• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
prascho - майстор
joe007 написа:
prascho написа:
Под какъв ъгъл трябва да се държи спрямо заваряващите повърхнини.
Към 70 градуса.Електрода се пали не с чукане а с драскане.Докъто заваряваш поддържай електрода да опира към детайла.(не го вдигай от детайла).Отначало заварявай с по-силен ампераж.( за 2.5мм към 80-90 А: а за 3.25мм 110-120)Катo посвикнеш с паленето може да панамалиш и ампеража.
П.С. Има една книжка за техникумите намира се и по учебници втора употреба "Техника и технология на заваряване" има описано всичко на достъпен език.
:respekt: благодаря. Два много добри съвета!
Харалампи - специалист
Здрасти, Прасчо я малко по-подробно опиши какво заваряваш. Останах с впечатление, че свързваш тръби. При много дебели тръби при нас се използва вложка. Напиши повече за материала, дебелините и пр.

Да бе то било за асмалък. Няма проблеми заваряй смело.
Последна промяна от Харалампи на пон май 19, 2008 7:37 pm, променено общо 1 път.
griffin - майстор
Не съм особенно съгласен с колегата дето се изказа горе че човек няма да се научи да заварява сам, виждал съм какво прави дядо ми с електроди с финни детайли като се има предвид че е самоук направо му се чудех как става, както и да е сега малко за техниката.

Аз поне паля електрода с почукване, но имам малък усет вече и не ми е трудно, както каза колегата ако ти лепи електрода вдигни ампеража и пробвай така, гадното е че при по силен ампераж детайла поне при мен по лесно може да го дупна :-) хехе. Аз обикновенно правя няколко точки на между двата детайла които заварявам изчуквам хубаво с едно остро чукче и после правя шева. Електрода ми е на около 60-70 градуса спрямо детайла и го тегля от шева както беше показано на една от картинките преди това. От опит установих че ако дръпнеш електрода малко от детайла може да напластяваш метал ( ако има дупчица примерно ), но в разумни граници хралупи не може да се запушат така, ако държа електрода на върха на ваничката която е от стопен метал в шева стават относително добри шевове, не натискай много електрода в тая вана че така се дупат детайлите.

Накрая като свършиш изчукваш хубаво заварката и при възможност мини с шлайф отгоре.

Като за външни заварки ( асмалък доколкото разбрах ще правиш ) погледни да не ти се пълни с вода от някъде детайла или опитай да го затвориш или опитай да осигуриш вентилация за влагата която влиза виждал съм какво става с недомислена конструкция някой на вилата на морето така е направил асмалъка че трабите са се подули от ръждата и кой знае кога ще трябва да се запретна да си го правя.

Успех и с практика стават нещата и с питане.
emil_v r - майстор
Ако загърбя за миг острите партийни разлики м/у нас (тъмно син с/у тъмно червен )
искам да кажа че Прасчо ще се научи 10 пъти по- бръзо ако му покаже заварчик,и гледа с втора маска , а после му държи ръката .
Требва да му се покаже с какви електроди , как да стопява и двата материала според дебелината им .
Сам няма да открие основните тънкостти без които не може, само ще си мисли че прай нещо .
Ако трвбва да се "наплюе " и после ливоса с винкелшлайф ...
Илюзия е че капка тон държи .
Имаше си БЛАЖЕННИ ГОДИНИ когато се учеше 3 месеца ,и пак на обекта се доучваше с години .
Да дойде на Враца некоя неделя и ще го науча , имам всичко + степен . + две маски .
rendo - специалист
Макар и малък опит имам някакъв в заваряването
Но имам следния вътпрос - никога не съм заварявал панти - казвали са ми че това е доста трудно

Въпроса ми е дали трябва да е затворена (вратата) докато се заваряват пантите или първо трябва да се заварят ..

Също така трябва ли да се прави шев и от двете страни на пантата или от едната е достатъчно ....

И има ли значение дали пантата е закачена за сами ръб винкела или трябва да е по навътре в плоската му част

И бих ли могъл да я парна за да я фиксирам и после да я зашия или трябва всичко да стане на шев
velsi - Почетен майстор
Никак не е трудно даже. Който ти е казал, че панти се заваряват трудно е имал предвид, че на него му е трудно. :-D Заваряват се в затворено положение. Хубаво е да се подложи нещо, за не стържи после подвижната част на пантата по касата. Има най-различни варианти, аз увивам върху всяка част на пантата в двата края парче тел, заварявам в средата, изхлузвам телта и дозаварявам. Може на точки, може на цял шев, както ти е удобно. На цял шев става по-здраво. Трудността е, че ако касата е монтирана трябва да правиш вертикален шев, а не всички го могат. Работи се на по-висок ток, защото пантата обикновено е масивна и трябва добре да се нагрее, за да стане добър провар и да е здраво.
emil_v r - майстор
Glej sega Rendo .
Немам претенций , но каквото знам ....
Пантата трябвада е на 1мм и от двете части , за да не трие кат се върти после.
Тази дистанция се прай с две ламаринени ленти , които след кат оплюеш пантата се изтеглят .
Ако напрайш шев само от едната страна (то е съблазнително) мн. лесно се къса заварката при удар .
Значи нема да повтарям- оплюваш ги , сваляш вратите и теглиш двоен плътен шев от всички страни на осемте части от панти.
Втатата требва да е затворена при точкуването с подложени отвсекъде дистанционни пластини 2мм.
Ако не огледаш и не заврътиш мисленно вратите (стереометрия) , няма да могат да се отварят до край .
Смело режеш и почваш , again and again до победата .
Требват три неща -смелост, безотговорност ,и силен ток АС/ДС.

Извинявам се ,но Велси ме превари и е описал всичко по-добре.
joe007 - специалист
rendo написа:
Въпроса ми е дали трябва да е затворена (вратата) докато се заваряват пантите или първо трябва да се заварят ..
Заваряват се на затворена врата.
rendo написа:
Също така трябва ли да се прави шев и от двете страни на пантата или от едната е достатъчно ....
Най-добре е плътен шев от едната страна и по-къс от другата(прихватка е достатъчна защото по-малко деформира)
rendo написа:
И има ли значение дали пантата е закачена за сами ръб винкела или трябва да е по навътре в плоската му част
Ако е на ръба вратата ще се отваря почти на 180градуса, а ако е на вътре ще се отваря по-малко.
rendo написа:
И бих ли могъл да я парна за да я фиксирам и после да я зашия или трябва всичко да стане на шев
Точно така се прави.

П.С. Лично аз за дистанция м/у пантата и касата ползвам хартия или картон,защото при заварката обикновено тя "дърпа" и ако е ламаринка или друго твърдо нещо се вади с голям зор.А хартията се къса и се вади лесно.
unisex - специалист
Много ми е интересно как ще свали касата ако например заварява панти на остъклена тераса или на вратата на някой гараж, че да и направи хоризонтални шевове и всичко да е както трябва.
Лично мое мнение е, че ако не можеш или не си опитен в изпълнението на вертикални шевове по-добре не си прави експерименти а повикай някой който знае как става.
Вертикалния шев се изпълнява по коренно различен начин от хоризонталния и който го може няма да го отрече.Хайде за хоризонтала как да е ще ти покаже някой един два пъти ще го наплюеш и ще стане но за вертикалния шев си иска майсторлък, не само ръката да може ами и подбор на ток и диаметър на електрода.
И още нещо зависи по какъв начин са изработени пантите, ако женската е с проходен отвор се заварят на движещата се част за да могат да се смазват в последствие пантите със смазка.Аве и тук си има тънкости четете и се учете :)
rosenred - специалист
панти заварявам само с стоманизиран електрод защото далеч не всички панти са толкова груби а и при вертикали работя при намален ампераж,а ниския ампераж и "вежена" не са много съвместими.
получавам красив,здрав шев без натрупвания и без никаква шлака,рядко се налага да го пиля за по добър вид.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "заваряване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: