Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nobreak - специалист
Здравейте. Понеже на вилата ми стълба е дървен и е прогнил вече, се налага смяната му, но тук в Силистра намирането на такъв се оказва мисия невъзможна. Бързам да уточня, че тока е кооперация и енергото няма как да го сменят....Понеже се оказва, че в България, когато трябва да се работи и да се дават пари, всички са заети и нямат пари, мисля да го сменя за моя сметка с дебела тръба, която да закупя от вторични, да вкарам в земята и да бетонирам около нея. Въпросът ми е колко дълга трябва да е тръбата и дали ще стигне нещо от рода на 3" /80мм/. Колко е дълъг един стандартен дървен стълб, че така не мога да го преценя, защото не зная и колко е заровен под земята?
8180 - майстор
nobreak написа:
Колко е дълъг един стандартен дървен стълб, че така не мога да го преценя, защото не зная и колко е заровен под земята?
Измери му сянката на слънце, а после сянката на нещо известно. Просто тройно правило сигурно знаеш.
Под земята бих сложил метър и нагоре. Завари или промуши в отвори арматури-мустаци.
nobreak - специалист
За сянката не бях се сетил :) И аз си мислех около 1.5 м може би се закопава, но колко дебела тръба да сложа, да не се огъва от вятъра...?
crez - майстор
Провери в местната община подръжката имат извадени ж.б стандартни стълбове, заедно с чашите, те имат машина за дълбане на ямата и кран за монтиране. Като сума ще е по малко от тръба (трябва да спазиш височината по закон за жици НН.
nobreak - специалист
Мястото е кофти за техника и няма как да влезе. Трябва си ръчен труд. Писах по горе, че е кооперация и височината по закон не ме вълнува, но все пак искам да я спазя горе доло.
PCL82 - майстор
Ако дървеният стълб е изгнил само в основата можеш да му направиш нов фундамент от два П-профила бетонирани в земята и хванати с две шпилки през стълба. Гнилото се отрязва евентуално после, за да няма нужда стълба да се изправя наново.

Ако отидеш на сайта на ЧЕЗ-разпределение, там има раздел материали и са дадени много подробни данни за всички стълбове и други материали.
Стоманобетонни стълбове се праят в Свищов.
solar_entusiast - специалист
Височината на ел. стълбовете е около 6 метра. Може да ползвате готов такъв за улична лампа. Намират се по складовете.
Но във вашия случай след като е ограничен достъпа. Може и сами да си го направите на място от три парчета тръба с различен диаметър. В нета може да се намерят нужните диаметри на парчетата.
Монтажа става върху бетонна основа с болтове предварително заложени в бетона.
А цяло парче тръба с диаметър 80мм на тази височина няма да издържи и при вятър може да се скърши.
nobreak - специалист
PCL82 написа:
Ако дървеният стълб е изгнил само в основата можеш да му направиш нов фундамент от два П-профила бетонирани в земята и хванати с две шпилки през стълба. Гнилото се отрязва евентуално после, за да няма нужда стълба да се изправя наново.

Ако отидеш на сайта на ЧЕЗ-разпределение, там има раздел материали и са дадени много подробни данни за всички стълбове и други материали.
Стоманобетонни стълбове се праят в Свищов.
И аз така мислех, че е изхнил само в основата, но като съборих дърветата около него, се оказа, че и горе е много изгнил...
solar_entusiast написа:
Височината на ел. стълбовете е около 6 метра. Може да ползвате готов такъв за улична лампа. Намират се по складовете.
Но във вашия случай след като е ограничен достъпа. Може и сами да си го направите на място от три парчета тръба с различен диаметър. В нета може да се намерят нужните диаметри на парчетата.
Монтажа става върху бетонна основа с болтове предварително заложени в бетона.
А цяло парче тръба с диаметър 80мм на тази височина няма да издържи и при вятър може да се скърши.
Само на едно място видях стълбове от 3 парчета с диаметър 108/89/60 за тази височина...Това ли е и може ли да го направя от 2 парчета примерно 108 и 89 мм?
fikata - майстор
Това ли е и може ли да го направя от 2 парчета примерно 108 и 89 мм?
Може от две парчета с тези диаметри.
Забит в земята на 100-120 см, ако е носещ стълб. Ако е ъглов или краен трябва да е забит по дълбоко до 150-160 см.
БайТанас - специалист
Трябва да вземеш също под внимание и колко проводника има на стълба дебелината им и растоянието между стълбовете.

Тема "Въпрос относно електрически стълб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: