Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
destino - специалист
Искам да попитам аудиторията за съвет, относно моето начинание.
Реших да изкопая кладенец в двора, като първата ми цел е да поливам 200м/2 райграс който имам и възможно впоследствие с хидрофор да захранвам къщата за битови нужди.
В момента сме изкопали около 3 метра, като вече 50см сме влезнали във варовикова скала. Варовикът при мен е достатъчно плътен, сивкав на цвят.
Питането ми е, тези варовикови скали съдържат ли вода, или водоносен слой. Или водата основно се процежда и "генерира" през земната част.
Т.е. по-дълбок кладенец ще ми осигури ли повече вода или ще служи само като резервоар?
Става въпрос за Момчилград, ако е важно и ако въпросът ми се чете от геолог)))

Също трябва да спомена, че до варовика и 20см в него стените са излети от бетон, с няколко малки дренажни тръби в долният край, от където май основно се и събира водата.
Всеки съвет ми е от полза, малко по-късно ще пусна и снимки.
destino - специалист
Ето и снимката, не се вижда и разбира кой колко, но все пак, по-добре един път да се види.
Предполагам бетонните стени спират водата, но когато всичко бъде готово ще ги надупча по-начесто.

Прикачен файл

Kladenec 1.jpg
MamaMy - майстор
Ако не стане кладенец, поне ще имаш чуден нужник.
Ти викна ли поне някой "измамник" с багети да провери?
destino - специалист
О не, нужник не ми трябва, защото вече имаме работеща пречиствателна станция в града!
Засега се събира много малко вода, около 200л за 24 часа.
Предполагам, когато надупча стените на кладенеца ще стане повече.
Но все пак въпросът ми остава, ще се увеличи ли притокът на вода, ако се копае по-дълбоко в камъка, или вода ще се събира само от почвеният слой?
destino - специалист
Минахме първият пласт варовик, който беше около 80-100см.
Ясно се вижда разликата между пластовете, като горният пласт е светло-зеленикав, по-долният синьо-зеленикав.
Няма и помен за вода все още, но почнах да разбирам каква е технологията за добив на шистов газ)))
Копаенето продължава...
Andri01 - майстор
И внимавай за гЪза / шистовия/! "...Всички богатства / земни!?!?/ са държавна собственост..."! :?
miroki - майстор
Водата обичайно е в пясък или чакъл. Често между скали.
Хубаво е да имаш по-голям резервоар. Т.е по-дълбок кладенец. Има и риск, въпреки малък. Отдолу почвата да не държи вода и да заминава.
Тези с пръчките си познават, но ти така или иначе вече имаш вода. Могат само да ти кажат, надолу дали има друга и горе долу на колко метра.
hidrazin - майстор
На тези с пръчките - може спокойно да им завреш пръчките там дето слънце не огрява.
:partyman:
miroki - майстор
Гледал съм доста, понеже имам един у дома. Досега само го викат после да го черпят, като излезе водата. Обичайно и метрите показва.
Ти на какви си попадал е друга работа.
Когато ми се спука тръбопровода в двора и спуканото намери къде е. После така и така ще сменям, копах 15 метра до водомера да сложа ППР.
Тези които познават с чатал от ябълка са добрите. Те и с медни познават още по-добре. Но на който не играе ябълката (като мен) не ставаме за това. Нищо, че медните играят. Правят се грешки тогава.
inspo - майстор
Комшии имаш ли? А те имат ли кладенци?
Навремето баща ми прави кладенец и положението беше такова:
Най-горе около 50-60см смесена пръст и камъни, после плътен камък около 50см в дълбочина.
След това 8 метра варовик и накрая не помня дали не излезе пак камък и след това беше водата.
Голям зор беше този варовик, но комшиите имаха вода , което беше причината да не спираме, а да се копае надолу докато излезе.

Тема "Кладенец във варовикова скала, има ли смисъл?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: