Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
egomen66 - майстор
С перфоратор... ако ти излезе бял циментов прах , си ти.Но най сигурно , е да се отнеме малка ивица от мазилката. После можеш да провериш и с детектор за метал за наличието на арматура. :partyman:
BLUEPUPIL - майстор
1..Виж дали има колони на 4-те ъгъла- сваляш мазилката на самия ъгъл.=== 2..Уточняваш зидарията- ширина 25 или 38см., тухли единочки (плътни или решетъчни), четворки и пр.=== 3..Казваш основите колко са широки и дълбоки, колко са над терена и от какво са направени.=== 4..Вземаш рулетката, мериш и правиш един хоризонтален разрез на къщата на който нанасяш размерите.=== 5..Казваш колко е наклона на парцела.=== 6..Уточняваш нивото на подпочвените води.=== 7.. Даваш обстойни отговори на горните 6 въпроса и почваме с дебатите.
egomen66 - майстор
BLUEPUPIL написа:
1..Виж дали има колони на 4-те ъгъла- сваляш мазилката на самия ъгъл.=== 2..Уточняваш зидарията- ширина 25 или 38см., тухли единочки (плътни или решетъчни), четворки и пр.=== 3..Казваш основите колко са широки и дълбоки, колко са над терена и от какво са направени.=== 4..Вземаш рулетката, мериш и правиш един хоризонтален разрез на къщата на който нанасяш размерите.=== 5..Казваш колко е наклона на парцела.=== 6..Уточняваш нивото на подпочвените води.=== 7.. Даваш обстойни отговори на горните 6 въпроса и почваме с дебатите.
+ 1 . Ако качиш и снимков материал , ще е още по добре.
nautilus33 - майстор
Благодаря за отговорите. Проблемът е, че в момента нямам нищо от тази информация и особенно тази за основите. При първа възможност ще проверя и ще пиша.

ПП да попитам пак- някой наясно ли е с това, дали се и изисква някакво разрешително при преустройство на покрив- от четирискатен на двускатен.
Kasap - специалист
Всичко изисква проект, одобрен от главния архитект на общината. Ако си го спестиш, рискуваш да те налеби некой комшия и да сдобиеш сериозни проблеми. Като цяло, глобите са приемливи :) Вариант е да го минеш като ремонт, а не като преустройство.
nautilus33 - майстор
Как може да мине като ремонт? Имам предвид, какво трябва да им кажа на ония "акълии" в общината?
Kasap - специалист
Ми събираш четата един викенд, разпоквиваш и покриваш ударно преди да се е усетил някой да те проверява. Вероятно нямаш планове на къщата, щом нямаш идея за дълбочината на основите и т.н. Демек няма как да се установи и покрива какъв е бил преди да го разпокриеш. :?
dadko - майстор
Тя твоята е дъвкана вече, ама кой да ползва търсачката...
viewtopic.php?t=22904
ако няма да правиш надзид с цел да правиш таванското обитаемо и няма да вдигаш кота стреха- няма да имаш проблем с акъллиите... Минава си за ремнт, а не надстрояване.
nautilus33 - майстор
Аз тая тема я четох вчера, но не ми стана много ясно. То, височината(кота стреха и кота било) няма да я вдигам(таванското ще го правя обитаемо понеже разстоянието от плочата на тавана до самия покрив ми позволява), просто ще бъде двускатен, вместо досегашния четирискатен, но съответно ще трябва да вдигна два зида на мястото на липссащите два ската. Това води ли се за надсторяване?
dadko - майстор
явно не си я чел внимателно, защото точно е отговорено на въпроса ти:
rendo написа:
Информация от преди 2 седмици от главния архитект на една от софийските общини..................

".. ако ще се прави ремонт на покрива и той ще се подменя - за това не трябва разрешително дори и да промените скатове вид склонове и тн ..."

"...... Ако искаш да подмениш статута на таванското помещение ти трябва следното:
1.Строителна виза за архитектурен план (взема се с молба от общината - може да ти поискат и мутивационно писмо.)
2. Архитектурен план, Конструктивен план, ВиК план, Ел. План, План Енергийна ефективност.

Тези документи се подават в общината след което минават на разглеждане от комисия - ако комисията удобри нещата ти се изадава разрешително за преустройство.

Щом ще го правиш обитаемо- вече си в нарушение, тъй като се изясни,че нямаш необходимата документация за това. Променяш статута от таванско помещение към жилищно и ако искаш всаичко да ти е законно- трябва да минеш по всички мъки като за ново строителство...Но общината не следи за това дали обитаваш тавана, а дали не си надстроил над кота стреха и кота било. Така, че- поправяй си покрива и на никого е разгласявай както тук какво ще правиш под него. Ама- това не съм ти го казал.

Тема "Разширяване на къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: