Мисля ,че в един магазин има такива динамо- главина, като мина в следващите дни там,ще питам за параметри и цена .
Да, има със защита, има и без защита.
Предимството на първите е, че няма опасност да я разредиш до нива които да я повредят.
Има и един голям недостатък обаче -- спира изведнъж. Затова такива батерии трябва да се избягват в случаи когато спирането изведнъж може да е фатално - примерно при катерачи, при ходене по опасни терени, при каране на колело в опасен терен - всеки сам може да си прецени дали едно внезапно спиране е подходящо за неговия случай. Примерно аз като се прибирам от работа няма нито един участък от маршрута ми където внезапно спиране на фенера да е критично.
Що се отнася до намаляването на светлината - това са по-евтините варианти където диода е вързан директно (или през резистор) към батерията и с намаляване на напрежението на батерията светлината намалява още по-бързо (поради нелинейната волтамперна характеристика на диодите). По-качествените фенери имат драйвер който се грижи диода да получава номиналния си ток въпреки че напрежението на батерията пада.