• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, имам нужда от съвет за прокарване на соларни кабели за фотоволтаици от покрива на къщата до помещението в което ще седят инвертора, батериите и контролерите. Още нямам солиден план за цялостната инсталация, но сега е момента в който къщата се окабелява и искам да положа кабели за евентуална домашна фотоволтаична система. Броя на панелите ще бъде не пoвече от 8 -10, 240wh. Интересува ме вид на кабела, какво сечение и колко кабела да се положат. Разстоянието от покрива до помещението е грубо 10-12 метра. Всякакви съвети ще ми бъдат полезни.

Благодаря предварително
solar_entusiast - специалист
Зависи как са ти свързани тия панели. При различните варианти кабела може да е от 1 до 10квадрата.
За това просто си пусни гофрирани маркучи и след като монтираш панелите ще си дръпнеш нужните кабели, а и винаги ще можеш да пуснеш някой допълнителен кабел при нужда.
hidrazin - майстор
+1 Зависи от свързването на панелите. Първо си изясни кое как.
Иначе както ти казаха - гофрета.
:partyman:
vk - специалист
каналите остави ! - те са пътищата по които после ще минеш.
ама прави хубави канали, без големи чупки от покрива до това помещение. Дори търси вертикално да я положиш от подпокривно пространство до стаичката.
тръба ф20 на капитан дядо никола и на всеки друг разбира се.
Дидо_Д - помощник
За такива системи се полага специален соларен кабел с UV защита той издържа на всякакви условия. Не го повеждайте като не знаете за какво става въпрос. Магистралния кабел може да се положи с 4 или 6мм2, зависещо е от разтоянието. Ако искаш пиши на ЛС ще сметнем всичко необходимо за системата ти.
Благодаря на всички за мненията. Предпочитам да пусна директно кабелите, отколкото да прекарвам канали и после да се чудя кое къде върви. Мислех, че при дадените обстоятелства отговора ще е еднозначен, но май не е така. Дидо, мерси за предложението, но не мога да пускам лични, много съм млад във форума май, ако ми пратиш имейл ще пиша.
hidrazin - майстор
Дидо_Д написа:
За такива системи се полага специален соларен кабел с UV защита той издържа на всякакви условия. Не го повеждайте като не знаете за какво става въпрос...
Ти сериозно ли? Ела да видиш на какви условия издържа като го докопат мишките.
Освен това 4 и 6 квадрата не са единствените сечения за соларен кабел.
И накрая що не вземеш да ни обясниш защо в самата къща трябва да слага соларен кабел???
Сладури.
Взе да става интересно, а аз си мислех, че въпроса ми има елементарен отговор ....
KingLin - майстор
Въпроса ти наистина има елементарен отговор (гофре), но колегата Дидо_Д вкара малко тема за спорене и пак ще падне чесане на клавиатури :lol:
hidrazin - майстор
Valld написа:
Взе да става интересно, а аз си мислех, че въпроса ми има елементарен отговор ....
Е ами той отговора е елементарен при наличие на всички изходни данни.
За съжаление при теб ги няма. Но все пак...
По твоето писане те интересува какъв кабел да се положи от покрива до помещението с инверора и ....
Там не е задължително да е соларен със силконова изолация и отгоре изолация с UV защита.
Просто не ти е необходим такъв за участъка вътре в къщата. Пък и соларния е 2-3 пъти по-скъп.
Соларния ти трябва за откритите площи на покрива до панелите.
Там където влиза в къщата ще си сложиш една кутия където ще направиш прехода от соларен към нормален кабел.
P.S. Между другото защо реши да си слагаш соларни панели с инвертори и акумулатори?
Една система от този тип, при сегашните условия никога не може да се изплати.
Просто това което получаваш, винаги ще е по-скъпо от това да използваш същото количество енергия от местното ЕРП.
  • 1
  • 2

Тема "Полагане на соларни кабели в нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: