Всичко за дърводелството
lyubohar - майстор
Идеята ми беше да изрежеш по оранжевата черта.
Ако дебелината на тази част която остава е над 10мм.с фреза да правиш фалц за стъклото.
Слагаш стъклото и затваряш с летвички,или профили според
това,какво остава от фрезованото и стъклото.
Но всичко зависи от материала на вратата и майсторлъка.

Прикачен файл

main[1].jpg
main[1].jpg (50.54 KиБ) Видяна 1471 пъти
EDI - майстор
ГРИФИН, и без фалца става.Първо се закрепва едната лайсни, после се лепи стъклото и същата лайсни от другата страна.Избягва се фрезоването. :partyman:Любо, по линията отдолу е кухо, няма как да се фрезова.Тия тъпи кори са по няколко мм дебели.
griffin - майстор
Мдаа би станало и без фалца би станало с два профила, но запълващото парче ще си трябва :).
EDI - майстор
Задължително рамка за пълнеж.На тия врати вече и хартиена пчелна пита някои спряха да слагат.
tangratannakra - напреднал
За дебелината на кората потвърждавам. Не повече от 5мм. С макетно ножче :))))))
Относно арката, идеята ми беше, дали от една правоъгълна дъсчица не може да се отреже подобна арка и да се подбутне вътре и да завърши горната част. Но пък мога да си реша проблемът и с маджун (шега).
За стъклото, не знаех, че лепилото за дърво е толкова здраво! Дори семислих дали да не използвам някой джиджан плексиглас. Хем да намали натоварването, хем да съм по-спокойна за лапето. Но това за сега е само предположение.
EDI - майстор
Пълнеж на арката лесно ще изрежеш, но после декоративната лайсна ще трябва да се прави, трудно ще намериш фабрична с точната дъга.
Съжалявам за некадърния чертеж, но в момента не ми се задълбочаваше. Иначе точната арка се взима лесно, според мен :-)
Снимка на вратата, малко фотошоп (дори повечето програми за обработка на снимки на телефоните биха свършили работа) за да се изкара геометрично детайла, принтер 1:1 и директно се взима шаблон... Самата "дъска" не може ли да се оформи долния край. За това със сигурност ще търся фрезист. Но да стигнем до там...

Прикачен файл

Untitled-1.jpg
EDI - майстор
Имах предвид, че трудно ще си намериш декоративна лайсна с такава дъга.Иначе се прави лесно дъгата, без програми, принтери и приложения, ама това вече с опита идва.
Ако за другите неща си мисля, че с малко повече пот и благославяне мога и да и се справя сама, то арката като декорация вероятно ще търся някой да ми я направи. Тя определено няма да стане с макетно ножче :D
Благодаря за съветите! Друго си е човек да обсъди нещата с някой. Доста неща ми се избистриха или поне вече не съм във фазата "аз луда ли съм, или да". Сега всичко е въпрос на време.
EDI - майстор
Обявявай до къде я докарваш с някоя снимка, ще Помагаме, ако трябва.

Тема "Отвор във врата за поставяне на стъкло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: