Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
При мен ги правеше тия на лаптопа, ама там е заради power management-а. Сменя честотата на процесора за да пести ток. В тоя момент паралелният порт все едно губи синхронизация и контролерите дето управляват моторите се шашкат. Проблемите ми ги реших с програмка която може да фиксира скоростта на процесора - RMClock. Не е правена точно за това, ама върши чудесна работа.

Но ако проблема ти е същият тия неща се случват рядко - примерно работи 1-2 минути и после се случва това.
alien - специалист
digitalpr написа:
Мне, ползвам десктоп машина. Порта е на дъното.
Можеби излизане от синхрон не е най-правилното понятие, по скоро спират с един характервн шум на тормоз. Мисля че всички стъпкови мотори имат ракава граница, просто се чудя моята дали е приемлива.
точно така е - в даден момент спират с характерен шум
причините може да са много
като започнеш от софтуерни/хардуерни проблеми по компа та стигнеш ниско захранващо напрежение и паразитни вибрации по конструкцията които влизат в резонанс при определена честота на стъпките
в крайна сметка винаги ще спират , въпроса е колко може да се "изцеди"
микро стъпките правят движението по плавно, но ограничават нарастването на тока, трябва да се подберат на компромис
digitalpr - специалист
Да, разбирам че това все на някакъв етап се случва. Въпроса е че не зная към какво се стремя. Затова питам 2000мм/мин дали е прилична скорост, или да търся проблем някъде.
tsenkov - специалист
Малко е. Реално при ме се движат до 4000мм/мин. Обикновено ограничавам скороста от мотор тунинга до 2500-3000.Провери мащаба дали е 1:1. Виж си настройките на мотор тунинга да не си сбъркал стъпки/оборот. И на трите оси ли е така?
alien - специалист
умишлено не ти казах цифри щото при стъпковите мотори всичко е с много променливи и от много неща зависят резултатите, каквото успееш - това е
реално колкото повече дълбаеш толкова повече мегдан се отваря
имам една машинка в момента която работи стабилно при цели стъпки 3000 оборота на двигатела, или половин стъпки малко над 2000
ама това с други мотори и други драйвери може никога да не бъде възможно
та според зависи, колкото стане...
но като цяло 400 оборота са като за първо включване и вероятно има какво да се подобри
tsenkov - специалист
Нарочно писах цифри защото ползвам подобни или еднакви драйвери с него ,предполагам и двигателите са еднакви.Ще гадая малко на боб но мисля че има какво да се постигне още.
Не коректно поставени цифри за степ пер унит При настойка на 1/2стъпка и винт 5мм цифрата е 80
зададена ниска скорост в мотор тунинга
ниско ускорение
Неправилни настройки на драйверите
-стъпка
-сила на тока
Неподходящ компютър.Имах случай с един клиент-при мен работеше като хората при него над1500мм/мин не.И това със лицензиран Мач.Смени компа и се оправиха нещата.Не ме питайте защо-не знам.
Сега за механиката. Първия тест който правя е при сглобена механика /без винтове/.Трябва да има равномерно и леко движение по трите оси. Всякакви заяждания, затягания са Недопустими.Аз лично имам една питомна муха която ми е критерия за качество- като кацне на портала той трябва да мръдне.Не мръдне ли проблем.
Изключително важно е да се намери и точната степен на затягане на двата лагера-нито много силно нито много слабо.
Особено внимание на монтажа на гайката. Може и от там да затегне малко.
Може да се постигнат тия 3000оборота ама не с китаичетата които ползваме.Предполагам че може да се изцица още малко от тях но не си заслужава .
alien - специалист
ценков - синьо китайче ползвам - от тези с 3 броя ТВ6560 :-D
tsenkov - специалист
Ползвал съм ги. Железни са. Но ти им беше правил някакви доработка..
alien - специалист
да, доработки и по платката, и компа и той първия не заработи добре, с втория случих...
tsenkov - специалист
Тия дни ще купувам от тях, ако ти се помоля ще ме светнеш ли за преработката? В компютъра не смея да пипам че има опасен вирус -красьови ръчички.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: