Здравейте колеги. Имам фар на колело с динамо което е 6V 3W.Свети ,но не ми харесва .Преди бях взел светиоди от едно фенерче , но изгоряха .Кажете какви светиоди да ползвам ? 

Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.

skrijo 

- специалист			

35 мнения в "Направа на фар за колело"

geordgeo 

- специалист			

И аз бях така,но реших проблема като си купих едно фенерче за 10 лева,в което има един по-мощен светодиод,използвах стойката на стария фар,за да го направя подвижно и го закрепих на кормилото 
 Сега съм много доволен,свети с леко синкава светлина и се ползват  3 батерии ААА 

ludiagsm 

- специалист			

skrijo написа:Здравейте колеги. Имам фар на колело с динамо което е 6V 3W.Свети ,но не ми харесва .Преди бях взел светиоди от едно фенерче , но изгоряха .Кажете какви светиоди да ползвам ?
Ти как го връзваш светотиода директно на динамото ли ?
За да стане читаво трябва една малка схемичка с която да се ограничи и стабилизира тока през диода. Трябват ти грец схема кондензатор примерно 1000 микрофарада и след това стабилизатор за ток LM317 подбира се подходящ резистор така че LM317-ката да ограничава тока на 20 милиампера примерно независимо от входното напрежение демек при различна скорост на колелото диода винаги да си свети с максимална и безопасна яркост. Ако нямаш възможност да си сглобиш подобна схемичка аз тези дни ще си правя подобна за мен и може да направя и за теб

vencil 

- специалист			

Много стара тема 
 , ама ще свърши работа да не отварям нова.
Имам фар за колело 6V, 2.3W обаче вече нямам динамо и трябва да го подкарам на батерии
 . Първо мислих да е с акумулаторна батерия 9V, 250 mAh ама си мисля че няма да свети дълго. После се зачудих за две LI-ion 18650, 3.7V гледам има по 2200mAh, 3800mAh и т.н. ама и тук не знам колко ще свети 

Та питането ми е:
Как мога да изчисля колко време ще свети фара примерно с 2200mAh батерия. Искам да го направя долу-горе поне около 1 час да свети преди да почне да омалява.
Приемам всякакви мнения и съвети, целта е фара да светне на батерии
 .

Имам фар за колело 6V, 2.3W обаче вече нямам динамо и трябва да го подкарам на батерии
Та питането ми е:
Как мога да изчисля колко време ще свети фара примерно с 2200mAh батерия. Искам да го направя долу-горе поне около 1 час да свети преди да почне да омалява.
Приемам всякакви мнения и съвети, целта е фара да светне на батерии

jordanvass 

- майстор			

Подобни крушки с нажежаема жичка харчат обикновено по 0.3 (в твоя случай 0.35-0.40) Ампера ток. Теоретично и по груби сметки 2,2 АмперЧасова батерия би трябвало да издържи поне 5 часа (делиш амперчасовете на амперите и получаваш часове - 2,2 / 0.4 = 5.5).  За да не купуваш 2 батерии, можеш да смениш крушката с такава за 3,5 волта и да караш с една батерия 3,7 волта, но ще свети малко по-слабо. И все пак на мен ми се струва излишно голям този разход. Продават се много светодиодни фарове в магазините за 1 лев. Те имат в пъти по-ниска консумация от обикновената крушка. Ще забравиш кога си зареждал батерията.

jordanvass 

- майстор			

Точно така, супер е. Има само един недостатък фарчето - колкото и да го стягаш, от вибрациите все се завърта надолу. Трябва да се пробие малка дупка през скобата и тръбата на кормилото и да се фиксира с винт.

shotik 

- майстор			

Имам едно фенерче , с един светодиод, батерия 3.7 в /4200 мА , оставих го да свети за проба, близо 7 часа ,после заредих батерията и така ,вече две - три  години го ползвам ,някой път забравям кога съм го зареждал  за последно , не го ползвам всеки ден . Сега си купих друго ,пак със същи параметри,само по форма  е 3-4 см по - късо , за него купих и стойка  за закрепване на кормилото, днес ще го заредя и пусна да свети ,за да видя колко време ще изкара .

Тема "Направа на фар за колело" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература