От мобилни телефони до цифрови камери
brum - майстор
Passa написа:
Не ми е ясно защо има два извода от кондензатора в паралел към лампата и още два които пак са запоени между изводите на кондензатора и отдругата страна са дадени на корпуса около газ-разрядната лампа.
Това замасяване ли е или са активни изводи за да Йонизират газта и да сети лампата ?
Да, това е високото напрежение което пали лампата. Може и да е над киловолт, но си зависи от лампата. Като цяло малките лампи искат по-ниско напрежение. Единият не е ли даден на къси с крака на лампата?

Другите два дето са от кондензатора би трябвало да няма проблем да ги дублираш. Само не слагай нещо с крайно тънка изолация.

Всъщност защо не сложиш една хубава снимка тук и да обясниш по нея какво и как. Към светкавицата са или 3, или 4 жици. Тоя лентов кабел ако е за такива напрежения ще е интересен :) . Предполагам около него е свободно и разстоянието между отделните проводници е сравнително голямо.
Passa - специалист
Значи купих тефлонов кабел с посребрен многожилен проводник.

Тъничък-0,07 м/кв.

Лентовият кабел е супер миниатюрен. Сигурно е позлатен и с тефлонова изолация. Тефлона го дават като добър изолатор и за импулсни токове.

На първо четене като отворих лампата видях че само двата извода са запоени странично в краищата на лампата. Другите два са перпендикулярни завършващи като квадратни медни повърхности (пипачи)-стоящи отпред и отзад на лампата и имаше леки следи от преминаване на искра по тях. Не съм сигурен къде контактуваха. Понеже съм ги сметнал за маси си мисля че са към металното капаче на светкавицата. Но вероятно или само единият е там или и двата не са опрени изобщо към корпус.
Апарата е Самсунг NV7 OPS

Изображение

Ето ти примерна снимка на апарата - голям е колкото човешка длан. Сам можеш да се сетиш колко е голям лентовият кабел горе на разгънатата светкавица.

Утре ще го отворя и ще се пои. Може като изкараме лентовият пробит кабел да го снимам
за да го видиш.

Мисля да питам в магазин за ремонт на ГСМ-и дали нещо не се лепят тия кабели, но едва ли ще стане.
Последна промяна от Passa на пет сеп 04, 2015 4:50 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Кабела искам да видя, не фотоапарата :) .

Т'ва дето е под лампата и прилича на земя е мястото от където влиза високоволтовият импулс дето йонизира газта. То трябва да е вързано на изхода на малък трансформатор който най-вероятно седи преди лентовият кабел.

Аз бих ползвал 3 отделни кабела за тая работа. Двата дето влизат от страни на лампата да са с по-голямо сечение. Третият да е тънък, но с по-сериозна изолация. Можеш да пробваш и с тънка изолация, ама има шанс лампата да не пали. Трябва да е достатъчна изолацията за да пробие искрата покрай лампата, а не през кабела.
hidrazin - майстор
Лентовия кабел нито е позлатен, нито е с тефлонова изолация. Все пак е Samsung - нищо особено.
Лентовия кабел не се лепи. Слагай някакви жици и колкото изкара.
То за него не се предлагат много резервни части. Разбира се освен батерии и естествено обективи.
По-големи боклуци от обективите на Samsung не съм виждал. Нормално явление е да блокират. Поне са евтини.
Просто е въпрос на време. И снимките които правят са отвратителни.
Имам някъде един кашон с развалени фотоапарати - предимно Samsung.
Ще видя дали нямам от този модел че да ти извадя лентовия кабел.
Все пак дай снимка на кабела.
:partyman:
Passa - специалист
Снимка на кабела -когато го разглобя.

Специално този апарат има 7 кратен хардуерен зум от оптиката която е Немска и прави доста добри снимки защото има доста настройки. Светкавицата също има най различни настройки-бавна, силна и тнт. Модела го сравняват с профи апаратите.
Когато се сложи на статив + бавната светкавица прави много качествени нощни снимки.
Аз лично има два Самсунга и пробле с оптика не съм имал никога. Тук лентовият кабел е консуматив, за който не се бях сетил.

Притеснява ме че има върху лентовият кабел една джвътчка- като шипче. Най вероятно е фото-сензор и може и без него. Макар че и той може да се запои към новите кабели.

brum, Ясно е че ще се ползват отделни кабели, ама защо 3 ? Нали има и 4-ти ? Тоя е като маса и може и без него ли ? Тогава няма ли да става искрене към корпуса на светкавицата ???
brum - майстор
Ам тъй де - към светквицата трябва да е искрата. Обикновенно имат обща маса (лампата и бобината която прави искрата). Иначе няма как да прехвръкне искрата към лампата. Ама ако е направено с 4 кабела - преправи си го с 4 пак.
Passa - специалист
Сега се чудя дали да се прави с лентов сив кабел или с тоя отделният- сребърно тефлонов ?

Понеже тефлоновият ще стане като усукани двойки и ще се наруши разстоянието между отделните проводници, което го има при оригиналният лентов.
От друга страна сивият лентов се само-симетрира постоянно и спазва това разстояние. Обаче пък оригиналният върви около метал в изкачащото рамо. Видно от снимката.

На платката вътре в апарата 4-те крачета са буквално едно до друго и отдругата страна е кондензатора.

Трябва да разбера дали палещият и масата му са крайните два -най отдалечените един от друг и съответно средните два да са 320 волта.
Последна промяна от Passa на съб сеп 05, 2015 10:20 pm, променено общо 2 пъти.
Passa - специалист
Ето снимка на блока с лампата. Той е по интересен и хитър. За съжаление телефона ми няма макро и снимката е размазана.

Важното е че на платката има повишаващият дросел + малкият кондензатор преди него под лампата-интегриран модул. Така че до там върви само 320 волта и не е проблем да се пусне обикновен кабел и да стане. Запояването ще се получи в точните на спойкте на елементите.
Има и микре на платката-за това са 4 извода. 4-тият извод е тънък и е оперативен на микрето (черното квадратче)
Ако не беше тоя лентов кабел- апаратът щеше да е перфе. Майче ще става обаче.

Дроселът действително има директен извод от него към лампата зад нея и другият му е към корпус-надолу + 2 входа.
Защо на тоя дросел-1 киловолтовият му казват -тригер ???

Първото е принципна схема на Кодак.

Прикачен файл

kflashe.gif
kflashe.gif (9.35 KиБ) Видяна 1908 пъти

Прикачен файл

DSC_0449.jpg

Прикачен файл

DSC_0447.jpg
Последна промяна от Passa на нед сеп 06, 2015 8:46 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
Ми защото си е реално импулсен ключ.
Passa - специалист
А вътре в тази кутийка реално има ли траф, както е на схемата или са ключови елементи-транзистори ?

Явно нещо е изгоряло още, защото успяхме да запоиме всички изводи, но на кондензатора има само 120 волта заряд. А това напрежение от 320 волта което би следвало да го има в кондензатора отива и до дросела според схемата и се повишава на по високо.
Тоест при пробива на лентовият кабел или кондензатора се е прецакал или някой интегрален елемент по платката в захранващият модул е цъфнал.
Там хептен няма ремонт.
Ще се купува нов апарат явно. Тоя ще го ползвам за дневни снимки на силна светлина.

Тема "Светкавица на фотоапарат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: