• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Пък и пропусна и нещо друго медната серпентина нещо не се долюбва с неръждавейката. :? И след време ще открием на ново топлата вода.
Christo - майстор
Прикачен файл:
Screenshot_1.jpg
Screenshot_1.jpg (23.38 KиБ) Видяна 3309 пъти
Проблемът, за който не ми стига умът е, че няма фланец, през който да напъхам гофрето вътре. Ще трябва да го пъхам през единия отвор 2 цола и да се мъча някак да улуча другия извод и после да оформям накрайниците. Съдът не е самоделка, от обикновена стомана е, но е добре направен иначе. Ако направя серпентина от мед и после се опитам да е напъхам някак вътре, дали ще е мисия невъзможна? Отворите са два цола, не един и половина, както е на чертежа. Диаметърът е 790мм, височината-1785мм.
шоп - майстор
Според мен няма да имаш проблем с гофре. Няма да е навито вътре, а ще е разхвърляно, но под действие на гравитацията ще падне на дъното и ще си върши работата. При малко повече опит ако докато вкарваш гофрето го въртиш то само вътре ще стане на спирала.

Може да използваш тел за да можеш с телта да изтеглиш гофрето.
Успехи.
Hoвoceлckи - майстор
Имам съмнения за получаването на въздушни джобове :? Някак си не разбрах колко действащи имаш и от колко време ги правиш? Не се заяждам, не подценявам работата ти! Имам впечатлението, че във водата има въздух, който се отделя във времето (при загряването). Циркулацията на водата не успява да го увлече и изкара. Това до колкото знам е характерен проблем при водно-отоплителните инсталации и решаването му е монтиране на обезвъздушители.
шоп - майстор
При направата на едни от първите мои соларни системи и аз се опасявах от появата на въздушна тапа, джоб и т.н.
Оказа се че помпа с напор 4 метра успешно се справя с циркулацията в гофрета дълги по 80-110 метра.

Тук имаме само 8 метра- така че проблеми никакви. Обикновенно даже не навивам гофрето, а го пускам нахвърляно във водосадържателя.

Първите бойлери, които направих са отпреди 1.5-2 години, когато цената на гофрето падна под под цената на медната тръба. За бройки...нямам представа. 20-30 може и повече. Само у нас за надграждането на соларите са 6-8 бойлера с различни обеми. Даже вече съм им забравил бройката, защото са изолирани яко в общи сандъци от фибран.

Прикачен файл

SAM_8087.JPG

Прикачен файл

SAM_8084.JPG
solar_entusiast - специалист
lov написа:
Пък и пропусна и нещо друго медната серпентина нещо не се долюбва с неръждавейката. :? И след време ще открием на ново топлата вода.
Така е, за това в този случай се монтира на т. нар. преходен метал (черна стомана). С други думи фланеца се прави от черна стомана и всичко е ОК.
шоп - майстор
Забравих да напиша, че показаното на снимките от мен е чисто соларен бойлер. Може да се сложат и две и три серпентини за повече източници на енергия. Когато имаме и нагревател си важът всички стандартни правила за защити, терморегулатори, предпазни и обратни клапани, защото при неправилна направа, свързване и експлоатация, бойлера може да направи непоправими поразии.

Затова аз монтирам серпентини в бойлери БЕЗ нагреватели и препоръчвам същото. Ако някой реши друго то си е за негов страх и риск.
filmatoplo - майстор
Какво е фи то на това гофре :? много евтино .
шоп - майстор
Написъл съм няколко пъти какво е ф то 16 мм е

2.30 лв/м е
Тази цена не е от скоро. В две от моите теми за самоделни вакумни водни и въздушни колектори цената е разисквана и съм я обявил в себестойността :-D
filmatoplo - майстор
:) Благодаря (някой ден ще питам точно от къде я купуваш да си поръчам ), понеже не мога да я видя и пипна на живо , дано да е като истинската , която купувах за по 11 лв метъра :wink: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Нагледно, монтаж на неръждаема серпентина в бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: