Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Virtuozo - специалист
moimoimoi написа:
ами според консумацията :lol: ,монофазен или трифазен
ако е монофазен 32ампера, и по възможност крива D
Тва е истината,защото електрожена си е съвсем нормален и на тва за 8те киловата хич не му обръщай внимание :shock:
lubomirlz - специалист
Предпазителя се слага за защита на кабела и хората, защо никой не попита колко квадрата му кабела до контакта на момчето. :?
Мойта 160А Кракра трудно бута 20 А шнайдерски предпазител и то крива С Само ако яко залепне електрода ми пада (при заваряване на 125 А то на 160 много рядко ще се наложи да заварява момчето )
Мисля че спокойно може да си сложи качествен 25А крива D стига проводниците да го позволяват.
skrijo - специалист
lubomirlz написа:
Предпазителя се слага за защита на кабела и хората, защо никой не попита колко квадрата му кабела до контакта на момчето. :?
Мойта 160А Кракра трудно бута 20 А шнайдерски предпазител и то крива С Само ако яко залепне електрода ми пада (при заваряване на 125 А то на 160 много рядко ще се наложи да заварява момчето )
Мисля че спокойно може да си сложи качествен 25А крива D стига проводниците да го позволяват.
Аз по принцип където заварявам ,предпазителите са 25А крива С и не пада предпазителя .Само на един друг контакт където е 16А крива С падна 1 път на 160А :-D .Иначе питам сега ,защото ще ходя малко на гости и там инсталацията е със стопяем предпазител на всеки отделен токов кръг .Аз ще изведа направо от главния бушон извод и ще сложа предпазителя и после ще си направя и контакт .Лошото е ,че там напрежението не е постоянно 220 V (сега май го оправиха защото сложиха електромерите отвън ).Кабела който идва към къщата е малко по-дебел от моя на електрожена .
Kirilpm - специалист
Аз имам една друга чуденка.Там където заварявам предпазителя е 25А крива C с трансформаторния електрожен 160А когато залепя електрода или ръкохватката нарочно за да нагрея нещо предпазителя пада след 5-10с,което приемам за нормално,с инвертора при залепен електрод 4ка на 200А,предпазителя не пада,разлика в напрежението няма особена. :?
shadow__01 - майстор
lubomirlz написа:
Предпазителя се слага за защита на кабела и хората....
Как точно предпазителя защитава хората не е ясно, но това е друг въпрос.
Крива на изключване "D" трудно се намира в масовите магазини. Аз се учудвам как някои спокойно си слагат предпазители с крива "C" вкъщи и са спокойни.
Според мен главния монофазен трябва да е C63A, а след него всички да са с "B".
Я споделете в колко магазина при покупка са ви питали с каква крива на изключване искате?
За електрожен(домашен) най-спокойно C25 или C32 са достатъчни.
Kirilpm - специалист
Те много малко магазини предлагат предпазители с крива различна от С,е на места се срещат и В,а в повечето железарии където продават ел.материали,въобще си нямат идея.На мен ми е много чудно как контакта,който го дават с номинален ток 16А ми е издържал по половин ден на завряване с 3.25 електроди без да се запали.А предпазителя действително пази и човека,може да те опази от пожар,от тежко осветяване и обгаряне,ако си непосредствена причина за късото,но ако някой е решил да се самоубива нищо не може да го опази.
DMN - майстор
Kirilpm написа:
Аз имам една друга чуденка.Там където заварявам предпазителя е 25А крива C с трансформаторния електрожен 160А когато залепя електрода или ръкохватката нарочно за да нагрея нещо предпазителя пада след 5-10с,което приемам за нормално,с инвертора при залепен електрод 4ка на 200А,предпазителя не пада,разлика в напрежението няма особена. :?
Явно инверторния ти електрожен има защита против залепване на електрода(повечето имат такава). Когато електрода залепне и стане късо, защитата намаля тока към електрода до минимум и затова няма такова натоварване в първичната верига(и падане на бушона), както при трансформаторните. Пък и не се знае инвертора ти дали е 200А, ама това го обсъждаме в друга тема :-D .
Kirilpm - специалист
Не е там работата,тя защитата сработва докато не залепне добре електрода,после,мерено с ампер клещи държи около 205А ток,но предпазителя не пада,може би моментно е имало по-високо напрежение,или има сериозна разлика в КПД-то на трансформаторния и инверторния електрожен.Не ми дойде на акъла да премеря напрежението на двата при залепен електрод,може инверторния да си играе с напрежението,но и това ще го пробвам когато остане малко свободно време.
petrov_belota - специалист
На твоя "електрожен" трябва да има табелка, там има стойности на тока.
Като ти се съобразяваш с номиналния ток. Различните електрически машини имат различен пусков ток като електрическите мотори имаха там от 3 до 5 пъти по-голям от номиналния ток, трансформаторите до 8 им стигаше ... (говоря ти наизуст стойности ...), но идеята е, че тази "крива" за която говорят колегите, определя колко пъти над номиналния ще понесе предпазителя. 3 чешита са B C и D .. Като за инвертори съм сигурен, че С върши работа, а за електрожен съм почти сигурен ако го презапасиш малко... (макар, че е понеже е трансформатор е редно да се сложи крива Д... )

Тема "Помощ за автоматичен прекъсвач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: