Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
647 мнения в "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец"
jabata
- специалист
Така е, че по-голямата вътршна площ увеличава топлообмена, но за съжаление в природата се случва триходови котли да поддържат температура на газовете над 150-180, и тогава какво правиме, сменяме котела, и после пак...и така докато не фалираме.
Не е ли по-лесно в случая едно направи си сам, изобретение закачено на изхода от котела, или ако може вътре в самия него? Къде е поставено приспособлението, абсолютно не е важно....просто трябва да следиме да не се преохладят гаозвете. Иначе вярно че един добър котел няма нужда от такива преработки, обаче хайде аз да попитам, колко от котлите на пазара са наистина добри, и какви пари са? Просто много често се получава че добрите котли не са ни по джоба, и се налага малка преработка, така че да не ставаме спонсори на дървената мафия.
Не е ли по-лесно в случая едно направи си сам, изобретение закачено на изхода от котела, или ако може вътре в самия него? Къде е поставено приспособлението, абсолютно не е важно....просто трябва да следиме да не се преохладят гаозвете. Иначе вярно че един добър котел няма нужда от такива преработки, обаче хайде аз да попитам, колко от котлите на пазара са наистина добри, и какви пари са? Просто много често се получава че добрите котли не са ни по джоба, и се налага малка преработка, така че да не ставаме спонсори на дървената мафия.
filmatoplo
- майстор
Днес минах от пелети на дърва- (не правете това в къщи )
, с дървата не вдига водата повече от 45 градуса
, обаче кюнеца попли повече ,топлинната радиация излъчвана от печката в помещението е повече ,странно се държат топлообмените бях забравил .С дървата ми се вижда мъка от към хамалогия .
jabata
- специалист
Явно дървата нещо не са читави, да не си ги събрал вчера от гората? Иначе факт, че при дървата температурата на газовете е по-висока от пелетите, ама там нещата по-трудно се регулират. При дървата има повече хамалогия откъм рязане цепене, но пък е и по евтино. То не може хем душата в рая, хем нещо си там до край.... 
filmatoplo
- майстор
Gioshev
- помощник
Здравейте колеги,
и аз мисля да си правя комин "мечта", та искам вашите съвети, защото инвестицията се очертава голяма.
Накрадко котела е на пелети, комина е грубо 11м. и има толкова тяга, че се наложи да му правя клапа с която да го притварям. Когато се притвори,водата доста по-бързо достига зададените градуси. Проблема е, че при запалване пали по-трудно и много пуши. Освен това на третия етаж забелязвам конденз по външната част на стените на комина.
Идеята ми е след котела да направя воден топлообменник през който да минават изгорелите газове. И понеже температурата ще им спадне доста, за да не слезе конденза и по долните етажи мисля да пъхна неръждаема тръба в комина от горе до долу. Така конденза мога да го събирам в мазето без да се отлага по стените.
Вместо тръба понеже е много тежка и скъпа, мога да ползвам готов едностенен комин, но дебелината му 0,4мм. малко ме притеснява.
Как мислите, ще има ли някакъв проблем, за който не се сещам?
0,4мм. ламарина при условие, че ще има доста конденз, дали ще издържи или да се набутвам с тръби?
и аз мисля да си правя комин "мечта", та искам вашите съвети, защото инвестицията се очертава голяма.
Накрадко котела е на пелети, комина е грубо 11м. и има толкова тяга, че се наложи да му правя клапа с която да го притварям. Когато се притвори,водата доста по-бързо достига зададените градуси. Проблема е, че при запалване пали по-трудно и много пуши. Освен това на третия етаж забелязвам конденз по външната част на стените на комина.
Идеята ми е след котела да направя воден топлообменник през който да минават изгорелите газове. И понеже температурата ще им спадне доста, за да не слезе конденза и по долните етажи мисля да пъхна неръждаема тръба в комина от горе до долу. Така конденза мога да го събирам в мазето без да се отлага по стените.
Вместо тръба понеже е много тежка и скъпа, мога да ползвам готов едностенен комин, но дебелината му 0,4мм. малко ме притеснява.
Как мислите, ще има ли някакъв проблем, за който не се сещам?
0,4мм. ламарина при условие, че ще има доста конденз, дали ще издържи или да се набутвам с тръби?
brad4edat
- специалист
0.4мм. си е чист весник! Ще изгори, изгние доста бързо, и не е уднобна за заваряване на изходите за водата. Според мен си трябват тръби, поне 2-3мм. дебелина. Едно е че няма да изгният толкова бързо, другото е че няма и да ги изяде лесно сярата, ако се получи конденза, и ще се заварят надеждно изходите за водата. Аз мисля, че си е за тръби, не за толкова тънка ламарина.

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература