа да не отварям нова.
Имам фар за колело 6V, 2.3W обаче вече нямам динамо и трябва да го подкарам на батерии :? . Първо мислих да е с акумулаторна батерия 9V, 250 mAh ама си мисля че няма да свети дълго. После се зачудих за две LI-ion 18650, 3.7V гледам има по 2200mAh, 3800mAh и т.н. ама и тук не знам колко ще свети :?

Та питането ми е:
Как мога да изчисля колко време ще свети фара примерно с 2200mAh батерия. Искам да го направя долу-горе поне около 1 час да свети преди да почне да омалява.

Приемам всякакви мнения и съвети, целта е фара да светне на батерии :) .
jordanvass - майстор
Подобни крушки с нажежаема жичка харчат обикновено по 0.3 (в твоя случай 0.35-0.40) Ампера ток. Теоретично и по груби сметки 2,2 АмперЧасова батерия би трябвало да издържи поне 5 часа (делиш амперчасовете на амперите и получаваш часове - 2,2 / 0.4 = 5.5). За да не купуваш 2 батерии, можеш да смениш крушката с такава за 3,5 волта и да караш с една батерия 3,7 волта, но ще свети малко по-слабо. И все пак на мен ми се струва излишно голям този разход. Продават се много светодиодни фарове в магазините за 1 лев. Те имат в пъти по-ниска консумация от обикновената крушка. Ще забравиш кога си зареждал батерията.
jordanvass - майстор
Точно така, супер е. Има само един недостатък фарчето - колкото и да го стягаш, от вибрациите все се завърта надолу. Трябва да се пробие малка дупка през скобата и тръбата на кормилото и да се фиксира с винт.
shotik - майстор
Имам едно фенерче , с един светодиод, батерия 3.7 в /4200 мА , оставих го да свети за проба, близо 7 часа ,после заредих батерията и така ,вече две - три години го ползвам ,някой път забравям кога съм го зареждал за последно , не го ползвам всеки ден . Сега си купих друго ,пак със същи параметри,само по форма е 3-4 см по - късо , за него купих и стойка за закрепване на кормилото, днес ще го заредя и пусна да свети ,за да видя колко време ще изкара .
Lisko - майстор
Логично се налага извода, че с динамо е безмислено вече.

Тема "Направа на фар за колело" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: