Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shotik - майстор
Мисля ,че в един магазин има такива динамо- главина, като мина в следващите дни там,ще питам за параметри и цена .
Lisko - майстор
Да, има със защита, има и без защита.
Предимството на първите е, че няма опасност да я разредиш до нива които да я повредят.
Има и един голям недостатък обаче -- спира изведнъж. Затова такива батерии трябва да се избягват в случаи когато спирането изведнъж може да е фатално - примерно при катерачи, при ходене по опасни терени, при каране на колело в опасен терен - всеки сам може да си прецени дали едно внезапно спиране е подходящо за неговия случай. Примерно аз като се прибирам от работа няма нито един участък от маршрута ми където внезапно спиране на фенера да е критично.

Що се отнася до намаляването на светлината - това са по-евтините варианти където диода е вързан директно (или през резистор) към батерията и с намаляване на напрежението на батерията светлината намалява още по-бързо (поради нелинейната волтамперна характеристика на диодите). По-качествените фенери имат драйвер който се грижи диода да получава номиналния си ток въпреки че напрежението на батерията пада.
hidrazin - майстор
Само като идея - при китайците има фарчета със соларна клетка отгоре за да ги зарежда. Предполагам за нищо не стават.
Има някакви 4бр мижави светодиода. Но пък идеята може да се доразвие. Има разни соларни зареждачки с USB изход за телефони.
За съжаление не са много мощни. Една такава с размери 15х7 сантиметра осигурява заряден ток от 200mA при 5V.
Но пък има такива соларни зареждачки дето в тях имат вградена литиева батерия - примерно 5000mAh (китайски ампери де). :-D
Но може да се помисли по въпроса и да се поекспериментира.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Две литиеви батерии по 2600мач и диод 3 вата ще светят дори след като няма да можеш да въртиш педалите повече :-D Тези китайските милиампери, слънчеви панели и т.н. не си заслужават според мен.
vencil - специалист
Някой има ли идея как се разчитат(какво означават) буквите преди цифрите на батериите, ICR18650, US18650, INR18650 и т.н.
jordanvass - майстор
Показват химията на батерията - какъв метал, какъв окис се използва вътре.
http://batterybro.com/blogs/18650-whole ... -explained
vencil - специалист
jordanvass написа:
Показват химията на батерията - какъв метал, какъв окис се използва вътре.
http://batterybro.com/blogs/18650-whole ... -explained
А да, тук дори и на "майчин" език много добре е обяснено различните видове какво представляват и за какво са подходящи :) http://batterycenter.bg/tipove-li-ion-a ... ni-baterii
vencil - специалист
В крайна сметка си взех тези батерии
Изображение
и този държач за батерии с PCM защита Изображение
Оказа се, по точно аз не знаех че при всяко махане на батериите от държача за зареждане после трябва да се подаде за кратко някакъв ток от обратната страна за да може да се изключи защитата иначе не пуска ток :shock: . Ама поне като паднат до 2,5V ще изключват и няма да се повреждат.

Сега остава да измисля някаква кутийка или чантичка да ги скрия някъде по колелото и ще съм електрифициран :-D . Някакви идеи как и къде да ги забутам по колелото :? , целта е да стане максимално като купешко :wink:.
Последна промяна от vencil на пет сеп 11, 2015 5:47 am, променено общо 1 път.
vencil - специалист
Купих си тази кутия http://mpeltrade.com/Box-KM26N-Housing: ... Black_1799 в нея перфектно се събраха батериите, от такъв звънец

Изображение
си взех държача за кормилото след малко обработка го залепих с PVC лепило за кутията и стана направо купешко :wink: . Утре монтирам на колелото и ще направя едно нощно каране :-D .
shotik - майстор
[quote="vencil"]Благодарим за отговорите, ама с фара си не се разделям :wink: .

Просто смених велосипеда, и въпреки че щеше да ми излезе доста солено ако това хъб динамо което на мен ми е необходимо го имаше в наличност някъде из БГ щях да си го купя ама [-X .

В Базар Илиянци в магазин има за 39 лв главина - динамо

Тема "Направа на фар за колело" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: