• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov - майстор
Чудих се къде да сложа темата дали в строителството но понеже си е основно работа с метал нека да е тука.

Та леко бесен от безумната цена на въпросните куки реших, че няма да ги купя и ще си ги сгъна сам.При цени от 1,5 до 2 и нещо си лева си е живо изнудване за мен. :x И тъй като всичко малко на юруш, а и не са много само 250 и нещо си бройки подходих като поредицата войни от скрапа. Тоест огъвачката я събрах от материали изровени от коша с отпадъците та няма много фасон за фотосесия :) но по важна е идеята и крайния резултат.
Като изходен материал студено валцована ламаринена лента 1х31мм която купих и нарязах на 600мм на ръчна гилотина. Понеже няма да е интересно един водач с ограничител и не съм го снимал.
Проблема ми беше основно как да сътворя конструкцията че всички огъвки да се правят само с едно приспособление и сътворих ето това и работата започна.
Прикачен файл:
IMG_20150827_174415_cr.jpg
Огъвките се правят по ограничителите и еднаквоста на детайлите е гарантирана.
Прикачен файл:
IMG_20150827_174434.jpg
След като огънах триъгълника реших да направя заварката щото за останалите сгъвки трябваше леко на препрая огъвачката. А не беше подходящо време да пиля със ъглошлайфа и да си тормозя комшиите.
В оригинала там е е със занитване или по точно прищипване. Имам такива клещи но рещих да не ги тормозя с толкова дебела ламарина за да не ги разбивам. И понеже не можах да намеря майстор :) да ми довърши коментираното във форума апаратче за точкови заварки с траф от микровълнова :lol: Операцията се извърши с телоподаващото в режим на електронитоване. За да не става много голяма главата заварявам в зоната на препокриване.
Прикачен файл:
IMG_20150828_191321.jpg
Тоя път приспособленията за фиксиране бяха най лесните и елементарни. Няколко гвоздея с отрязани глави забити направо в работната маса и едно парче от същата шина от долу да има къде да захвана масата на телоподаващото.
И следващите две огъвки за които се наложи леко да променя едната чат на огъвачката заради нужния по остър прав ъгъл и да добавя нов ограничител.
Прикачен файл:
IMG_20150829_152101.jpg
И така няколко вечери за по час два работа барабар с помотването и чесането на езици с любопитни комшии общо време за работа няма и цял работен ден. Всичките бройки са готови остана бояджилъка за утре. Ще се боядисват с потапяне но предварително ще се обезмаслят и измият с последваща обработака фосфатиране. И тъй като не вярвам да ми отнеме повече от половин ден и това занятие крайната рекапитулация за време и пари е:
Работа ден и половина.
Ламарина 40 лева.
Боя и химикали 50 лева.
Газ, ток, тел и тем подобни консумативи да сложим и още 10 и да закръглим общата цена на 100 лева.
Сметката вече излиза :razz:
:drinkers:
Утре ако успя да ги включва във времето и да ги боядисам ще покажа и крайния резултат.
VLADO66 - майстор
Сега остава да решиш въпроса с антикорозионното покритие.Добре си се справил.Може да организираш производство и да забиеш пирон в коФчега на тая мафия дето иска тия кинти за 50гр. ламарина.Това да не е уиски бе.
bulhomes2 - майстор
Браво, браво :prayer: :prayer: :prayer: И аз си мислех да си сгъвам, ама не остана време. VLADO66, нали е написал, че ще ги фосфатира.
VLADO66 - майстор
bulhomes2 написа:
Браво, браво :prayer: :prayer: :prayer: И аз си мислех да си сгъвам, ама не остана време. VLADO66, нали е написал, че ще ги фосфатира.
Вярно,четох го с едно око през ноща :-D
шоп - майстор
lov =D> =D> =D>
Браво, точно в духа на форума. Показваш как с метали от скрапа може да се направи напълно работеща машина
ivanovbg - майстор
VLADO66 написа:
Сега остава да решиш въпроса с антикорозионното покритие.Добре си се справил.Може да организираш производство и да забиеш пирон в коФчега на тая мафия дето иска тия кинти за 50гр. ламарина.Това да не е уиски бе.
Те са си на парите като сметнеш. 100 лева материали, 150 лева труд, 50 лева печалба, на всичко 20%ДДС и кво се получи - едни 360 лева едрова цена за 250 бройки или по 1,44лв бройката. Ако се вкара в цената и развойната дейност и изработката на приспособлението се вижда , че 1,50 за бройка не е много.

Остава удоволствието от това че си ги направил сам, а икономисаните пари спокойно можеш да ги вложиш в бира ракия и мезе да ги полееш.

Апропо, има ли ефект да с слагат или си е само теория? Дали си заслужава галимацията и риска от спукани керемиди при монтажа?
egomen66 - майстор
ivanovbg написа:
VLADO66 написа:
Те са си на парите като сметнеш. 100 лева материали, 150 лева труд, 50 лева печалба, на всичко 20%ДДС и кво се получи - едни 360 лева едрова цена за 250 бройки или по 1,44лв бройката. Ако се вкара в цената и развойната дейност и изработката на приспособлението се вижда , че 1,50 за бройка не е много.

Остава удоволствието от това че си ги направил сам, а икономисаните пари спокойно можеш да ги вложиш в бира ракия и мезе да ги полееш.

Апропо, има ли ефект да с слагат или си е само теория? Дали си заслужава галимацията и риска от спукани керемиди при монтажа?
По въпроса за ефекта..... :arrow: http://remontnapokriva.bg/remont/mansar ... faq19.html
Темата е добра . Със снимков материал...в помощ на желаещите да си ги направят сами.. :partyman:
lov - майстор
Правиш калкулацията за цената точно като търговец за да защити ония 200% надценка. А аз като по глупав си правя калкулацията на изходните материали по цени на дребно. Сега докато чакам да изсъхнат след обезмасляването взех че ги сметнах малко по точно.
18 ст. е метала със завишение за технологични загуби
боята и тя идва към 12ст ама да ги сложим 15 и стават 33ст и да ги закръглим на 35 ст. крайно за по лесни сметки.
Не знам как да си калкулирам труда щото времето за цялата галимация включваше направата на приспособлението. А в него имаше и доста почесване по главата кое как да стане и няма как да се калкулира освен като време за удоволствие и гъдел на мозъка.
Повярвай ми ако имах за крайна цел няколко стотин хиляди бройки подхода ми щеше да бъде съвсем по друг начин. А повярвай имам знанията и възможноста, че наистина мога да стъкна и едно такова полуавтоматче нещата за труд и неговата цена ще имат съвсем друго измерение. Но сега ще се задоволя само да си калкулирам цена 50 лева на ден. :lol:
И като сложиш ДДС печалби търговски надценки пак идва и под левче. Ма то така от страни на всеки му се вижда лесно и евтино докато не почнеш да правиш покрив и консумативите и допълнителните материали ти подминат значително стойността на циглите. Нещо което с ужас установих докато си правех проучването какво да ползвам.
А относно куките вършат си работата и са задължителни според мен дори и един път в годината да падне голям сняг. Няма падащи лавини от покрива или огромни ледени висулки да не говорим за изкривени, че даже и откъснати олуци.
Айде да спира с писането че трябва да ги фосфатирам и ще вземете да ми калкулирате времето за висене в интернет и писане във форума по цената на висококвалифициран труд на IT специалист. :lol:
ivanovbg - майстор
lov написа:
задоволя само да си калкулирам цена 50 лева на ден.
После ниски били заплатите. Ми сам не си цениш труда, а искаш другите да ти го оценяват. Смятай европейска нискоквалифицирана заплата от 10 евро на час и ще видиш че всичко си е така. То стоката пак си е същите пари, но разликата от 50 лева до 160 лева се взима от собственика на манифактурата, а не се разпределя за работника.
После глупавия Ханс дето чисти кенефа в Берлин кара Пасат 6 и почива в 5 звезден хотел на морето, а ти ... Бачкай, бачкай и в неделя! :wink:
:partyman:
lov - майстор
Напротив ценя си труда но мразя да ме правят на балама. Апропо разценката на моя труд почва от 30 лева на час по ценоразпис без ДДС. Но не е това темата макар че мога да споря много с теб по изкривеното ценообразуване у нас. Сигурно много по добре знам как ми плащат на друго място в европата и кави са цените. "Ми иди си ги купи от там'' Знаеш ли колко пъти съм я чувал и тази приказка.
Да и ще работя в неделя и ще си направя гъдела на душата щото тези пари няма да ги сложи джоба някои търговец само защото ги е преместил от единия рафт на склада в другия.
Със спестените парички си купих хубаво бяло винце и подобаващо мезенце и сега си го пийвам добре охладено. Вече си почивам и любувам на добре свършената работа. :drinkers:

п.п. А можеше да има и другия вариант. Пак да си пия винцето нищо да не пиша във форума и да си викам нека си има балами. Ама не всичко в този живот се измерва в пари.
  • 1
  • 2

Тема "Направа на покривни куки за снегозадържане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: