• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fiester - напреднал
Здравейте!
Решил съм да си направя аквариум, но нямам никъкъв опит. Имам няколко идеи обаче не съм убеден все още, така че приемам всякъкви мнения и препоръки. Благодаря ви предварително.
П.П. Колкото по-голям, толкова по-голям.
dadko - майстор
Колкото по- голям- толкова по-дебели стъкла.
Има специализиран форум, писано е надълго и нашироко
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=78
crez - майстор
Стъкло 5мм. и силикон за аквариуми.http://www.carpetmax-bg.com/?page=viewp ... itemid=685 ето и етапите на правене https://www.youtube.com/watch?v=konCvVgB5I8
dadko - майстор
Автора на темата не е казал колко литра ще му е аквариума, така, че тези 5 мм може и да не са достатъчни. Даже пише, че иска да е по- големичък...
fiester - напреднал
Ами преди 2години смених дограмата и съм си запазил голяма час от стъклата, та се чудех дали мога да ги ползвам. Мисля че са около 2-3mm. Живея в къща и се чудя, дали мога да го вградя в стената между 2стаи примерно.
Ползвам интернет чрез gsm, така че линковете не ми вършат работа(не могат да се отворят). Все пак благодаря за отговорите, но ще ми е от полза, ако някой който си е правил сам аквариум, сподели опит.
dadko - майстор
Тези стъкла от 2-3 мм. ги забрави. От тях можеш да си направиш 20-литрово аквариумче.
http://aquariumbg.com/articles/image/Deb_staklo.jpg
Изображение
KingLin - майстор
Идеята за вграждането е добра, аз също го обмислям за бъдещето жилище. В момента карам с един 140 литров аквариум който съм си направил с 8мм стъкло защото е малко по-висок от стандартното. При лепенето има 2 метода: първия е с дъно между страниците а втория с дъно под страниците. И при двата варианта малката страница е между големите. Желателно но не и задължително е дъното да е с малко по-дебело стъкло. Самото лепене не е голяма философия но колкото по-бавно за начинаещите толкова по-добре. Почва се дъното и едната страница. Ако почнеш с малка страница после се добавя другата малка и после двете големи. Ако почнеш с голяма се продължава с двете малки и накрая втората голяма. Приготви си хартиено тиксо и течен сапун преди да почнеш. С тиксото си облепяш стъклата по ръбовете като се съобразиш къде ще има силикон. После е по-лесно и не се цапат стъклата. Течния сапун е да си мацаш на пръста като оформяш силикона за да не ти лепне и придърпва. При голяма дължина на аквариума се слагат разпорки в горната му част. Ако имаш стеги които да хващат дебелината на аквариума е даже по-лесно само трябва да внимаваш да не притегнеш много и да изплюе всичкия силикон. Знам за хора които слагат дистанционери (разбирай кламери и клечки за зъби) и после допълнително опушват дупките които остават от тях но аз не съм фен на този начин защото ми се струва рисков. След като го залепиш оставяш един ден да съхне а след това преди монтажа на аквариума се прави поне един ден тест с вода (пълниш аквариума) за течове. Ако сълзи от някъде вътрешния ръб там където е теча се изрязва внимателно с макетно или бръснарско ножче и се минава наново със силикон. Ако съм изтървал нещо някой друг маниак да ме допълни :lol:
Като допълнително инфо мога да ти препоръчам на мястото където ще го слагаш да си прекараш ВиК. За голям аквариум това е направо задължително ако не искаш да се бесиш в маркучи и да се спъваш в бутилки при всяка смяна на вода. Предвиди си място и за капак с осветление и вентилация и ток в близост до аквариума. Също и да имаш място да бъркаш в аквариума при периодичното обслужване. Също за вграждане в стената помисли с какво да обрамчиш и да прикриеш ръбовете и капака на аквариума за да стане красиво като същевременно не си затрудняваш достъпа до него. И наистина си има специализирани страници и форуми където можеш да намериш стотици идеи и решения. Да не забравяме и ютуб. Тук в този форум не знам колко са акваристите :)
kozl - майстор
fiester написа:
Ами преди 2години смених дограмата и съм си запазил голяма час от стъклата, та се чудех дали мога да ги ползвам. Мисля че са около 2-3mm. Живея в къща и се чудя, дали мога да го вградя в стената между 2стаи примерно.
Старите стъкла, първо се режат/цепят трудно и не винаги там където е минал елмаза и второ вероятно не са отливани, а изтегляни, а те са неподходящи за аквариуми, защото внасят изкривяване на образа. А и стъкла с 3 мм дебелина са за аквариуми макс до 30 л, пък и то в зависимост от формата на аквариума. Освен това старото стъкло силикона по слабо го лепи.
Но моя съвет е почни с правенето на малки аквариуми като ползваш изрезките на стъкларите, после големи.
miroton - майстор
На цена от 50стотинки на литър се губи смисъла,пък и хората казаха как се режат стари стъкла-ще си скъшаш нервите.
fiester - напреднал
Понеже ползвам собствен водоизточник-сондаж, дали мога да свържа аквариума дирекно към хидрофора а от преливник, да се изтича в канализацията?
  • 1
  • 2

Тема "как да си направя аквариум?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: