Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Привет! Абсолютно начинаещ съм и имам нужда от основни съвети и насоки в конкретния случай :
Изображение .
Това е външна стена на остъклена тераса и е подложена на упорита влага или с други думи става конденз.Има вътрешна изолация и най- вероятно шпакловка отгоре. Искам да го шпакловам и боядисам наново и за това са ми необходими някои съвети: трябва ли да сваля предишната шпакловка (ако да, как?) , какъв материал да използвам (има ли някой по-влагоустойчив) и с какъв инструментариум да извърша "операцията" .И последователността на грундиране/шпакловане/боядисване не ми е много ясна. Има ли нужда от грудниране (ако да как) и приблизително колко материал ще ми е необходим (стената е около 10 кв.м) . Не съм сигурен за термините, които съм използвал,но се надявам да съм изяснил ситуацията :mrgreen: Благодаря ви предварително ! :prayer:
П.С. Всеки е започнал от някъде :cool:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нема се пуашиш!
1. Обработваш мухъла по дограмата с нещо на хлорна основа (Саво)
2. Остъргваш от стената всичко шупнало. До здраво.
3. Дълбокопроникващ грунд
4. Шпакловка (каквато си избереш. Не се хвърляй на нещо скъпо, трудоемко, което ще направи стената ти диамант сравнена с другите стени)
5. Грунд за изравняване на попиващата способност на основите. Ползвам на Леко розовия. Ще покрие новата шпакловка. Разреди го не по-малко отколкото пише на етикета. Доста хора правят грешката да работят с гъст грунд или да нанасят на две ръце и после боята не хваща.
6. Две ръце боя
Всеки слой, всяко нанасяне, само след напълно изсъхнал предишен слой
По 1 и 2 и 3 може да работиш наведнъж, другите след изсъхване

Площта е малка, аз бих работила 30-40 минути сутрин и 30-40 мин вечер. Да спестя време :-)
lyubohar - майстор
Като гледам имаш достатъчно предпоставки за конденз.
Алуминиева дограма-дали има термомост?
Единично стъкло.И след като го ремонтираш пак ще събира вода.
Бих направил външна изолация на стената.Също така някакъв перваз под дограмата отвътре.
Поне да позабърсваш влагата отвреме на време.
И пак няма да ти реши проблема на 100%.
iliya_i - майстор
В допълнение към n_a:

Този слой който се е отлепил под прозореца гипс ли е?

За шпакловката не ползвай гипс, а някаква на циментова основа.

Ръба между шпакловката и дограмата, преди боядисването го мини с акрилен уплътнител (някои му казват "акрилен силикон", за разлика от другите видове можа да се боядисва), за да не прониква вода от конденза по прозореца зад шпакловката.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
n_a забрави да напише нещо изключително важно.
Подпрозоречен перваз! Стрехата му предпазва от стичане на конденза по стената. Има си начини за обиране на водата от перваза
tarlyo - специалист
lyubohar написа:
Като гледам имаш достатъчно предпоставки за конденз.
Алуминиева дограма-дали има термомост?
Единично стъкло.И след като го ремонтираш пак ще събира вода.
Бих направил външна изолация на стената.Също така някакъв перваз под дограмата отвътре.
Поне да позабърсваш влагата отвреме на време.
И пак няма да ти реши проблема на 100%.
Дограмата е ПВЦ, със стъклопакет.
Смяна на стъклопакета с такъв с всесезонно стъкло, би намалил конденза донякъде.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Това което наричаме конденз, е изпарена влага, втечнла се на най-студената повърхност. Има ли влага, все някъде ще кондензира. Номерът е да не ти пречи, да не мокри, да не мухлясва.

Тема "Помощ с ремонта на тази стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: