Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
4i4kotrevi4ko - специалист
Проблемът е следния:
- 3 държача за батерии 18650, като и трите са обикновени, тоест без защита от преразреждане и презареждане
- батериите са сбирщина от кол и въже - евтини (леки като грамаж и без вградена защита) китайски ментаци и маааалко по-скъпи бройки, отговарящи си на капацитета и теглото :)
- захранването е обикновено Codegen ATX 350W, пускано два-три пъти за спорта. На пръв поглед напреженията изглеждат стабилизирани като за евтин боклук, грубо м/у 5-5.25V и съответно 12-12.25, това на празен ход със закачен 120mm вентилатор.

Трябва ми готов регулатор, който ще фиксира входа на 4.2V±0.5V @ 1A за всяка батерия (а ток 2A за зареждане на 18650 не знам дали е добре), сложена в държача. Въобще продават ли се готови, не говоря за тези евтините за по един вентилатор в PC кутия. Ако има значение най-вероятно по-нататък ще взема от държачите с контролерчето за всяка батерия, предполагам че тогава входното напрежение трябва да се повиши?!
pansim - майстор
Аз не разбрах какво точно искаш?
Моля обясни подробно, като за по-прости хора :)
hidrazin - майстор
Аз разбрах само едно - опитва се да направи нещо така, както не се прави.
:partyman:
miroton - майстор
hidrazin написа:
Аз разбрах само едно - опитва се да направи нещо така, както не се прави.
ама ша го напрваи :buch: :buch: :buch: :buch: :buch:
pansim написа:
Аз не разбрах какво точно искаш?
Моля обясни подробно, като за по-прости хора :)
Дали ако вържа плавен регулатор на изходно напрежение и ток след 5-те волта на захранването, ще имам проблем със самото захранване, или първо ще си заминат батериите.
Попитах също така кой модел готов регулатор ще препоръчате.
MrMurdjo - майстор
Вероятно става дума за заряд на Li-Ion батерии и вероятно ще бъдат запалени или експлодирани, ако съдя по първия пост :-D
hidrazin - майстор
Те не се зареждат с някакво си регулаторче! Поне не такова за каквото си мислиш.
Вземи си готово зарядно за такива батерии.
shadow__01 - майстор
Ето и нещо в духа на форума:
Прикачен файл:
capturengl.jpg
capturengl.jpg (35.17 KиБ) Видяна 2083 пъти
Свързва се към 5-волтовата линия на ATX захранването и се зареждат батериите една по една.
Една по една, когато имам времето да им бая. На мен ми трябва едновременно да се зареждат 12, а готово качествено зарядно за 4 броя струва над 50 гущера, докато за тия пари (3x50) ще си взема достатъчно добро ново захранване + 3 готови кита (за които реално питам какви и от кой магазин), и ще останат пари за мезето за домашната ракийчица ...
MrMurdjo - майстор
Колегата вероятно е имал пред вид да са паралелно свързани, когато е писал една по една - т.е. на една клетка, един управляващ чип. Може да са реално две или три в паралел, зависи от зарядния контролер какъв ток дава.
Не се зареждат свързани последователно за по-високо напрежение, както и реално е при преносимите електроинструменти, защото не може да се контролира зарядния ток, напрежението и температурата на отделните клетки.
Техните зарядни имат специални ножови куплунги, където към зарядното се свързва всяка клетка поотделно. Възможно е самото зарядно да получава по-високо напрежение (12-18-20 волта), но то си го дели вътрешно, като за всяка клетка създава само нужния потенциал между полюсите й.

Тема "Компютърно захранване за зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: