• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
KPAHK - помощник
Здравейте,

Понеже не успях да намеря нищо по темата реших да пусна такава.

Интересува ме с какво да хидроизолирам пода и стените на баня с подово отопление. Предполагам повечето от вас знаят, че при полагането на подовата замазка над водно подово отопление по края на стените се оставя фуга с една дунапренена лента. Идеята е като почна да се загрява замазката да има място за разширение.

Проблемът ми е, че в такъв случай не може да се ползват хидроизолации на циментова основа (предполагам че при движение на замазката ще се спука) и според мен удачен вариант остават така наречените течни гуми.

Вчера ходих да гледам - Теразид GT-11 и Hyperdesmo. Наблюденията ми са следните:

1. Теразид GT-11 - значително по-евтин и има вградени частици (предполагам пясък) с цел подобряване на залепването на следващият слой от лепило. Направи ми впечатление, че не е достатъчно еластична - т.е. като го разтегна до 50% и побелява като след това не се връща в начално положение веднага, ами остава леко разтеглено (след по-дълго време може би се прибира). Евентуално може да се дължи на тънката мостра

2. Hyperdesmo - Гръцка гума - много здрава и еластична (опънах я още 100% - дават до 300%, и издържа и се прибра както си беше) - поне мострата която видимо е двуслойна. Недостатъци - 2,5-3 пъти по скъпа цялата система (грунд, 2 слоя хидроизолация + 3-ти с посипка), също така начина на полагане е малко по-трудоемък - ръчна посипка на края с цел подобряване на залепването на следващият слой от лепило, защото иначе гумата става гладка като гумени ръкавици.

Моля да коментирате и също така да дадете подходящи алтернативи.
KPAHK - помощник
Благодаря за положените усилия, но и двете статийки не отговарят на питането ми. В първата се разглежда хидроизолация на баня БЕЗ ПОДОВО ототопление, а във втората се коментират лепила за плочки, грунд и фугиращи смеси при подово, като не става и дума за хидроизолация.

Само да вметна Ceresit CL51 - не ми се струва подходяща опция предвид факта че след нанасяне слоят е почти нееластичен (гледах и техни мостри вчера).
:supz:
egomen66 - майстор
Изчакай Чапара. Той със сигурност ще се включи.ПОСЛУШАЙ ГО...
VLADO66 - майстор
Слагаш си лента http://www.terazid.com/bg/content/%D0%A ... F_165.html по ъглите и акрилната хидроизолация на Теразид примерно. Няма какво да ходиш и разпъваш мострите-тя няма да се движи повече от 2-3%
nanko - специалист
Изпрати ми на ЛС адрес да ти пратя (безплатно) мостра на HS Полимер. Смятам, че ще си доволен както от цената, така и от качеството.
chapara - майстор
Лично аз по нюх бих го изпълнил така.Полиуретанов уплътнител на "Сика"

Изображение

по ъглите (изрязване на дунапренчето или там каквото е положено за разширение). Една ръка хидроизолация на "Мапей" пак по ъглите.

Изображение

Полагане на хидроизолационна лента залепена с хидроизолацията, тя ще отнася разширенията които ще са повече от минимални.

Изображение

Така лентата ще е добре вградена без въздушни мехури, които да събират пара. Полагане впоследствие в първи слой на хидроизолацията на стъклофибърна мрежа

Изображение

(предписание на производителя) и накрая финишно последна ръка. Времето на изсъхване се наблюдава и според се продължава със всяка следваща операция. Готово за лепене е 24 часа след последното нанасяна. Лепене на облицовките задължително с някое суперфлекс лепило.Примерно:

Изображение

Изображение

Важно! при нанасяне на първите слоеве е основата да е леко овлажнена, за по добро проникване на хидроизолацията, а и за да не дръпва водата. Двете ръце хидроизолация се нанасят с движения на 90градуса едната спрямо другата. :wink:
KPAHK - помощник
Благодарности на Чапара :partyman:

До тук съм уцелил само ФлексТоп лепилото :cool:

Някаква идея все пак колко са тия линейни изменения за баня 2,2м х 3,60м. И аз все си мисля, че трябва да са минимални при условие са в момента плочките се лепят на 25 градуса, а подовото ще работи на 33-37 примерно(термопомпа), но все пак не ми се иска след като я направя банята да вземе да се напука и протече на долния етаж, щото и долният е пак у нас. :snakeman:
Последна промяна от KPAHK на ср сеп 09, 2015 7:27 am, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
А какъв ще е сифона на пода? Щото цялата игра със хидрото точно там може да се издъни...
KPAHK - помощник
Изображение

Като смятам хидроизолацията да застъпи фланеца или както там се казва това покрая
  • 1
  • 2

Тема "Хидроизолация на баня с подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: